روش بررسی: وسیله طراحی شده در این مطالعه، ابزاری است که با داشتن دو بازوی قابل تنظیم بر روی سطوح تراشخورده دندان، میتواند زاویه بین دو سطح را با دقت مناسبی اندازهگیری نماید. زاویه بین این دو بازو نشاندهنده میزان تقارب دو سطح است. برای بررسی پایایی (Reliability) وسیله از ۳ عدد دای استاندارد با زوایای تقارب ۱۳، ۲۹، ۴۵ درجه و همچنین ۲۰ عدد دندان تراشخورده استفاده شد. شش نفر از دانشجویان سال آخر دندانپزشکی، هر کدام از نمونهها را در دو نوبت زمانی با فاصله زمانی 24 ساعت اندازهگیری کردند. مقایسه میزان خطای اندازهگیری از دایهای استاندارد بین مشاهدهگرها و بین نوبت اندازهگیریها با آزمون (Wilcoxon) Paired test سنجیده شد. حد معنیداری آماری 05/۰ درنظر گرفته شد (05/۰α=).
یافتهها: با استفاده از وسیله طراحی شده، حداکثر اختلاف اندازهگیریها از زوایای استاندارد، یک درجه بود. تعداد ۶ عدد از اندازهگیریها مقداری کمتر از زوایای استاندارد و ۲ اندازهگیری مقداری بیشتر از زوایای استاندارد را نشان دادند. اختلاف اندازهگیری بین مشاهدهگرهای مختلف معنیدار نبود.Interclass Correlation Coefficient (ICC) نوبتهای اول و دوم روی نمونههای تراشخورده به ترتیب 4/۹۷ و 5/97 به دست آمد. اختلاف اندازهگیریهای یک مشاهدهگر در دو نوبت زمانی از نظر آماری معنیدار نبود (05/۰P>).
نتیجهگیری: نتایج تحقیق نشان داد که وسیله از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و میتواند جایگزین روشهای قدیمیتر اندازهگیری زاویه تقارب شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |