زمینه و هدف: در دهههای اخیر دستورالعملهای متعددی در زمینه حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در پرتونگاریهای دندانی از سوی سازمانهای بینالمللی حفاظت در برابر تشعشع وضع شده است. هدف از این مطالعه تعیین میزان رعایت دستورالعملهای سازمانهای حفاظت در برابر اشعه در بخشهای آموزشی- درمانی واقع در دانشکدههای دندانپزشکی سراسر کشور (18دانشکده) میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی پرسشنامهای با توجه به مصوبات کمیتههای بینالمللی حفاظت در برابر تشعشع تهیه گردید. پرسشنامه که شامل سؤالاتی در مورد اصول حفاظتی مورد نیاز جهت بیماران، پرسنل و همچنین آزمونهای کنترل کیفی بود، برای مسئولین مراکز رادیولوژی دانشکدههای دندانپزشکی سراسر کشور (18 دانشکده) ارسال شد. پس از جمعآوری پرسشنامهها و آنالیز دادهها میزان مطابقت موارد ذکر شده با استانداردها تعیین گردید.
یافتهها: در مورد وجود تجهیزات حفاظت در برابر پرتوها (مانند پیشبند سربی، محافظ تیروئید و دیوارهای متراکم سربی) شاهد وضعیت مطلوبی بودیم . گرچه اغلب پرسنل بندرت از این تجهیزات استفاده میکنند. استفاده از فیلمهای با سرعت بالا، دستگاههای ظهور و ثبوت اتوماتیک در مراکز مورد بررسی نکته بسیار مثبتی بود. معضل عمده اغلب مراکز دندانپزشکی به عدم کنترل دورهای تجهیزات و عدم وجود آزمونهای کنترل کیفی مربوط بود.
نتیجهگیری: میزان رعایت اصول حفاظت در برابر اشعه در مراکز رادیولوژی دانشکدههای دندانپزشکی سراسر کشور در وضع نسبتاً مطلوبی قرار دارد. ولی در زمینه برنامههای کنترل کیفی تجهیزات و پایش منظم تجهیزات و همچنین در مورد استفاده از تجهیزات تصویربرداری دیجیتال وضعیت مطلوبی وجود نداشت.