زمینه و هدف: مهر و موم نمودن کانال ریشه پس از خارج کردن پالپ به ویژه در کانالهای عفونی از اهمیت فوق العادهای برخوردار است. در این راستا مواد متعددی معرفی شدهاند. هدف از انجام این مطالعهارزیابی قابلیت مهر و موم کنندگی اپیکالی MTA به عنوان ماده پرکننده کانال در مقایسه با تکنیک استاندارد تراکم جانبی گوتاپرکا بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی از 36 دندان تک کانال سنترال و کانین فک بالای انسان استفاده شد. پس از آماده و ضد عفونی کردن دندانها توسط محلول 1% هیپوکلریت سدیم، تاج آنها از ناحیه سرویکال قطع شد. سپس دندانها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه MTA (15n=)، گروه گوتاپرکا و سیلر AH26 (15n=) و گروههای کنترل منفی و مثبت که هر کدام شامل سه دندان بودند. کانال دندانها در هر چهار گروه با روش back step آمادهسازی شد. پس از پر کردن کانالها با مواد مورد نظر تمام دندانها به مدت 72 ساعت در داخل رنگ متیلن بلو 1% قرار گرفتند. سپس شفافسازی دندانها انجام پذیرفت و در نهایت میزان نفوذ رنگ با استفاده از میکروسکوپ اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده با تست آماری T با 05/0P< به عنوان سطح معنیداری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نفوذ رنگ در گروه گوتاپرکا و سیلر1/2± 1/1 میلیمتر و در گروه MTA 1/2 ± 4/3 میلیمتر بود. آنالیز آماری تفاوت بین دو گروه آزمایش معنیدار بود (013/0=P).
نتیجه گیری: بر اساس مطالعه حاضر به نظر میرسد که پرکردن کانال با استفاده از گوتاپرکا و سیلر AH26 مهر و موم اپیکالی بهتری نسبت به MTA ایجاد میکند ولی انجام مطالعات با روشهای متفاوت مثل نفوذ میکروبی برای بررسی دقیقتر توانایی قابلیت مهر و موم کنندگی MTA ضروری میباشد.