زمینه و هدف: افزایش سهولت در آمادهسازی، سرعت کار و حفظ بیشتر شکل اولیه کانال توسط وسایل چرخشی نیکل تیتانیم، در دندانهای دایمی از مزایای این گونه وسایل ذکر شده است. هدف از این بررسی، مقایسه زمان آمادهسازی و مقدار جابجایی کانال ریشه توسط فایلهای دستی (K فایل) و فایلهای چرخشی (Hero۶۴۲) در مولرهای شیری بود.
روش بررسی: ۳۰ عدد مولر شیری در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی استفاده شد. پس از تهیه حفره دسترسی، نمونهها به دو گروه ۱۵تایی K فایل و فایل چرخشی (Hero۶۴۲) تقسیم شدند. پیش از آمادهسازی کانال با Kفایل شماره ۱۵ و پس از آن با فایل اپیکال نهایی (MAF) توسط RVG رادیوگرافی تهیه و بر اساس قانون وین انحنای کانال اندازهگیری شد و مقدار جابجایی کانال محاسبه گردید. زمان کار در هر گروه به وسیله کرونومتر اندازهگیری و ثبت گردید، سپس نتایج با آزمون آماری t-test و Mann-Whitney ارزیابی شدند.
یافتهها: میانگین مقدار جابجایی کانال ریشه با استفاده از فایلهای چرخشی Hero۶۴۲ (۴۲/۳ درجه) نسبت به روش دستی (۳۳/۷ درجه) کمتر و اختلاف آماری در میان دو گروه معنیدار بود (۰۵/۰>p). میانگین زمان آمادهسازی کانال در روش دستی، (۵۲۶ ثانیه) و در روش استفاده از فایلهای چرخشی (۲۵۷ ثانیه) بود (۰۰۱/۰>p).
نتیجهگیری: با توجه به زمان آمادهسازی کوتاهتر و جابجایی کمتر کانال برای فایلهای چرخشی، کاربرد این فایلها برای آمادهسازی کانال ریشه دندانهای شیری در روند پالپکتومی پیشنهاد میشود.