زمینه و هدف: هیدروکسیدکلسیم مادهای با اثر ضدمیکروبی مشخص بر روی اغلب گونههای میکروبی موجود در کانال ریشه و عفونتهای اندونتیک است که امروزه استفاده از آن به عنوان یک داروی داخل کانال رایج میباشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر ضدمیکروبی ۶ ترکیب مختلف هیدروکسیدکلسیم (ترکیب با سالین، لیدوکائین 2%، کلرهگزیدین 2%، کلرهگزیدین 2/0%، یدین پتاسیم یدید (IKI) 2% و گلیسرین) بر روی باکتری انتروکوکوس فکالیس با روش انتشار در آگار بود.
روش بررسی: جهت انجام این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، ۱۲ ظرف محیط کشت حاوی میکروب تهیه گردید. در هر ظرف ۵ حفره با عمق۴ میلیمتر و قطر ۵ میلیمتر تهیه گردید. جهت بررسی هر ماده ۲ ظرف (10 حفره) به صورت تصادفی درنظر گرفته شد. حفرات در گروههای مختلف با مخلوط خامهای تهیه شده از هیدروکسیدکلسیم و مواد مورد بررسی پر شدند. ظروف کشت به مدت ۴۸ ساعت در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد انکوبه شده و سپس قطر هاله عدم رشد میکروبی ایجاد شده اطراف هر حفره با خطکش میلیمتری اندازهگیری شد. نتایج به دست آمده با آزمونهای آماری ANOVA و Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: طبق نتایج به دست آمده از این مطالعه تمامی خمیرهای هیدروکسیدکلسیم در تمامی گروهها اثر ضدمیکروبی مناسبی داشتند که این اثر در گروههای مخلوط هیدروکسیدکلسیم با لیدوکائین 2%، کلرهگزیدین ۲% و IKI ۲% نسبت به مخلوط هیدروکسیدکلسیم با سالین به نحو معنیداری بیشتر بود (001/0 P< ). بین بقیه گروهها تفاوت معنیدار آماری دیده نشد (05/0 P> ).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه میتوان مواد لیدوکائین 2%، کلرهگزیدین 2% و IKI 2% را برای آمادهسازی خمیر هیدروکسیدکلسیم پیشنهاد نمود. انجام مطالعات دیگر با روشهای متفاوت برای تایید این نتایج ضروری میباشد.