زمینه و هدف: تعیین طول دقیق کانال ریشه و باقی ماندن در محدوده آن در طی معالجه ریشه از اهمیت خاصی برخوردار است. اخیراً اپکس یابهای الکترونیکی برای تعیین طول و کاهش تعداد رادیوگرافی استفاده میشوند. هدف از این مطالعه مقایسه کلینیکی رادیوگرافی و اپکس یابهای الکترونیکی
Root ZX و Novapex بود.
روش بررسی: در این مطالعه تعداد 73 دندان تک کانال مربوط به بیماران مراجعهکننده به بخش اندودنتیکس دانشکده دندانپزشکی یزد مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا بر روی دندان مزبور حفره دسترسی تهیه شد و طول کانال ریشه توسط دستگاههای Apex locator از نوع Novapex، Root ZX تعیین و سپس با قرار دادن فایل در داخل کانال، رادیوگرافی پریاپیکال به روش موازی گرفته شد. سپس اندازههای به دست آمده از دستگاههای Apex locator و رادیوگرافی پریاپیکال مقایسه شد و با آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، ویلکاکسون و T زوج شده آنالیز گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از این مطالعه پس از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که دستگاه الکترونیکی Root ZX در 6/46% موارد انطباق صد در صد و با پذیرش mm5/0 خطا در 8/91% موارد نسبت به رادیوگرافی پریاپیکال قادر به نشان دادن اندازههای قابل قبول بود و اختلاف معنیداری بین میانگین طولهای اندازهگیری شده توسط Root ZX و رادیوگرافی پریاپیکال مشاهده نشد (17/0=P). دستگاه Novapex در 5/20% موارد انطباق صد در صد و با پذیرش mm5/0 خطا در 4/64% موارد نسبت به رادیوگرافی پریاپیکال قادر به نشان دادن اندازههای قابل قبول بود و از لحاظ آماری بین میانگین طولهای اندازهگیری شده توسط Novapex و رادیوگرافی پریاپیکال اختلاف معنیدار بود (017/0=P). بین دو دستگاه Apex locator اختلاف معنیداری مشاهده نشد (061/0=P).
نتیجهگیری: با توجه به دقت دستگاههای Novapex و Root ZX کاربرد آنها همراه با سایر روشها و یا به تنهایی در خانمهای باردار با وضعیتهای خاص آناتومیک و به خصوص بیمارانی که مشکلات عدم تعادل عضلانی دارند بسیار سودمند است و استفاده از آن به عنوان مکملی برای رادیوگرافی پریاپیکال در تعیین طول کانال توصیه میگردد.