زمینه و هدف: دندانپزشکان دارای نقش حیاتی در انجام معاینات برای تشخیص زود هنگام ضایعات سرطانی دارند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی سطح آگاهی و نگرش دندانپزشکان و دانشجویان سال آخر درخصوص سرطان دهان در اصفهان بود.
روش برررسی: پرسشنامهای که از پایایی و روایی آن از طریق تستهای آماری و نظر کارشناسان اطمینان حاصل شد در بین دندانپزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر توزیع گردید. این پرسشنامه شامل سؤالات آگاهی و نگرشسنج درخصوص تشخیص، ریسک فاکتور و پیشآگهی ضایعات مشکوک به بدخیمی در ناحیه دهان و حلق بود. فراوانی پاسخهای افراد شرکتکننده درخصوص سؤالات نگرش و عملکرد (تنها برای دندانپزشکان) و جمع نمرات آگاهی استخراج و با کمک تستهای آماری مقایسههایی بین گروههای مختلف ازنظر جنس، سن، سابقه کار و نوع کار انجام شد. تستهای آماری ANOVA ، مجذور کای، رگرسیون خطی و لوجستیک رگرسیون به کار رفت.
یافتهها: درمجموع 139 پرسشنامه از دندانپزشکان و 57 پرسشنامه از دانشجویان جمعآوری شد. نمره میانگین آگاهی دندانپزشکان 41/5 از 13(79/7-03/5 CI95%= ) بود و تفاوت معنیداری در بین دندانپزشکان با توجه به سابقه کار آنها مشاهده شد (001/0 P= ). تنها یک پنجم از آنها معاینه سرطان دهان را برای بیماران بالای 40 سال خود انجام میدادند و تنها 34% نمره قابل قبول آگاهی را کسب کردند. آگاهی دانشجویان به مراتب بهتر بود و حدود 58% آنها نمره قابل قبول آگاهی را کسب کردند (01/0 P= ).
نتیجهگیری: دندانپزشکان با وجود تعهدات حرفهای خود از دانش کافی برای انجام معاینات سرطان برخوردار نیستند. این مطالعه نیاز به برنامههای آموزشی در رابطه با عوامل خطر و تشخیص زود هنگام سرطان دهان را در قالب برنامههای بازآموزی و تأکید بیشتر در کوریکولوم دانشجویان را نشان میدهد.