زمینه و هدف: بیماری دیابت نوع 1، یکی از شایعترین اختلالات متابولیک در کودکان و نوجوانان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 در مقایسه با کودکان سالم در سال 1392 در استان همدان بود.
روش بررسی: افراد مورد مطالعه به روش نمونهگیری در دسترس و به صورت دو گروه مورد و شاهد انتخاب شدند. گروه مورد شامل 80 بیمار 5 تا 18 ساله مبتلا به دیابت نوع 1 مراجعه کننده به کلینیک غدد کودکان و گروه کنترل شامل 80 کودک و نوجوان سالم مراجعه کننده به بخشهای کودکان و ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی همدان که ازنظر سن و جنس مشابه گروه مورد بودند، مورد معاینه و بررسی قرار گرفتند. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و معاینه بالینی صورت گرفت. ایندکسهای DMFT،dmft، Gingival Index، Plaque Index در هر یک از بیماران بررسی گردید و درنهایت دادهها توسط آزمونهای آماری T-test کای دو، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: علیرغم این که سطح بهداشت دهان و عادتهای بهداشتی در هر دو گروه مورد و شاهد مشابه بود، میانگین DMFT و جزء D آن در بیماران مبتلا به دیابت مختصری بیشتر از گروه سالم بود. البته dmft (008/0P<) و پوسیدگی دندانهای شیری (011/0P<) در گروه شاهد به طور معنیداری بیشتر از گروه مورد بود. بیماران دیابتی به طور معنیداری التهاب لثه بیشتری داشتند (05/0P<). میانگین PI در دو گروه اختلاف معنیداری نداشت. عادتهای بهداشت دهان در دو گروه مشابه بود اما بیماران دیابتی به طور معنیداری نسبت به گروه شاهد به دفعات کمتری به دندانپزشک مراجعه میکردند (00/0P=).
نتیجهگیری: اثرات مخرب دیابت بر سلامت دهان و دندان در کنار سایر عوارض جانبی آن میتواند در افزایش پوسیدگی دندان و التهاب لثه مؤثر باشد. علاوه بر این با توجه به این که بیماران مبتلا به دیابت به دفعات کمتری به دندانپزشک مراجعه میکنند میتوان نتیجه گرفت که سلامت دهان و دندان این بیماران جزء اولویتهای درمانی شان قرار نگرفته که منعکس کننده آگاهی کم بیماران از اثرات بیماری بر سلامت دهان و دندان شان است درنتیجه برنامههایی جهت افزایش آگاهی بیماران و ترغیب ایشان در جهت کنترل بهتر قند خون به منظور کاهش اثرات مخرب بیماری بر سلامت دهان و دندان توصیه میشود.