زمینه و هدف : استفاده از فلوراید به عنوان یکی از موفقترین برنامههای مداخلهای برای پیشگیری از پوسیدگی دندانی مطرح است. هدف از انجام این مطالعه، هزینهیابی دو خدمت پیشگیرانه فلورایدتراپی توسط ژل در مطب و فلوریداسیون نمک در جامعه برای جمعیت ایرانی بود.
روش بررسی: دراین مطالعه، هزینههای مربوط به استفاده از ژل فلوراید در مطب، با استفاده از روش هزینهیابی مبتنی بر فعالیت طی سال 1390 از دو دیدگاه مورد بررسی قرار گرفت. از دیدگاه ارایهکننده خدمت، هزینهها با درنظر گرفتن هزینههای مستقیم درمانی و هزینههای غیرمستقیم و از دیدگاه گیرنده خدمت، هزینهها در سه بخش شامل هزینههای مستقیم درمانی، هزینههای مستقیم غیردرمانی و هزینههای غیرمستقیم لحاظ گردید. هزینهیابی فلوریداسیون نمک جهت مصرف عمومی براساس هزینههای پروسه فلوریده کردن نمک، شامل خریداری، نصب، کنترل، نگهداری و تعمیرات ماشینآلات و تجهیزات، هزینههای پرسنلی و هزینه مواد اولیه مورد استفاده، انجام گرفت.
یافتهها: هزینههای مربوط به استفاده از ژل فلوراید در مطب از دیدگاه ارایهکننده خدمت مجموعاً 245032 ریال برآورد گردید. همچنین مشخص شد که گرفتن خدمت فلورایدتراپی برای گیرنده خدمت 239600 ریال هزینه دربردارد. درمجموع هزینههای تخمینی جهت تولید نمک فلوریده مصرفی یک واحد جمعیتی 10 میلیون نفری، 35 میلیارد و 940 میلیون ریال و به عبارتی، 3594 ریال به ازای هر نفر محاسبه گردید.
نتیجهگیری: هزینه سرانه استفاده از نمک فلوریده در سطح جامعه در مقایسه با روش استفاده از ژل فلوراید در مطب بسیار کمتر است و این روش میتواند به عنوان روشی مقرون به صرفه برای پیشگیری از پوسیدگی در کشور ایران استفاده گردد.