زمینه و هدف: آگاهی از ارتباط دندانهای خلفی با سینوس ماگزیلاری در پروسههای جراحی مانند کشیدن دندانهای خلفی بالا وکاشت ایمپلنت یا در حرکات ارتودنتیک دندانهای خلفی بالا نظیر اینتروژن بسیار مهم است. در موارد پروتروژن ریشه دندانها به سینوس ریسک پنوماتیزیشن بعد از کشیدن دندان وجود دارد که باعث کاهش استخوان در دسترس جهت ایمپلنت یا دنچر فک بالا میشود. هدف از این مطالعه بررسی دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین رابطه ریشه دندانهای خلفی بالا با کف سینوس ماگزیلاری به کمک Cone Beam CT بود.
روش بررسی: مطالعه بر روی 117 نمونه پانورامیک و CBCT گرفته شده از بیماران مراجعهکننده به کلینیک خصوصی رادیولوژی انجام شد. ارتباط بین 452 ریشه دندانهای خلفی ماگزیلاری شامل پرمولار دوم، مولار اول و دوم با کف سینوس کلاسبندی شد. از CBCT به عنوان روش Gold Standard استفاده شد و همخوانی نتایج پانورامیک نسبت به CBCT با استفاده از آزمون آماری Chi-square و Multiple logistic regression مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: تشابه نتایج پانورامیک و CBCT در 7/57% نمونهها مشاهده شد. در مواردی که نوک ریشه با کف سینوس تماس نداشت (کلاس صفر) همخوانی بالا (5/89%) بین دو روش دیده شد. در کلاس یک 8/58% همخوانی و در موارد پروتروژن ریشه به داخل سینوس (کلاس سه و چهار) 50% همخوانی دیده شد (001/0 > P ) . در36% مواردی که دارای پروتروژن به داخل سینوس نبودند (کلاس صفر-1-2)، درپانورامیک پروتروژن نشان داده شد. همخوانی نتایج در دندان پره مولار دوم به طور معنیداری بالاتر از دندانهای مولار به دست آمد (001/0 P< ).
نتیجهگیری: تعداد قابل توجهی از ریشههایی که پروتروژن به داخل سینوس در پانورامیک را نشان دادند، در CBCT این پروتروژن مشاهده نشد. بنابراین برای تعیین ارتباط دقیق ریشه با کف سینوس در صورت مشاهده پروتروژن ریشه به داخل سینوس بررسی های دقیقتر توسط CBCT توصیه میگردد.