بیان مسأله: fracture properties یک پیشنیاز اساسی برای ارزیابی خصوصیات یک ماده شکننده میباشد. مواد رزین کامپوزیتی کاربرد وسیعی در دندانپزشکی امروزی دارند و جزو مواد شکننده محسوب میشوند؛ یکی از مهمترین آزمونهای بررسی fracture properties آزمون (FT) fracture toughness میباشد که اطلاعات ارزشمندی در مورد خواص و ماهیت ماده در برابر شکست ارائه میدهد.
هدف: مطالعه حاضر با هدف اندازهگیری fracture toughness کامپوزیت ایدهآل ماکو (تولید داخل) و مقایسه آن با نمونههای خارجی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، نمونههای مواد رزین کامپوزیتی شامل: الف- Tetric Ceram (Ivoclar-Vivadent)، ب- Brilliant (Coltene/Whaledent)، ج- SpectrumTPH (Dentsply) و د- Ideal Macoo (Ideal- Macoo) در مولد مخصوص که یک ناچ به شکل V با زاویه 90 درجه در آن تعبیه شده بود، پک و با light curing به مدت 120 ثانیه پلیمریزه شدند (تعداد=15)؛ سپس نمونهها در آب مقطر با دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت قرار گرفتند. آزمون نمونهها در دستگاه Zwick Universal Testing Machine با اعمال نیرو از یک رولر سیلندری شکل روی ناچ تعبیه شده در نمونهها انجام گرفت (mm/min5/0). از دادههای بهدست آمده میزان FT محاسبه شد (KIC و torque to fracture). برای تحلیلدادهها از آزمون آماری One-way ANOVA و آزمون Tukey HSD استفاده شد.
یافتهها: مقدار میانگین KIC و torque to fracture برای هر یک از مواد مورد آزمون به ترتیب زیر بود:
08/3 (الف± 42/0, 99/16 ±34/2 88/2 (ب ± 63/0, 04/16 ± 98/1
40/3 (ج± 53/0, 75/18 ±93/2 87/2 (د ± 46/0, 78/15 ± 57/2 N/mm±SD, MN/m3/2±SD
نتایج آنالیز آماری بیشترین میزان T و KIC را در گروه ج نشان داد که به طور معنیداری با گروههای ب و د تفاوت داشت (05/0P<). میانگین T و KIC مربوط به کامپوزیتهای گروههای الف، ب و د از نظر آماری با هم تفاوت معنیداری را نشان ندادند (05/0P>).
نتیجهگیری: با ارزیابی fracture toughness مواد مورد مطالعه در این تحقیق، میزان FT مربوط به رزین کامپوزیت SpectrumTPH (Dentsply) به طور معنیداری بیشتر از کامپوزیت ایدهآل ماکو تولید داخل بود. اما میانگین FT کامپوزیت ایدهآل ماکو با سایر مواد خارجی مورد آزمون تفاوت معنیداری را نشان نداد که میتوان آن را قابل قبول دانست.