سالخوردگی فرآیندی است که امروزه با رشد بسیار بالایی همراه است. با افزایش سن تغییرات بیولوژیک و فیزیولوژیک در ارگانهای مختلف بروز میکند. تغییر در شرایط اجتماعی و اقتصادی، همراه شدن بیماریهای سیستمیک و ناتوانی، تغییرات در وضعیت دهان و دندان همگی میتوانند بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارند. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات فرآیند سالمندی به طور کلی و به طور کلی خاص در دهان بود.
این مطالعه برگرفته از مقالات موجود در پایگاهای اطلاعاتی Pub Med, Google scholar و مقالات ایرانی از 1384-1395 میباشد. کلید واژههای مورد بررسی عبارت بودند از:Geriatrics Dentistry, oral health, oral medicine, risk factors . تغییرات دهانی سالمندان هماهنگ با وضعیت سیستمیک افراد یا به صورت جداگانه بروز میکند. این تغییرات در بافت سخت و بافت نرم اتفاق میافتد. پیامد هر یک از این تغییرات آسیبهایی است که بدلیل شرایط افراد، گاه امکان ترمیم و بازسازی را دشوار میگرداند.
با توجه به اینکه رشد جمعیت سالخورده در دنیا و ایران رو به افزایش است تدابیر لازم جهت مقابله با مشکلات دهان و دندان برای این دسته افراد باید در نظر گرفته شود. مهمترین آنها ویزیتهای دورهای به سبب کاستن از ریسک برخی بیماریها از جمله سرطانهای دهانی است. همچنین حفظ شرایط مناسب دندانها و پریودنشیم نه تنها به طور خاص در سلامت دهان بلکه به طور گستردهتری بربرخی بیماریهای سیستمیک از جمله بیماریهای قلبی، ریوی، دیابت و غیره تأثیرگذار میباشد.