زمینه و هدف: یکی از فاکتورهای بسیار مهم و حیاتی در به دست آوردن خواص فیزیکی و کارآیی کلینیکی مواد ترمیمی همرنگ دندان، پلیمریزاسیون کافی میباشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان سایش کامپوزیتهای سخت شده توسط دستگاه لایت کیور LED (Light Emitting Diodes) و مقایسه آن با سیستمهای لایت کیور هالوژن انجام شد.
روش بررسی:در این مطالعه آزمایشگاهی،۲۰ نمونه کامپوزیت لایت کیور Tetric Ceram رنگ A۳ به ضخامت ۲ میلیمتر و طول و عرض ۱۰ میلیمتر در مولد برنجی، با زمان تابش نور به مدت ۴۰ ثانیه و با فاصله یک میلیمتر از سطح تهیه شد. ۱۰ نمونه توسط دستگاه LED (دیودهای تابنده نور) و ۱۰ نمونه توسط دستگاه هالوژن پلیمریزه شدند. جهت انجام عمل سایش دستگاه سایش با قابلیت اعمال بار ساخته شد. پس از قرارگیری به مدت ۱۰ روز در آب مقطر، نمونهها در دستگاه سایش به ترتیب در دورهای سایشی ۵۰۰۰، ۱۰۰۰۰، ۲۰۰۰۰، ۴۰۰۰۰، ۸۰۰۰۰ و ۱۲۰۰۰۰ سیکل تحت نیروی ۲ کیلوگرم و با سایندهای از جنس کروم کبالت با قطر۱۲/۱ میلیمتر سائیده شد و قبل و بعد از پایان هر دور سایشی توسط ترازوی الکترونیکی با دقت ۴-۱۰ وزن شدند. آزمونهای t وpaired samples t برای بررسی نتایج مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: میانگین وزن نمونهها در هر دو گروه پس از انواع دورهای سایشی با قبل از سایش تفاوت آماری معنیداری را نشان داد (۰۵/۰P<). در گروه هالوژن دورهای سایشی ۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ با دورهای سایشی ۴۰۰۰۰، ۸۰۰۰۰ و ۱۲۰۰۰۰ اختلاف معنیداری داشتند. در گروه LED دور سایشی ۵۰۰۰ با ۲۰۰۰۰ و دور سایشی ۲۰۰۰۰ با ۱۲۰۰۰۰ اختلاف معنیداری را نشان داد. میزان سایش در کامپوزیتهای سخت شده توسط نور هالوژن با LED اختلاف معنیداری نداشت (۰۵/۰P>).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دستگاههای LED و هالوژن از نظر مقاومت به سایش ترمیم کامپوزیتی اختلاف معنیداری با یکدیگر نشان نمیدهند.