زمینه و هدف: جدا شدن دندانهای مصنوعی از آکریل بیس دنچر یکی از مشکلات عمده در بیمارانی است که از دنچر استفاده میکنند. با توجه به اتلاف وقت و هزینه در اصلاح و مرمت دنچرها و همچنین هزینه گزاف دندانهای مصنوعی خارجی، هدف این مطالعه مقایسه استحکام باند دندانهای کامپوزیتی و آکریلی ایدهآلماکو ایرانی و آیووکلار خارجی به آکریلهای گرماپخت و خود به خود پلیمریزه شونده بود.
روش بررسی: تحقیق به روش تجربی و در محیط آزمایشگاهی انجام شد. از دو نوع رزین بیس (گرماپخت و فوری) و 4 دندان مصنوعی (آکریلی مرجان نیو، کامپوزیتی گلامور (هر دو ایرانی) و کامپوزیتی و آکریلی لیختن اشتاین) استفاده شد و بدین ترتیب، 8 گروه مورد بررسی قرار گرفتند، که هر گروه شامل 14 نمونه بود. در نمونههای باند شده به رزین فوری از رزین (Rapid Repair, Dentply, England) و در نمونههای باند شده به رزین گرماپخت از رزین
(Selectaplus H/Trevalon, Dentply, England) استفاده شد. برای بررسی استحکام باند از نیروی برشی در دستگاه Univesity testing machine استفاده و دادهها با آزمون 2- way ANOVA آنالیز شدند.
یافتهها: در رزین گرماپخت، دندانهای آکریلی بالاترین استحکام باند را داشتند و تفاوت معنیداری با هم نداشتند (632/0=P). اما بین استحکام باند این دندانها و دندانهای کامپوزیتی گلامور و آیووکلار اختلاف معنیداری یافت شد. در رزین فوری، دندانهای آکریلی و همچنین کامپوزیتی گلامور از لحاظ استحکام باند تفاوت معنیداری با هم نداشتند و بالاترین استحکام باند را به خود اختصاص دادند، ولی دندان آیووکلار کامپوزیتی دارای پایینترین استحکام باند بود که با سایر دندانها اختلاف معنیداری داشت (05/0P<). در دندانهای آکریلی بالاترین استحکام باند در شرایط استفاده ار رزین گرماپخت بود که با نوع فوری تفاوت معنیداری داشت (05/0P<) ولی دندانهای کامپوزیتی در هر دو نوع رزین از لحاظ استحکام باند تفاوت معنیداری نداشتند (05/0P>).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، نوع دندان مصنوعی و روش پلیمریزاسیون رزین بیس دنچر میتواند نیروی شکست را تحت تأثیر قرار دهد.