زمینه و هدف: مطالعه حاضر جهت ارزیابی تأثیر ماتریکس استخوان دمینرالیزه گاو )زنوگرافت؛ (Demineralized Bone Matrix (DBM) در فرآیند ترمیم نقایص استخوان و مقایسه آن با پودر استخوان دمینرالیزه انسان (DBM انسان: آلوگرفت) که به صورت بالینی مورد استفاده قرار میگیرد، طراحی شده است.
روش بررسی: مطالعه بر روی 7 عدد خرگوش نر سفید نژاد نیوزلندی انجام گرفت. در ناحیه درز میانی استخوان پاریتال هر خرگوش، سه نقص استخوانی بایکورتیکال به قطر 8 میلیمتر با فرز ترفاین شماره 8 ایجاد شد. نقایص با مواد پیوندی به صورت تصادفی، پر شدند. یکی از نقایص در همه خرگوشها بدون ماده پیوندی رها شد (به عنوان نقص کنترل). 3 ماه بعد ارزیابی هیستوپاتولوژیک در مورد میزان استخوانسازی انجام گرفت. دادهها با استفاده از تست Friedman مقایسه شدند و هنگامی که P-value کمتر از 05/0 بود، تستWilcoxon (Boneferroni adjusted) برای مقایسه دو به دوی گروهها بهکار گرفته شد.
یافتهها: آنالیز آماری نشان داد که اختلاف بین نمونههای گروه محتوی DBM گاو با گروه کنترل (03/0P=) و DBM انسان با گروه کنترل (02/0P=) از جهت آماری معنیدار بود، اما اختلاف بین گروههای DBM گاو و DBM انسان معنیدار نبود (87/0P=).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه ترمیم رضایتبخشی را در نقایص استخوان پاریتال خرگوش که با DBM گاو پر شده بودند، نشان داد. میزان بهبودی در این نقایص با بهبودی نقایص استخوانی پرشده با DBM انسان که به صورت بالینی مورد استفاده قرار میگیرد، قابل مقایسه بود.