زمینه و هدف: یکی از مشکلات بعد از جراحیهای حفره دهان به خصوص جراحیهای وسیع، نقایص مخاطی ناشی از جراحی و ترمیم دیررس میباشد. تاکنون انواع پیوندهای پوستی- مخاطی در این زمینه مورد استفاده قرار گرفتهاند. غشاء آمنیون نیز به عنوان یک biologic dressing در جراحیهای پوست، چشم و گوش و حلق و بینی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی هیستوپاتولوژیک روند ترمیم به دنبال استفاده از پیوند غشای آمنیون انسانی به مخاط شاخی دهان خرگوش انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی حیوانی در مخاط کام 10 خرگوش که از نظر وزن، جنس و نژاد وضعیت یکسانی داشتند، دو defect مخاطی هماندازه به طریق جراحی ایجاد و در یکی از آنها غشای آمنیون انسانی پیوند زده شد. سپس در زمانهای7،14و28، روز متعاقب جراحی از هر دو ناحیه در کام 3،4و3 خرگوش به ترتیب به طور تصادفی نمونه برداری شد و مورد مطالعه میکروسکوپیک قرار گرفت.
یافتهها: در نواحی پیوند زده شده در مقایسه با نواحی بدون پیوند، تشکیل اپیتلیوم سطحی بیشتر بوده و اپیتلیوم تشکیل شده ضخامت بیشتری را دارا بود. همچنین میزان انفیلتراسیون سلولهای آماسی کمتر بود. در همه نمونهها در ناحیه بافت همبند ناحیه گیرنده پیوند تشکیل بافت غضروفی مشهود بود.
نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهد که پیوند غشای آمنیون میتواند در روند ترمیم زخمهای دهانی مؤثر باشد. بنابراین باید مطالعات بیشتری با استفاده از مدلهای حیوانی و انسانی و با تعداد نمونه بیشتر انجام گیرد. مسئله تشکیل بافت غضروفی در بیشتر این پیوندها و اهمیت آن در بازسازی نقایص استخوانی نیازمند تحقیقات بیشتری است.