زمینه و هدف: مطالعات جمعیت شناختی کنونی در ارتودنسی از شاخصهایی استفاده میکنند که قادر به ارزیابی روابط فکی زیرین نمیباشند. منابع حاکی از تلاشهایی است که به گونهای نه چندان موفق اقدام به پیش بینی روابط فکی از روی بافت نرم نمودهاند. هدف از این مطالعه مقایسه اندازهگیریهای قدامی خلفی روی بافت نرم و سخت با الهام از آنالیز مک نامارا بود.
روش بررسی: سفالوگرام 36 بیمار که جهت درمان ارتودنسی پذیرش شده بودند، تریس شده و متغیرهای طول مؤثر ماگزیلا (Co-A) و مندیبل
(Co-Gn) مطابق با آنالیز مک نامارا اندازهگیری و اختلاف این دو نیز محاسبه شد. همچنین به کمک خط کش مخصوص اندازههای آنتروپومتریک مجرای خارجی گوش تا زیر بینی (Ext-Sn) و مجرای خارجی تا پوگونیون بافت نرم (Ext ´ -Pog) توسط دو عملگر هر کدام دو مرتبه اندازهگیری شد. اختلاف میان این دو اندازهگیری نیز محاسبه شد . دادههای به دست آمده جهت بررسی همبستگی اندازهگیریهای یک عملگر (Intra-rater) و همچنین همبستگی بین اندازهگیریهای دو عملگر (Inter-rater) تحت آنالیز آماری و محاسبه شاخص آماری Intra-class Correlation Coefficient قرار گرفتند.
یافتهها: پایایی اندازهگیری بافت نرم توسط خط کش، چه درون عملگر ( 05/0 P< ، 91/0-87/0 ICC= ، برای کلیه متغیرها) و بین عملگر (05/0 P< ، 94/0-90/0 ICC= ، برای کلیه متغیرها) بسیار بالا بود. ضریب همبستگی میان طول بافت سخت و نرم ماگزیلا 89/0، مندیبل 87/0 و اختلاف این دو 82/0 به دست آمد (01/0 P< ) .
نتیجهگیری: با انجام اصلاحاتی در ابزار اندازهگیری میتوان از اندازهگیریهای روی بافت نرم برای تخمین اندازههای طول مؤثر ماگزیلا و مندیبل مطابق با آنالیز مک نامارا با اعتماد قابل قبولی استفاده نمود.