زمینه و هدف: پیشرفتهای علم ژنتیک در تکنیک ژنوم، منجر به معرفی سیستمهای جدید تشخیصی برای مطالعه بیماری یا ارزیابی نتایج درمان بیماریها گردیده است. در این علم که پزشکی مبتنی بر فرد (Personalized Medicine) نامیده میشود، از ساختار ژنتیکی افراد برای ارزیابی روشهای تشخیص بیماری، درمان و حتی پیشگیری از ابتلا استفاده میشود. نظر به اینکه مطالعات بسیار محدودی در این خصوص در حوزه بیماریهای دهان و فک و صورت انجام گرفته است، مطالعه حاضر، با هدف بررسی مزایا و چالشهای ورود این شاخه جدید از علم پزشکی به درمانهای دندانپزشکی، انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه برای بررسی جامع قابلیتها و چالشهای استفاده از دندانپزشکی مبتنی بر فرد (Personalized Dentistry) در درمانهای دندانپزشکی و همچنین تأثیر آن در تغییر شاخصهای سلامت دهان، تمام مقالات موجود در این زمینه در منابع اطلاعاتی PubMed، Google scholar، Medline، Scopus، SID و Magiran با کلید واژههای مرتبط، جستجو گردید. بر اساس معیارهای ورود و خروج، نتایج 5 مقاله تأیید، بررسی و جمع بندی گردید.
یافتهها: در مقالات بررسی شده، بر فواید استفاده از دندانپزشکی مبتنی بر فرد در درمانهای دندانپزشکی شامل هدفمند و اختصاصی شدن درمانها و در نتیجه صرف زمان و انرژی و هزینه کمتر و از معایب آن شامل ناشناخته بودن عوامل بیولوژیک تأثیر گذار و همچنین تأثیرات متقاطع برخی عوامل مذکور بر روی یکدیگر و همینطور بر روند درمان اشاره شده بود.
نتیجهگیری: با توجه به وجود دانشهای تخصصی و ابزارهای تشخیصی اختصاصی بیماریهای دهان، استفاده از فواید بهکارگیری دندانپزشکی مبتنی بر فرد میتواند اختصاصیت درمان را برای بیماران بالاتر برده و از مضرات جانبی (Side effects) درمانهای معمول بکاهد و نیز به عنوان گام مؤثری بر اثر بخشی بیشتر درمانها معرفی گردد، هرچند برای رفع چالشهای آن نیز میبایست اقدام نمود.