زمینه و هدف: امروزه لیزرها به علت کاهش درد و خونریزی به عنوان جایگزینی برای برش دندان استفاده میشوند. هدف از این مطالعه بررسی بر همکنش لیزر اگزایمر ArF با بافت سخت مینا و عاج دندان بود.
روش بررسی: در این تحقیق تعدادی دندان آسیا عاری از هر نوع پوسیدگی یا ترمیم دندانی و ترک مینایی استفاده شد. از آن جا که پرتودهی بر روی مینا و عاج دندان مدنظر بوده است برخی از نمونههای دندانی را برش دادیم تا به سطح عاج دسترسی پیدا کنیم. در این پرتودهی انرژیهای لیزر برای مینا 50، 70 و 95 میلیژول و برای عاج دندان 50، 70 و 80 میلیژول بودند. سپس به ازای هر مقدار انرژی تعداد پالسها 200، 400، 600، 800، 1000 و 1500 تنظیم شدند. بر روی مینا و عاج دندان کندگی بدون حضور اسپری آب آن جام شد. نهایتاً با استفاده از دوربین متصل به کامپیوتر ابعاد کندگیها اندازهگیری شد و نتایج در قالب نمودار ارایه شد.
یافتهها: به ازای هر مقدار انرژی با افزایش تعداد پالس، ابعاد کندگی افزایش یافت. عمق کندگی در عاج بیشتر از مینا بوده است چراکه بافت عاج نرمتر است. روند کلی نمودارها برای مینا و عاج مشابه بودهاند. تصاویر SEM مربوط به انرژی 95 میلیژول برای مینای دندان و انرژی 80 میلیژول برای عاج دندان نشان داد لبههای کندگی تیز بودند.
نتیجهگیری: با افزایش انرژی عمق کندگی افزایش مییابند اما در هر انرژی با افزایش تعداد پالسها عمق کندگی به میزان انتظار، افزایش نمییابد. علت این پدیده را میتوان نبودن اسپری آب در هنگام پرتودهی ذکر کرد.