زمینه و هدف: در خصوص پیشگیری از بروز بیماریهای دهان و دندان ناشنوایان و مشکلات بهداشت و درمان آنها تحقیقات و بررسیهای بالینی نسبتاً محدودی انجام گرفته است. درمانهای محافظهکارانه دندانپزشکی بخش مهمی از برنامههای بهداشتی برای همه افراد و از جمله ناشنوایان میباشد و برنامهریزی برای این مهم مستلزم داشتن آگاهی از وضعیت DMFT (دندانهای پوسیده، کشیده شده و پر شده) موجود در آنان میباشد. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان DMFT در دانشآموزان ناشنوای 12 ساله مدارس ناشنوایان تهران بزرگ انجام شد. همچنین ارتباط بین جنس، وضعیت بهداشت دهانی و درجه ناشنوایی با DMFT مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی، کلیه دانشآموزان 12 ساله (± 6 ماه) ناشنوای مراکز آموزشی تهران بزرگ که شامل 117 نفر بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. روش انجام کار به صورت معاینه و تکمیل پرسشنامهای برای هر دانشآموز بود. تعداد دندانهای کشیده شده، پوسیده و پر شده هر فرد ثبت شد و میانگین DMFT گزارش گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمونهای t،chi-square و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و 05/0p< به عنوان سطح معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: این تحقیق، میانگین DMFT 07/3 را در کل این کودکان نشان داد. در 109 نفر که ضعف شنوایی شدید (بین 71-90 دسیبل) داشتند، میانگین DMFT، 99/2 بود. میانگین رتبهای DMFT در پسران و دختران با یکدیگر تفاوت چندانی نداشت (در پسران 09/56 و در دختران96/61)، همچنین میانگین رتبهای DMFT در کسانی که از نخ دندان استفاده نمیکردند (40/60) بالاتر از کسانی بود که از نخ دندان استفاده میکردند (71/46). میانگین رتبهای در گروهی که گاهی اوقات مسواک میزدند از سایر گروهها بالاتر (82/72) و در گروهی که یک بار در شبانه روز مسواک میزدند از سایر گروهها پایینتر بود (26/51).
نتیجهگیری: مقدار DMFT در ناشنوایان مورد مطالعه 07/3 بود. جنسیت در این مورد نقشی نداشت. توصیه به مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان میتواند در کاهش DMFT این افراد مؤثر باشد.