محمدرضا شریفیان، محمد ضرابیان، حسن رزمی، مهرنوش قبادی، محمدجواد خرازیفرد، فرهید همتزاده، رز افضلیفر،
دوره 20، شماره 2 - ( 2-1386 )
زمینه و هدف: MTA(Mineral Trioxide Aggregate) مادهای است که کاربردهای مختلفی در درمانهای اندودونتیکس دارد، از آن جمله: درمان پالپ زنده، ایجاد سد آپیکال در دندانهای با آپکس باز، ترمیم پرفوریشنها، پرکردن حفره انتهای ریشه حین جراحی پری آپیکال، سد تاجی در سفید کردن دندان و ترمیم تحلیلهای خارجی. اخیراً گزارش شده که خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک سیمان پرتلند بسیار شبیه Pro Root MTA است. در ضمن مادهای به نام Root MTA در ایران تهیه شده است که ادعای مشابهت با Pro Root MTA را دارد. در صورتی که بتوان از سیمان پرتلند و Root MTA در کلینیک به جای Pro Root MTA استفاده نمود، از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سمیت سلولی سیمان پرتلند و MTA ساخت ایران
(Root MTA) در مقایسه با Pro Root MTA بر روی سلولهای فیبروبلاست L929 موش انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی عصارههای 0،4، 24 ساعته و 7 روزه مواد بر روی سلولهای کشت داده شده (فیبروبلاست L929) به پلیتهای 96 خانه انتقال داده شدند. پس از 24 ساعت انکوباسیون، نمونهها به روش Neutral Red رنگآمیزی شدند و دانسیته نوری (OD) هر یک توسط ELISA Reader خوانده شد. دادههای این مطالعه با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey HSD با سطح معنی داری 05/0> Pمورد تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: در تمامی گروههای مورد مطالعه (Pro Root MTA، Root MTA و سیمان پرتلند) و گروه کنترل منفی در تمام لحظات (لحظه مخلوط کردن، 4، 24 ساعت و 7 روز پس از مخلوط کردن) سلولهای جدا شده از کف گوده، سلولهای گرد بوده و خاصیت انکسار نور توسط سلولها که از علائم مرگ سلولی میباشد، را نشان ندادند، در حالی که در گروه کنترل مثبت سلولهای گرد و جدا شده از کف ظرف که خاصیت انکسار نور را نشان میدادند، مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، Pro Root MTA، PC و Root MTA دارای قابلیت پذیرش نسجی یکسان هستند. PC دارای پتانسیل استفاده در موقعیتهای کلینیکی مشابه موارد استفاده MTA میباشد. با این وجود به منظور جایگزین کردن Root MTA و PC به عنوان موادی با کیفیت مشابه MTA و ارزانتر مطالعات بیشتر in vitro و in vivoپیشنهاد میشود.