زمینه و هدف: این مطالعه به منظور مطالعه و تحلیل اقتصادی بازار دستگاههای امحاء زباله عفونی موجود در بیمارستانهای ایران صورت گرفت.
مواد و روشها: در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1392، از دادههای ملی مربوط به بررسی مقطعی مرکز سلامت محیط و کار در سال 1391 و همچنین مصاحبه با مسئولین مربوطه در 14 بیمارستان تهران که حداقل 3 سال تجربه استفاده از دستگاههای مورد مطالعه را داشتند، بهره گرفته شد.
یافته ها: تا سال 1391 تعداد 883 بیمارستان در سطح کشور در حال ارائه خدمت بودهاند که بیشتر از 64% آنها تحت مالکیت دانشگاههای علوم پزشکی بوده که دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران به ترتیب با 114 و 45 بیمارستان بیشترین تعداد را دارا بودهاند. سرانه تختهای بیمارستانی در کشور 78/1 در هر 1000 نفر جمعیت بدست آمد. حدود 80% بیمارستانها از روش حرارت مرطوب و عمدتاً از دستگاههای مبتنی بر اتوکلاو در امحاء زبالههایشان بهره میبرند که سهم شرکتهای داخلی از بازار دستگاههای مورد مطالعه حدود 55 درصد میباشد که از این میان شرکت کوشا، TEMو KAZUبه ترتیب با 39%، 5/23% و 9/12% بیشترین سهم را دارند.
نتیجه گیری: وجود ناهمگونی زیاد در نوع و عملکرد دستگاههای مورد مطالعه، امکان کارتل در یک فضای انحصاری چندجانبه را ایجاد کرده که با تنظیم و سیاستگذاری هدفمند، در راستای حمایت از تولید داخلی، میتوان شاهد کاهش قیمت، افزایش اثربخشی، کیفیت و ایمنی دستگاههای امحاء زباله عفونی در کشوربود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |