مهدی فرزادکیا، سمیه گلباز، حانیهسادات سجادی،
دوره 14، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: وجود بخشهای مختلف در بیمارستانها سبب راهیابی عوامل خطرناک، عفونی، پاتولوژیک و مواد رادیواکتیو به داخل پسماندهای تولیدی آنها میشود. بهمنظور جلوگیری از انتشار آلودگی پسماندهای بیمارستانی به محیطزیست، مدیریت اصولی این زائدات جایگاه ویژهای دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستانهای شهر کرج انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر بصورت مقطعی در سال 91-1390 انجام گرفت. همه بیمارستانهای شهر کرج با استفاده از روش سرشماری، جامعه مطالعه را تشکیل دادند(8=n). دادهها به دو روش تفکیک و توزین زبالههای تولیدی بمدت چهار ماه (هر ماه یک هفته) و تکمیل چکلیست مدیریت پسماند وزارت بهداشت جمعآوری و با نرمافزار آماری SPSS تحلیل شد.
نتایج: سرانه کل پسماندهای بیمارستانی به ازای هر تخت فعال 1/4، تخت اشغال شده 6/5 و بیمار 4/9 کیلوگرم در روز بدست آمد. وضعیت مدیریت پسماند در 88% بیمارستانها متوسط و در 12% ضعیف بود. فرایند مدیریت پسماندهای بیمارستانی در ابعاد جمعآوری، حمل پسماند و نیروی انسانی ضعیف، در ابعاد تفکیک و ذخیرهسازی متوسط و در بعد دفع خوب ارزیابی شد.
نتیجه گیری:مدیریت پسماند در بیمارستانهای موردمطالعه با سطح مطلوب فاصله زیادی داشت. بنابراین تنظیم یک برنامه عملیاتی و نظارت بر اجرای مطلوب آن از طرف مدیریت بیمارستان توصیه میشود. عمدهترین نقاط ضعف در بیمارستانها مربوط به عناصر تولید، جداسازی، جمعآوری و حمل پسماند بود، بر این اساس بهبود کیفیت این عناصر بایستی در برنامهریزی جدید مورد توجه قرار گیرد.
جواد وطنی شعاع، حسین کاردان یامچی، میر غنی سید صومعه،
دوره 14، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: مواجهه طولانی مدت کارکنان مراکز درمانی با ترکیبات آلی فرار باعث اثرات زیان آور بر روی ارگانهای بدن و سبب گسترش بیماری هایی مانند سرطان مثانه، سرطان خون و تاثیر سوء بر روی سیستم عصبی گردیده و موجب افزایش هزینه های درمانی می شود. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی و اندازه گیری BTEX (بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن) در هوای بیمارستان و مقایسه آن با حد استاندارد توصیه شده می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی بخشهای حساس بیمارستان امام حسین (ع) شهر شاهرود انتخاب و جهت نمونه برداری هوا، از زغال فعال استفاده شد. در ادامه با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی با دتکتور طیف سنج جرمی و شعله ای عمل شناسایی و تعیین مقدار آلاینده ها انجام شد.
نتایج: در بخشهای بستری، اتاق عمل، اورژانس و آزمایشگاه، آلایندههای بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن شناسایی شد. غلظت تولوئن در بخش های امحای زباله ppm 1455/0، رختشوخانه ppm 1078/0 و آزمایشگاه پاتولوژی ppm 215/0 بدست آمد. نتایج مقایسه ای میزان آلاینده ها با حدود مجاز، نشان داد که وضعیت در شرایط خوبی قرار دارد.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که آلاینده های مورد مطالعه در کلیه بخش های این بیمارستان وجود دارد. بنابراین استفاده از اقدامات کنترلی مانند نصب سیستم بازیافت بخارات و و پایش مستمر هوای این گونه از بخشهای بیمارستان، می تواند در کاهش میزان آلاینده های مورد نظر موثر باشد.
محمد فهیمی نیا، الهام طاهریان، ابوالفضل محمدبیگی،
دوره 14، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه وهدف:بیمارستانها به عنوان مصرف کنندگان ویژه آب شناخته شده ومیزان فاضلاب تولیدی وآلایندگی آنها به میزان زیادی بیشتراز مشترکین خانگی است.باوجود افزایش نگرانیها درباره مدیریت مواد زاید بیمارستانی،توجه کافی به فاضلاب تولیدی بیمارستانها نشده است.باتوجه به جدا بودن منبع تامین آب مصارف شرب ومصارف بهداشتی در بیمارستان های قم،الگوی مصرف آب وتولید فاضلاب در این مراکز اطلاعات شایانی جهت برآورد نیاز آبی ومیزان فاضلاب تولیدی در بیمارستانها ارائه میدهد.
مواد و روشها:مصارف آب بیمارستانها طی سالهای87 تا 91جمع آوری و با توجه به اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه وضریب تبدیل آب به فاضلاب،حجم فاضلاب تخمین زده شد.داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 19 تحلیل و برای تعیین ارتباط متغیرهای مورد مطالعه از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.سپس با مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف،راهکار های مناسب جهت مدیریت هرچه بهتر آب و فاضلاب ارائه گردید.
نتایج:در 8بیمارستان مورد بررسی،متوسط مصرف آب 7/655 لیتر در روز به ازای هر تخت و6/8 لیتر به ازای هر مترمربع از مساحت زیربنا میباشد. بین میزان مصرف آب در بیمارستانها و مساحت زیربنا بصورت معنا داری ارتباط مستقیم وجود دارد(p<0.05).متوسط سرانه تولید فاضلاب 6/567 لیتر در روز به ازای هر تخت فعال برآورد گردید. روش غالب دفع فاضلاب تخلیه به چاه جذبی است.
نتیجهگیری:جهت بهبود وضعیت موجود در بیمارستان های مورد مطالعه،بازسازی تاسیسات آب و فاضلاب، استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب و یا اتصال فاضلاب بیمارستان به شبکه جمع آوری فاضلاب شهر ضروری می باشد.
محمد ملکوتیان، مریم صادقی، شیدوش دولتشاهی،
دوره 14، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه و هدف:پسماندهای مراکز بهداشتی-درمانی به لحاظ نقش عمده آنها در گسترش انواع بیماری و همچنین آلودگی محیط دارای اهمیت ویژه ای هستند. لذا توجه به عملکرد دستگاه های بیخطرساز پسماندهای بیمارستانی حائزاهمیت است.هدف از انجام این مطالعه تعیین عملکرد دستگاههای غیرسوز بیخطرساز پسماند در بیمارستانهای آموزشی شهر کرمان و بیمارستانهای شهر سیرجان می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه تجربی و در فاصله زمانی فروردین لغایت شهریور سال 1392 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. عملکرد دستگاه ها از نظر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بررسی شد. بررسی عملکرد مکانیکی با مشاهده و ثبت شاخص های مکانیکی توسط ترمومترها و ثبات های دستگاه انجام شد. بمنظور بررسی عملکرد شیمیایی از نوار اندیکاتور و عملکرد بیولوژیک از نوار اندیکاتور بیولوژیک استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: در بین بیمارستانهای مورد بررسی، %3/96 از دستگاههای بیخطرساز پسماند، دارای عملکرد مطلوبی از نظر مکانیکی، %3/85 از دستگاهها دارای عملکرد مطلوبی از نظر شیمیایی و %84 از دستگاهها دارای عملکرد مطلوبی از نظر بیولوژیکی بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه دستگاه های غیرسوز بیخطرساز پسماند در بیمارستانهای مذکور قادر به بیخطرسازی کامل پسماندها از نظر شیمیایی و بیولوژیکی نیستند و اگرچه از نظر مکانیکی، دما و زمان مورد نیاز برای فرآیند تأمین می شود ولی تنها این معیار نمی تواند دلیلی بر بیخطر بودن پسماندها باشد لذا عملکرد دستگاه ها در بیمارستان های مذکور ضعیف ارزیابی می شود
فاطمه عربی، محمدرضا مبینی زاده، دکتر علیرضا اولیایی، مرتضی عرب زوزنی،
دوره 15، شماره 2 - ( 3-1395 )
چکیده
زمینه و هدف: تصویربرداری داخل عروقی ابزاری جهت تشخیص تنگی عروق کرونر قلب است که بعنوان مکمل آنژیوگرافی، نقش مهمی در تعیین میزان گرفتگی رگ و پاتولوژی پلاک ایفا می نماید. هدف از انجام این مطالعه مقایسه روش تصویربرداری داخل عروقی با آنژیوگرافی در مداخلات عروق کرونر بود.
مواد و روش ها: پایگاههای کاکرین، پاپمد و مرکز انتشارات و مرور دانشگاه یورک بدون محدودیت زمانی تا پایان سپتامبر 2013، مورد جستجو قرار گرفتند. جستجو توسط دو نفر و با استفاده از کلیدواژه هایی مانند انژیوگرافی و تصویربرداری داخل عروقی انجام شد. مطالعاتی که فناوری تصویربرداری داخل عروقی را با آنژیوگرافی مقایسه کرده بودند، تجزیه وتحلیل شد.
نتایج: در مطالعاتی که میزان خونرسانی مجدد به بافت هدف (تی ال آر) را پس از یک سال پیگیری گزارش کردند تفاوت آماری معنی داری بین گروه با تصویربرداری داخل عروقی و گروه آنژیوگرافی مشاهده شد. به نظر می رسد میزان خونرسانی مجدد به بافت با تصویربرداری داخل عروقی کمتر بود (p= 0.02). از لحاظ هزینه اثربخشی به ازای هر کالی بدست آمده (حفظ شده) با استفاده از روش IVUS حدود 54000 دلار هزینه صرف می شود.
نتیجه گیری: اگرچه تصویربرداری داخل عروقی به طور دقیق تر آسیب های عروق کرونر و محیط رگ را به تصویر کشیده و به پزشک در انتخاب درمان مناسب تر کمک می کند ولی به دلیل هزینه بالاتر کاتتر سونوگرافی داخل عروقی، در حال حاضر آنژیوگرافی گزینه انتخابی پزشکان و بیماران در انجام مداخلات کرونری است.
زهره کاهه، دکتر علی حسین زاده کاشان،
دوره 15، شماره 4 - ( 10-1395 )
چکیده
زمینه و هدف:مکانیابی مراکز درمانی از جمله مسائل مهمی است که باید از ابعاد متفاوت و با هدف ارتقای خدمتدهی به آن توجه شود. در این مقاله، مسئله مکانیابی حداکثر پوشش سلسله مراتبی مراکز درمانی بیماریهای قلبی با دو سطح خدمتدهی شامل کلینیک و بیمارستان و با در نظر گرفتن نرخ خدمتدهی به بیماران قلبی بررسی شد. هدف اولیه حداقل نمودن نقاط تقاضای پوشش نیافته، و هدف ثانویه کمینهسازی نرخ تقاضاهای از دسترفته به عنوان معیاری برای حفظ بیماران بالقوه در شعاع پوشش بود.
روش: به منظور تحلیل سیستم های صف، سیستم نوبتدهی مرکز قلب تهران بررسی شد.روش پیشنهادی یک مدل برنامهریزی ریاضی دومرحلهای احتمالی است . به منظور ارزیابی مدل پیشنهادی چند مثال عددی در نرم افزار GAMSاجرا شد.
نتایج: نتایج نشان داد بهترین حالت برای احداث مراکز درمانی، احداث کلینیک در مجاورت یک بیمارستان است.اتخاذ تصمیم در ارتباط با مکان یابی مراکز درمانی،با در نظر گرفتن نرخ خدمتدهی به بیماران در هر یک از مراکز درمانی موجب افزایش اعتماد به نتیجه حاصل از مدل بهینهسازی و کاهش هزینهها و نرخ تقاضای از دسترفته شده است.
نتیجهگیری:مدل پیشنهادی قادر است با الگو قرار دادن مراکز درمانی در مناطق با طیف جمعیتی مشابه، به تصمیمگیرندگان برای استقرار بهینه مراکز درمانی در مناطق محروم یاری رساند.مکان یابی کلینیکها و بیمارستان ها با در نظر گرفتن حالت سلسله مراتبی و نرخ خدمت دهی در آنها، موجب افزایش رفاه بیماران خواهد شد.
سیروس علی نیا، دکتر آرش رشیدیان، دکتر کاظم ندافی،
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1396 )
چکیده
زمینه و هدف: این مطالعه به منظور مطالعه و تحلیل اقتصادی بازار دستگاههای امحاء زباله عفونی موجود در بیمارستانهای ایران صورت گرفت.
مواد و روشها: در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1392، از دادههای ملی مربوط به بررسی مقطعی مرکز سلامت محیط و کار در سال 1391 و همچنین مصاحبه با مسئولین مربوطه در 14 بیمارستان تهران که حداقل 3 سال تجربه استفاده از دستگاههای مورد مطالعه را داشتند، بهره گرفته شد.
یافته ها: تا سال 1391 تعداد 883 بیمارستان در سطح کشور در حال ارائه خدمت بودهاند که بیشتر از 64% آنها تحت مالکیت دانشگاههای علوم پزشکی بوده که دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران به ترتیب با 114 و 45 بیمارستان بیشترین تعداد را دارا بودهاند. سرانه تختهای بیمارستانی در کشور 78/1 در هر 1000 نفر جمعیت بدست آمد. حدود 80% بیمارستانها از روش حرارت مرطوب و عمدتاً از دستگاههای مبتنی بر اتوکلاو در امحاء زبالههایشان بهره میبرند که سهم شرکتهای داخلی از بازار دستگاههای مورد مطالعه حدود 55 درصد میباشد که از این میان شرکت کوشا، TEMو KAZUبه ترتیب با 39%، 5/23% و 9/12% بیشترین سهم را دارند.
نتیجه گیری: وجود ناهمگونی زیاد در نوع و عملکرد دستگاههای مورد مطالعه، امکان کارتل در یک فضای انحصاری چندجانبه را ایجاد کرده که با تنظیم و سیاستگذاری هدفمند، در راستای حمایت از تولید داخلی، میتوان شاهد کاهش قیمت، افزایش اثربخشی، کیفیت و ایمنی دستگاههای امحاء زباله عفونی در کشوربود.
دکتر علی بزرگی امیری، آرین حسین زاده،
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه یکی از مهمترین مسائل درزمینه مکانیابی بیمارستانها، در نظر گرفتن عدالت است؛ هدف از این پژوهش ارائه مدلی چندهدفه جهت مکانیابی عادلانه بیمارستانها بود که بتواند هزینه را نیز درنظر بگیرد و برای احداث بیمارستانها در آینده، استفاده شود.
مواد و روشها: این پژوهش مطالعهای تحلیلی-توصیفی بود که در شهر رشت بهمنظور تعیین مکانهای عادلانه برای احداث بیمارستان انجام گرفت. به این منظور، پس از بررسی مطالعات انجام گرفته مدلی سههدفه شامل اهداف میانه (حداقل هزینه)، عدالت (حداقل حسادت) و بار کاری عادلانه ارائه گردید و به کمک تکنیک مجموع وزنی که در آن با توجه به اهمیت اهداف به آنها وزن داده میشود و با استفاده از دادههای واقعی شهر رشت که از شهرداری، اداره آمار و نقشههای هوایی گردآوری شدند، بهترین مکانها جهت احداث بیمارستان در این شهر پس از حل مدل با نرمافزار GAMS 24.1.2 مشخص گردید.
نتایج: این پژوهش به تصمیمگیرندگان کمک میکند تا در تصمیم خود مبنی بر انتخاب بهترین مکانها برای احداث بیمارستان، علاوه بر هزینه، عدالت را نیز درنظر بگیرند؛ برقراری عدالت شهروندی و افزایش کارایی بیمارستانها در کنار درنظر گرفتن ملاحظات هزینهای، از مهمترین دستاوردهای این پژوهش برای تصمیمگیرندگان در حوزه سلامت است.
نتیجهگیری: اگر به معیار عدالت در مکانیابی بیمارستانها توجه نشود، نتایج میتواند بسیار ناعادلانه باشد. مطالعه موردی صورت گرفته مؤید کارکرد مطلوب مدل پیشنهادی در مکانیابی بیمارستانهای شهر رشت با توجه به معیار عدالت شهروندی بود. نتایج میتواند بهعنوان مبنای مناسبی برای تصمیمگیری در اختیار مدیران قرار گیرد.
زهرا طهماسبی، دکتر مریم تاجور، دکتر محمد عرب،
دوره 18، شماره 1 - ( 2-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: بدلیل وجود اقلام با ارزش و گرانقیمت در انبارهای بیمارستانها، مدیریت علمی انبار و ارزشیابی مداوم آنها نقش مهمی در حفظ و بهبود عملکرد آنها و عملکرد بخشهای بیمارستانی دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی عملکرد انبارهای مرکزی بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
مواد و روش ها : برای انجام این مطالعه مقطعی، چک لیستی طراحی و اعتبارسنجی گردید که با استفاده از آن، وضعیت 39 انبار مرکزی واقع در 14 بیمارستان از ابعاد ساختاری، فرآیندی و پیامدی مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از آنالیزهای توصیفی وضعیت عملکرد انبارها ارزیابی شد و از آزمونهای همبستگی برای بررسی ارتباط بین نمره ارزشیابی عملکرد انبارها و ویژگی های انبارها و انبارداران استفاده شد.
نتایج: وضعیت انبارهای بیمارستانها بطور کلی در حد قابل قبولی قرار داشت. با این حال نواقص و مشکلاتی بخصوص از ابعاد ساختاری و سپس فرآیندی مشاهده شد که نیاز به توجه و رسیدگی فوری داشت. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که بین عملکرد انبارها با تعداد تخت های مصوب بیمارستان، مساحت انبار و تعداد کارکنان انبارها همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (p<0/05).
نتیجه گیری: با وجود شرایط نسبتا مطلوب انبارها، بعضی از آیتم ها، بخصوص در بعد ساختاری و سپس بعد فرآیندی در وضعیت نامناسبی قرار داشتند و به دلیل اهمیت ویژه آنها نیازمند رسیدگی سریع می باشند. همچنین از آنجا که بیمارستانهای با تخت بیشتر که دارای انبارهای بزرگتر و کارکنان بیشتری در انبارها بودند، نمرات بالاتری در ارزشیابی کسب کردند، انبارهایی که چنین شرایطی نداشند باید در اولویت توجه و رسیدگی قرار گیرند.
دکتر اعظم لاری، دکتر کامران حاجی نبی، دکتر علی کمیلی، دکتر لیلا ریاحی،
دوره 18، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: بهرهگیری از شیوههای بهینه خرید در بخش تجهیزات سرمایهای پزشکی در کنار اجرای قوانین و مقررات میتواند به عنوان راهی برای حرکت به سمت خریدی هوشمندانه و افزایش سطح دسترسی گروههای آسیبپذیر به دریافت خدمات و گسترش عدالت مطرح شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل مؤثر در تصمیمگیری خرید تجهیزات سرمایهای پزشکی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش کاربردی که در سال 97 انجام شده است، جامعه آماری پژوهش را مدیران، رؤسا و سرپرستان بخشهای تشخیصی و درمانی و بخش تجهیزات پزشکی بیمارستانهای دانشگاه و مدیران و کارشناسان تجهیزات پزشکی ستاد دانشگاه که 631 نفر بودند تشکیل دادند. نمونه پژوهش 431 نفر بودند که با روش نمونهگیری طبقهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخت بود که پس از تأیید روایی و پایایی آن، دادهها جمعآوری و در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل شدند.
نتایج: مؤثرترین متغیر واقعی بودن قیمت تجهیزات سرمایهای در زمان خرید با ضریب رگرسیون 368/0 بوده و در مقابل کماثرترین متغیر در این زمینه بازار فروش رقابتی یا انحصاری با ضریب رگرسیون 162/0 میباشد.
نتیجهگیری: مراکز درمانی برای خرید تجهیزات سرمایهای باید از معیارهای استاندارد تصمیمگیری استفاده کنند. با توجه به نقش حساس شناسایی و انتخاب بهترین مارک برای خرید تجهیزات و همچنین هزینههایی که این خریدها به نظام سلامت وارد میکند، استفاده از معیارهای کمی و کیفی و همچنین بهرهگیری از نظر خبرگان بسیار حائز اهمیت میباشد؛ تا از این طریق بتوان تجهیزاتی با صرفه به لحاظ اقتصادی و همچنین با کیفیت جهت ارائه خدمات مناسب تدارک دید.
مسعود اعتمادیان، علیمحمد مصدقراد، محمود رضا محقق دولت آبادی، حامد دهنوی،
دوره 19، شماره 1 - ( 2-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: مشارکت بخش دولتی و خصوصی در تأسیس و راهاندازی بیمارستان، استراتژی مناسبی برای ارائه خدمات با کیفیت سلامت به مردم با هزینه کم برای دولت است. با این وجود، چالشهایی در مسیر مشارکت بخش دولتی و خصوصی در تأسیس و راهاندازی بیمارستانهای ایران وجود دارد. این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین چالشهای تأسیس و تجهیز بیمارستان جامع زنان محب یاس انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه کیفی با منطق استقرایی و به صورت مورد پژوهی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و بررسی اسناد در سال 1397 انجام شد. تعداد 24 نفر از ذینفعان کلیدی، مدیران و کارکنان مشارکتکننده در تأسیس و تجهیز بیمارستان جامع زنان محب یاس به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل دادههای پژوهش استفاده شد.
نتایج: چالشهای مشارکت عمومی- خصوصی در ساخت و تجهیز بیمارستان جامع زنان محب یاس عبارت بودند از مدل نامناسب مشارکت عمومی- خصوصی، فراهم نبودن بستر مشارکت عمومی- خصوصی، اعتماد کم به بخش خصوصی، مشکلات تأمین مالی پروژه ساخت بیمارستان، تخریب ساختمان نیمهساخته بیمارستان، افزایش هزینه ساخت بیمارستان، ادغام و انتزاع دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران، مشکلات دریافت پروانه تأسیس بیمارستان، ادغام بیمارستان محب یاس با بیمارستان میرزا کوچک خان، تغییر کاربری بیمارستان و مشکلات تأمین و مدیریت تجهیزات و کارکنان بیمارستان.
نتیجهگیری: اگرچه مشارکت عمومی- خصوصی مزایایی برای نظام سلامت به دنبال دارد، ولیکن، به دلیل اهداف، انگیزهها و سبک مدیریت متفاوت بخش دولتی و خصوصی با چالشهای متعددی همراه است. نتایج این پژوهش اطلاعات ارزشمندی را در اختیار سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت در مورد عوامل کلیدی موفقیت و موانع اجرایی مشارکت بخش دولتی و خصوصی در بخش سلامت ارائه میکند.
نادر مرکزی مقدم، ساناز زرگر بالای جمع، زانیار قادری، احسان توفیقی،
دوره 19، شماره 1 - ( 2-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: در بین بخشهای بیمارستان، تالار جراحی سهم قابلتوجهی از هزینه و درآمد بیمارستان را به خود اختصاص میدهد. زمانبندی تالار جراحی در افزایش بهرهوری اتاقهای عمل اهمیت بسزایی دارد و پژوهش حاضر با هدف بهینهسازی زمانبندی تالار جراحی بر پایه مدل شبیهسازی پیشامد گسسته انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش بهصورت مقطعی در تابستان 97 در تالار جراحی یکی از بیمارستانهای شهر تهران انجام پذیرفت. با ورود افراد به تالار جراحی، اطلاعات آنها اعم از علت و بیماری که موجب جراحیشده، نوع عمل جراحی (انتخابی یا اورژانسی)، مدتزمان حضور هر بیمار در تالار جراحی با جزئیات زمانی ثبت گردید. تجزیهوتحلیل دادهها با نرمافزار SPSS، و شبیهسازی سیستم درمانی با نرمافزار Arena انجام پذیرفت.
نتایج: با تجزیهوتحلیل اطلاعات ورودی مربوط به 625 بیمار در طول سه ماه، بیش از 60 درصد مراجعین را آقایان تشکیل دادند. متوسط زمان انتظار افراد در تالار جراحی 35 دقیقه بود. اولین ورود افراد به تالار جراحی در مورد بیماران انتخابی، در ساعت 7:10 صبح و آخرین ورود در ساعت 17:00 بود. از هشت سناریو مطرحشده، دو سناریوی اصلاح نرخ ورود (توزیع ورود به بعدازظهر) و سناریوی ترکیبی (اصلاح صف به بعدازظهر و اضافه کردن بیمار بر) بیشترین کاهش زمان انتظار را به همراه داشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تغییر توزیع ورود بیماران به ساعتهایی که بار ورودی کمتری دارد، میتواند مدتزمان انتظار بیماران را کاهش داده و بهرهوری تالار جراحی را افزایش دهد.
محمد رضا زاهدی، سید مهدی حسینی سرخوش،
دوره 22، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: اینترنت اشیاء در واقع به ارتباط اشیاء مختلف از طریق اینترنت و برقراری ارتباط با یکدیگر میپردازد تا تجربهای کاراتر و هوشمندتر فراهم سازد؛ اما به دلیل نوپا بودن این فناوری در کشور، نمونهای از استقرار کامل آن در سازمانهای خدماتی از جمله بیمارستانها مشاهده نشده یا بهندرت انجام گرفتهاست؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء و ارزیابی آمادگی استقرار این فناوری در بیمارستان میلاد تهران است.
مواد و روشها: این مطالعه از نظر روش، توصیفی-پیمایشی بوده و در دو فاز انجام شد. در فاز اول با مروری بر مطالعات قبلی، 30 عامل کلیدی موفقیت استخراج گردید. در فاز دوم و پیمایشی، 93 نفر از مدیران و کارکنان بیمارستان میلاد جامعه آماری را تشکیل داده و جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. مقایسه وضع موجود و مطلوب عوامل موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء و رتبهبندی آنها به ترتیب با آزمون t و آزمون فریدمن در نرمافزار SPSS انجام شد.
نتایج: طبق نتایج این مطالعه، عوامل فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و منابع انسانی و به ترتیب بهعنوان مهمترین عوامل موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء در بیمارستان شناسایی شدند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که وضع موجود بیمارستان میلاد در عوامل شناساییشده، فاصله معناداری با وضع مطلوب برای استقرار اینترنت اشیاء دارد.
نتیجهگیری: استقرار موفق اینترنت اشیاء نیازمند ارتقاء سطح آمادگی هم از نظر زیرساختهای فناورانه و هم از نظر زیرساختهای سازمانی و فرهنگی است.