زمینه و هدف:موضوع بیمارمحوری همواره بهعنوان یکی از پایههای اصلی کیفیت در زمینه ارائه خدمات سلامت مطرح است و میتوان ادعا کرد بهترین پیامد را برای بیماران به ارمغان میآورد.این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت بیمار محوری در بیمارستانهای منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیدگاه پرستاران و بیماران در سال 1393 به انجام رسید.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی در میان220 نفر از پرستاران(103 نفر)وبیماران(117 نفر) بستری در بیمارستانهای منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزارگردآوری دادهها، پرسشنامهای پژوهشگر ساخته بود. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات صاحبنظران مورد تأیید قرار گرفت و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ، 96/0 به دست آمد. این پرسشنامه هفت بُعدِ بیمارمحوری را مورد سنجش قرار داد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSSو به کمک آزمون آنالیز واریانس یکطرفه انجام گردید.
نتایج:میانگین امتیاز بیمارمحوری از دیدگاه پرستاران،79/2 و از دیدگاه بیماران87/2 بود. از دیدگاه پرستاران و بیماران ابعاد حفظ اسرار بیمار و رعایت شأن و احترام بیمار بیشترین امتیاز و بُعد قدرت انتخاب بیمار کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. بر اساس نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه، در ابعاد کیفیت محیط ارائه خدمت و حمایت اجتماعی از بیمار تفاوت آماری معناداری بین میانگین امتیاز پرستاران و بیماران مشاهده شد (05/0>p).
نتیجهگیری:قدرت انتخاب بیمار،کیفیت محیط و توجه سریع بهعنوان اولویتهای اقدام برای بهبود وضعیت بیمارمحوری بیمارستانهای مورد بررسی مشخص شد. توصیه میگردد مسئولین بیمارستانها بهمنظور افزایش سطح رضایتمندی و وفاداری بیماران، این ابعاد را که در آن وضعیت نامناسبی دارنددر اولویت قرار دهند.