ایروان مسعودی اصل، مسعود ابوالحلاج، مقداد راحتی،
دوره 19، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: بیمارستان بزرگترین و مهمترین واحد نظام سلامت، بیشترین سهم هزینهها را به خود اختصاص داده، بطوریکه دولتها نمیتوانند همه هزینههای آن را تأمین کنند، لذا انجام اصلاحات به منظور تامین مالی اجتنابناپذیر است. در این راستا پژوهشگران به تبیین عوامل زمینهای موثر در سیاستگذاری تامین مالی و دستورگذاری آن پرداختهاند.
مواد و روشها: مطالعه حاضر توصیفی که بصورت کیفی و کمی در سال 1397 انجام شده است. جامعه آماری شامل خبرگان بخش سلامت، بازارسرمایه و سازمان تامین اجتماعی بود. از روش هدفمند برای نمونهگیری استفاده شد. ابزار گردآوری دادهها فیش کارتها و پرسشنامه نیمهساختاریافته برای انجام مصاحبه با خبرگان بود. برای تحلیل مصاحبهها از نرم افزار MAXQDA,11 و برای معتبرسازی از تکنیک دلفی استفاده گردید. برای تحلیل سیاستگذاری و دستورگذاری از مدلهای والت گیلسون و کینگدان استفاده گردید.
نتایج: عوامل زمینهای در سیاستگذاری و دستورگذاری تامین مالی بیمارستانها از بازار سرمایه، عوامل کلان(حاکمیتی و قانونی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی) و عوامل خرد (تولیتی، تامین مالی و فنی) میباشند. جریان مشکل بیمارستانها که عمدهترین آن تامین مالی است، جریان سیاستی که شامل اجرای مدلهای مشارکت بخش دولتی خصوصی است و جریان سیاسی که با تحریمها شروع شد، پنجره فرصتی را برای تامین مالی از بازار سرمایه میگشاید.
نتیجهگیری: با وجود اسناد بالادستی و برنامههای توسعه که اجازه خصوصیسازی سازمانهای دولتی را میدهد، بیمارستانها میتوانند بغیر از بودجه دولت و درآمدهای اختصاصی، از استراتژی تامین مالی بخش خصوصی استفاده نمایند، که در این میان بازار سرمایه با توجه به ویژگیهای آن مانند تامین مالی آسان و ارزان قیمت، شفافیت و پاسخگو بودن استراتژی مناسبی میباشد.