سیمین شمس جاوی، پوران رئیسی، امیر اشکان نصیری پور،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: از جمله تحولات و تغییرات اساسی در نظام سلامت کشور ایران در سالهای اخیر، طرح تحول نظام سلامت می باشد که اثرات آن میبایست از ابعاد گوناگون بررسی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر شاخصهای بهداشتی در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی؛ دادههای شاخصهای بهداشتی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اهواز در بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت (سال ۹۱ لغایت ۹۷)؛ جمعآوری و با نرمافزار SPSS، توصیف و تحلیل دادهها انجام گردید.
نتایج: بیشترین میزان تغییر در شاخصهای مرگومیر؛ بین سال ۹۲ و ۹۴ و به ترتیب در شاخص مرگ کودکان زیر ۵ سال، مرگ کودکان زیر یک سال و مرگ نوزادان، با اختلاف میانگین ۲۸۲/۱۳، ۸۲۵/۱۰ و ۹۵۵/۷ بوده است (۰۰۱/۰p=، ۰۰۲/۰۰ p= و ۰۰۴/۰(p=. بیشترین میزان تغییر در پوشش مراقبت کودکان زیر ۵ سال؛ بین سال ۹۳ و ۹۴ با اختلاف میانگین ۳۳۵/۱۱ و در خصوص پوشش مراقبت مادران؛ بین سال ۹۳ و ۹۶ با اختلاف میانگین ۰۵۰/۱۰ بوده است (به ترتیب ۰۰۲/۰ p= و ۰۰۱/۰>.(p شاخص مرگ مادران باردار معنیدار نبوده است.
نتیجهگیری: بررسی سیر زمانی شاخصهای بهداشتی مؤید این نکته است که میزان تغییرات در سالهای ابتدای طرح تحول زیاد بوده و در ادامه کمتر شده است. بیشترین میزان تغییر در شاخصها مربوط به سالهای ۹۴ و ۹۵ بوده است. یافتهها نشان داد که طرح تحول اخیر ایران باعث بهبود اغلب شاخصهای مرگومیر (کاهش مرگ نوزاد، مرگ زیر یک سال و مرگ زیر ۵ سال) و ارتقای شاخص پوشش مراقبت کودکان زیر ۵ سال و مراقبت مادران (حداقل ۶ بار مراقبت دوران بارداری) شده است. طرح تحول سلامت بر شاخص مرگ مادران باردار تأثیر نداشته است