زمینه و هدف: استانداردها نقش با ارزشی در نشان دادن حداقل مطلوب و عملکرد مورد انتظار، هدف گذاری، تعیین دقیق وضعیت فعلی بیمارستان و در نهایت ارزشیابی و نظارت و هدایت فعالیتهای سازمان دارند و از با ارزش ترین عناصر در سازمان به حساب می روند ، از این رو ارزشیابی رعایت استاندارد از جمله عواملی است که به بهبود استانداردسازی هرچه بیشتر بیمارستان ها کمک فراوانی می کند.از آنجایی که عملکرد پرسنل نقش بسزایی در ارائه ی خدمات با کیفیت به بیماران دارد ،هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت استانداردهای بخش اعمال جراحی و تاثیر آنها بر عملکرد پرسنل پرستاری در سال ۱۳۸۹ بوده است .
مواد و روشها: این پژوهش مقطعی تحلیلی بوده است. جامعه ی مورد پژوهش، بخشهای عمل جراحی و پرسنل پرستاری آنان در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، در سال ۱۳۸۹بوده است. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای برابر با ۱۲۰ نفر در ۱۰ بیمارستان تعیین گردید که شامل ۵۱ نفر زن و ۵۶ مرد که از این تعداد ۶۹ نفر کاردان و ۳۸ نفر کارشناس می باشند چک لیست از طریق مطالعات علمی و منابع مختلف در راستای جمع آوری استانداردهای مربوط به بخش اعمال جراحی و ارزیابی عملکرد پرسنل تهیه گردید و سپس روایی آن مورد تأیید قرار گرفت.اعتبار چک لیست ، ۱۰۱سوالی بررسی استانداردها در بخش اعمال جراحی برابر با ۸۵% و اعتبار چک لیست ۲۴ سوالی ارزیابی عملکرد ۷۳/۱% به دست آمده که حاکی از اعتبار ابزار اندازه گیری می باشد. اطلاعات به دست آمده پس از استخراج با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی و آزمون های کای دو ، آنالیز واریانس یک طرفه و t مستقل توسط نرم افزار SPSSنسخه ۱۶ بررسی شد.
نتایج: از مجموع ۴۰۴ امتیاز، بیمارستان ۱ با ۳۵۴ امتیاز یبشترین امتیاز رعایت استاندارد ها و بیمارستان ۳ با ۲۷۴ امتیاز کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. از مجموع ۹۶ امتیاز چک لیست ارزیابی عملکرد ، بیمارستان ۱۰ با ۸۶,۴ امتیاز بهترین عملکرد پرسنل و بیمارستان ۶ با نمره ی بدترین عملکرد پرسنلی را دارا می باشد.
نتیجه گیری: بررسی یافته های این پژوهش حاکی از این امر است که بین رعایت استاندارد های تجهیزاتی ، ایمنی ، بهداشتی بخش های عمل جراحی بیمارستان ها با عملکرد پرسنل پرستاری شاغل در آنها ارتباطی وجود نداشت ولی رعایت استانداردهای فضای فیزیکی در عملکرد پرسنل پرستاری موثربود. از سوی دیگر ارتباطی بین سن ، تحصیلات ، تاهل وسابقه کار پرسنل با عملکرد آنان موجود نمی باشد.اما جنسیت در عملکرد پرسنل موثر بود.