جعفر صادق تبریزی، کمال قلی پور ، رحیمه علی پور ، مصطفی فرحبخش ، محمد اصغری جعفرآبادی ، حسین حقایی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف : هدف از پژوهش حاضر بررسی کیفیت خدمت (Service Quality) در مراقبت های دوران بارداری می باشد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی بوده و با شرکت ۱۸۵ نفر از زنان بارداری که در ۴۰ مرکز بهداشتی درمانی و پایگاه بهداشتی شهرستان تبریز که دارای پرونده مراقبت بوده و در ماه نهم بارداری قرار داشتند و به روش تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گرفت. کیفیت خدمت (SQ) با استفاده از فرمول: "کیفیت خدمت = ۱۰–(اهمیت× عملکرد)"محاسبه شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شده بود استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۷ انجام شد. برای بررسی ارتباط بین ابعاد کیفیت خدمت و متغییر های کیفی از آزمون T و ANOVAاستفاده شد.
نتایج: کیفیت خدمت کل از دید گیرندگان خدمت ۵۹/۷ از ۱۰ بوده، اعتماد به ارائه کننده گان خدمات بیشترین (۷۶/۹(±۴۷/۱)) و گروه های حمایتی کمترین امتیاز را به دست آورد (۶۶/۳(±۳۲/۳)). در بین مشخصات فردی، کیفیت خدمت برای زنان شاغل نسبت به زنان خانه دار (۰۴۷/۰p=) و مادرانی که حاملگی برنامه ریزی شده داشتند نسبت به بارداری های برنامه ریزی نشده (۰۲۲/۰p=) بطور معنی داری پایین تر بود که این رابطه در مدل رگرسیونی و با تعدیل رو سایر متغییرها نیز همچنان حفظ شد.
نتیجه گیری : در تحقیق حاضر کیفیت خدمت از دید مادران باردار نسبتا ً پایین است. لذا فرصت مناسبی برای ارتقای کیفیت خدمات، خصوصا ً در زمینه های گروه های حمایتی و ایمنی فراهم است.
فرهاد لطفی، عرفان خوارزمی، محسن بیاتی، هاجر علی پور، سعید لوحی وش، علی جاجرمی زاده،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تخمین تابع هزینه ابزاری مناسب در راستای تخصیص بهینه منابع در بیمارستانهاست. مطالعه حاضر با هدف برآورد تابع هزینه بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
مواد و روشها: در مطالعه مقطعی حاضر دادههای مربوط به منابع، هزینهها و اطلاعات تولید ۲۸ بیمارستان بصورت ماهانه از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۵ از سامانه اطلاعات بیمارستانی استخراج شد. برای برآورد تابع هزینه، از مدل کاب-داگلاس و روشهای اقتصادسنجی دادههای پانل استفاده شد. تحلیل دادهها با نرمافزار STATA۱۴ انجام شد.
نتایج: کشش هزینه بیمارستانها نسبت به پذیرش بستری و سرپایی در بیمارستانهای بزرگ به ترتیب ۰,۵۵۵، ۰.۰۵۸ و در بیمارستانهای کوچک به ترتیب ۰.۷۶۹ و ۰.۰۹۹ (P<۰,۰۱) بود. در میان منابع بیشترین تأثیرگذاری بر هزینه کل بیمارستانها مربوط به هزینه سرانه پزشک با ضریب ۰,۱۷۵ در بیمارستانهای بزرگ و با ضریب ۰.۴۸۱ در بیمارستانهای کوچک (P<۰,۰۱) بود. هزینه متوسط معادل ۳۶۴۰۶۴۸ و هزینه نهایی برابر با ۲۶۵۴۸۰۲ تومان بود. شاخص صرفههای ناشی از مقیاس در بیمارستانهای کوچک ۸۶۸/۰، در بیمارستانهای بزرگ ۶۱۳/۰ و درکل بیمارستانها ۷۲۹/۰ برآورد شد. تعداد تخت فعال، طول مدت اقامت و همچنین آموزشی بودن بیمارستان تأثیر مثبتی (P<۰,۰۱) بر هزینه بیمارستانها داشت.
نتیجهگیری: جهت کاهش هزینه بیمارستانها مدیریت مؤثرترین عوامل ایجادکننده هزینه شامل هزینههای پزشکان و دارو کمککننده خواهد بود. همچنین بیمارستانها جهت رسیدن به نقطه بهینه تولید باید با ظرفیتها و منابع تولیدی موجود خدمات بیشتری ارائه دهند.