زمینه و هدف: وجود بخشهای مختلف در بیمارستانها سبب راهیابی عوامل خطرناک، عفونی، پاتولوژیک و مواد رادیواکتیو به داخل پسماندهای تولیدی آنها میشود. بهمنظور جلوگیری از انتشار آلودگی پسماندهای بیمارستانی به محیطزیست، مدیریت اصولی این زائدات جایگاه ویژهای دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستانهای شهر کرج انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر بصورت مقطعی در سال 91-1390 انجام گرفت. همه بیمارستانهای شهر کرج با استفاده از روش سرشماری، جامعه مطالعه را تشکیل دادند(8=n). دادهها به دو روش تفکیک و توزین زبالههای تولیدی بمدت چهار ماه (هر ماه یک هفته) و تکمیل چکلیست مدیریت پسماند وزارت بهداشت جمعآوری و با نرمافزار آماری SPSS تحلیل شد.
نتایج: سرانه کل پسماندهای بیمارستانی به ازای هر تخت فعال 1/4، تخت اشغال شده 6/5 و بیمار 4/9 کیلوگرم در روز بدست آمد. وضعیت مدیریت پسماند در 88% بیمارستانها متوسط و در 12% ضعیف بود. فرایند مدیریت پسماندهای بیمارستانی در ابعاد جمعآوری، حمل پسماند و نیروی انسانی ضعیف، در ابعاد تفکیک و ذخیرهسازی متوسط و در بعد دفع خوب ارزیابی شد.
نتیجه گیری:مدیریت پسماند در بیمارستانهای موردمطالعه با سطح مطلوب فاصله زیادی داشت. بنابراین تنظیم یک برنامه عملیاتی و نظارت بر اجرای مطلوب آن از طرف مدیریت بیمارستان توصیه میشود. عمدهترین نقاط ضعف در بیمارستانها مربوط به عناصر تولید، جداسازی، جمعآوری و حمل پسماند بود، بر این اساس بهبود کیفیت این عناصر بایستی در برنامهریزی جدید مورد توجه قرار گیرد.