دکتر آزاده سیاری فرد، دکتر فرید ابوالحسنی، دکتر لاله قدیریان، مریم نظری، دکتر فاطمه رجبی، دکتر لیلا حق جو، لیلا مونسان،
دوره 15، شماره 4 - ( 10-1395 )
مقدمه و هدف: نظام پاداشدهی، ابزار سرمایهگذاری سازمان بهمنظور بهبود کیفیت خدمات است. مطالعه حاضر باهدف شناسایی چالشهای نظام پاداشدهی و راهکارهای بهبود آن براساس دیدگاه گروههای ذینفع در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوای جهتدار بود که در دانشگاه علوم پزشکی تهران و در نیمه دوم سال 1393 و نیمه اول سال 1394 انجام گرفت. نمونهگیری هدفمند بود و با طیف متنوعی از صاحبنظران و افراد مجرب شامل مدیران، اعضا هیئتعلمی و کارکنان بیمارستانها بهصورت نیمه ساختاریافتۀ عمیق و چهره به چهره مصاحبه شد. پس از پیادهسازی کلمه به کلمه متن مصاحبهها و استخراج کدها (عبارات معنادار)، مجدداً این عبارات بهمنظور دستیابی به زیرطبقات مرور گردید. براساس زیرطبقات، اطلاعات به طبقات مرتبط دستهبندی گردید. برای اطمینان از روایی، پایایی و مقبولیت دادهها نیز از روش بازنگری مشارکتکنندگان و نظرات تکمیلی همکاران و اعضاء هیئتعلمی استفاده شد.
یافتهها: درمجموع با 29 نفر مصاحبه گردید و نظرات، در 6 طبقه اصلی، 19 زیرطبقه و 1100 کد دستهبندی گردید. طبقاتاصلی عبارت از سازوکارهای موجود در بیمارستان بهمنظور افزایش انگیزۀ کارکنان، چالشهای سازوکارهای پاداشدهی، فرصتهای منتج از تجارب پاداشدهی، اقدامات نظاممند برای پاداشدهی، انواع پاداش مناسب برای کارکنان، بسترسازی برای اجرای بهتر نظام پاداشدهی بود.
نتیجهگیری: با توجه به جنبههای متعدد نظام پاداشدهی و نقش پاداش موثر در افزایش انگیزۀ کارکنان و پاداش ناکارآمد در کاهش آن، استقرار یک نظام پاداشدهی موثر در بیمارستانها، از طریق طراحی الگویی مناسب براساس عوامل کلیدی شناساییشده در این مطالعه پیشنهاد میگردد.