زمینه و هدف: ویژگیهای دموگرافیک افراد از عوامل موثر بر دیدگاه ایشان نسبت به کیفیت مراقبتهای بهداشتی میباشد بهطوریکه ارتباط مثبتی بارضایت ایشان دارد. هدف این مطالعه تعیین نقش متغیرهای دموگرافیک گردشگران پزشکی مراجعهکننده به بیمارستانهای شیرازبر دیدگاه ایشان نسبت به کیفیت خدمات بود.
مواد و روشها:پژوهش حاضر مطالعهای توصیفی–تحلیلی و مقطعی بود که روی 200 بیمارخارجی مراجعهکننده به بیمارستانهای شیراز در سال 92-1391 انجام گرفت. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای دو قسمتی بود. در بخش اول اطلاعات فردی و در بخش دوم انتظارات و ادراکات گردشگران از کیفیت خدمات با استفاده از پرسشنامههایی برگرفته از ابزار سروکوال اندازهگیری شد. روایی این پرسشنامه توسط متخصصین و پایایی آن به تفکیک انتظارات و ادراکات بوسیلهCronbach’s alpha (90درصدو 89درصد) تأیید گردید. درنهایت، دادهها توسط آزمونهای آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تحت نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: طبق نتایج بدست آمده میانگین شکاف کیفیتی گروه سنی بالای 50 سال 26/0- برآورد شد که نسبت به دوگروه سنی دیگر کمتر بود. همچنین کمترین مقدار کلی این کمیت مربوط به گروه کمسواد و گروهی که کمتر از 7 روز در شیراز اقامت داشتند، بود که بترتیب 32/0- و 36/0- برآورد شد. در ابعاد معنادار نیز گروه گردشگران متأهل، دارای ملیت عمانی و افرادی که خدمات جراحی چشم دریافت کرده بودند، نسبت به سایر گروهها میانگین شکاف کمتری داشتند. مقادیر میانگین شکاف کیفیتی کل برای این گروه ها بترتیب42/0-، 21/0- و 22/0- بدست آمد.
نتیجهگیری: به منظور توسعه صنعت گردشگری پزشکی باید ویژگیهای دموگرافیکی مراجعهکنندگان در نحوه سیاستگذاری و طراحی سیستمهای خدماتی درنظر گرفته شود بهطوریکه رضایت اکثریت را درپی داشته باشد.