محمود بیگلر، حسین درگاهی، زهره قربانی، سیما گرشاسبی،
دوره 19، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: توانمندسازی کارکنان از بهترین و کارآمدترین راهبردهای توسعه و شکوفایی و افزایش بهرهوری نیروی انسانی در سازمانها است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط اثربخشی دورههای توانمندسازی کارکنان با بهرهوری نیروی انسانی در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که بهصورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان ستادی معاونتهای دانشگاه برابر 1452 نفر بود. حجم نمونه نیز با استفاده از جدول کرجسی و مورگان برابر 304 تعیین شد. ابزار گردآوری دادهها شامل دو پرسشنامه اثربخشی دورههای توانمندسازی Hersey ترجمهشده توسط جعفری و همکاران و بهرهوری نیروی انسانی هرسی و گلداسمیت بود. روایی محتوی و سازه شامل همگرا و واگرا و همچنین پایایی پرسشنامهها با ضریب 86/0 و 89/0 با استفاده از روش آلفا کرونباخ بدست آمد. تحلیل دادهها توسط نرمافزار SPSS نسخه 23 انجام شد و برای ارائه یافتههای توصیفی از جداول توزیع فراوانی و برای ارائه یافتههای تحلیلی از مدلسازی معادلات ساختاری و دیگر روشهای آمار استنباطی بهرهبرداری شد.
نتایج: میانگین اثربخشی دورههای توانمندسازی کارکنان و بهرهوری نیروی انسانی موردمطالعه از مطلوبیت نسبتاً بالا برخوردار بود. همچنین ارتباط مثبت و مستقیم دورههای توانمندسازی کارکنان با بهرهوری نیروی انسانی به اثبات رسید.
نتیجهگیری: استفاده از روشهای مختلف توانمندسازی کارکنان در بدو استخدام مانند جامعهپذیری سازمانی، آموزشهای مستمر ضمن خدمت بهصورت کارگاهی، حضوری و مجازی در جهت تقویت ویژگیهای شخصیتی خودباوری، سازگاری و نوآوری کارکنان به بهرهوری سازمانی و فردی کمک میکند.