4 نتیجه برای اینترنت اشیا
محسن قنواتی نژاد، مهدیه توکلی، دکتر محمدمهدی سپهری،
دوره 18، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه با افزایش تقاضای درمان، بیماران با کمک اینترنت اشیا مراقبت و پایش میشوند. فناوریهای پایش جسمی بیمار در محیط اینترنت اشیا شامل اندازهگیری ضربان قلب، فشارخون، قند خون و دیگر علائم حیاتی هستند. هدف مقاله، ارائه مدل خوشهبندی فناوریهای مذکور با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی است تا مناسبترین فناوری، طبق نیازها و ویژگیهای کاربر انتخاب شود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر، مروری و از منظر نتیجه کاربردی میباشد. دادهها شامل شش مشخصه منحصربهفرد 60 فناوری منتخب، شامل کاربرد، قیمت، نحوه اتصال، منبع تغذیه، مکان استفاده و نوع استفاده میباشد که از سایتهای توسعه و تبلیغات فناوریها و همچنین بررسی مقالات مرتبط استخراج شده است. روش تجزیهوتحلیل دادهها، تکنیک خوشهبندی و الگوریتم K-medoids است. همچنین برای شناسایی مؤثرترین مشخصهها، از الگوریتم جنگل تصادفی استفاده شده است.
یافتهها: مدل ارائه شده، با در نظر گرفتن مشخصههای انتخاب شده کاربر به عنوان ورودی، خوشهای از فناوریها را به عنوان خروجی مدل ارائه میدهد. مطابق با الگوریتم، دادهها در بهترین حالت در چهار دسته خوشهبندی شدند. شاخص سیلوئت برای چهار خوشه، مقدار 45/0 شده است که اعتبار مدل را نشان میدهد. با اجرای الگوریتم جنگل تصادفی، نوع کاربرد و پس از آن قیمت، بیشترین تاثیر را در خوشهبندی داشتهاند.
نتیجهگیری: توسط مدل پیشنهادی پژوهش، بیماران یا کاربران میتوانند مناسبترین فناوری را بر حسب نوع بیماری و دیگر ویژگیهای موثر همچون قیمت، بیابند و به این ترتیب با پایش جسمی درست و لحظهبهلحظه، آمار پیشروی بیماریها کمتر و پیشگیری آنها بهتر انجام گیرد
محمدحسین رونقی،
دوره 19، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: انقلاب صنعتی چهارم شامل ترکیب دستگاههای شبکه با روشهای رایانش ابری، تحلیل داده های بزرگ و هوش مصنوعی است که باعث میشود چنین زیرساختی، هوشمند نامیده شود. در یک بیمارستان هوشمند، همه وسایل و دستگاهها به گونه ای طراحی شده اند که به هم متصل شوند و یکپارچه شوند تا در نهایت مراقبتهای بهتری از بیمار صورت پذیرد و باعث افزایش کارایی و کاهش اتلاف وقت شوند. از همین رو هدف این پژوهش شناسایی مولفههای یک بیمارستان هوشمند بر اساس فناوریهای تحولآفرین صنعت 0/4 بود.
مواد و روشها: این پژوهش کیفی در دو مرحله در زمستان 1398 انجام شده است. در مرحله اول مولفههای مربوط به بیمارستان هوشمند از مطالعات پیشین شناسایی گردید. در مرحله دوم بر اساس روش دلفی نظر خبرگان در خصوص مولفهها و مدل مفهومی ارزیابی شد. کمیته خبرگان پژوهش شامل 15 نفر از متخصصان فعال فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی بر اساس نمونه گیری هدفمند بودند.
یافتهها: بر اساس یافتههای این پژوهش مولفه های بیمارستان هوشمند شامل هشت فناوری: اینترنت اشیا، رباتیک، زنجیره بلوک، رایانش ابری، کلان داده، واقعیت مجازی و افزوده، تولید افزایشی و هوش مصنوعی بود.
نتیجه گیری: مدیران بیمارستانها با توجه به مولفههای بیمارستان هوشمند باید درصدد تجهیز سازمان خود باشند و کلیه فرایندها و تجهیزات را با فناوریهای تحولآفرین منطبق سازند. با توجه به وجود تحریم ها سرمایه گذاری در سازمانهای دانش بنیان داخلی و فعال در زمینه فناوریهای نوین و ایجاد اتحاد استراتژیک با آنها می تواند راهکار مناسبی برای سیاستگزاران نظام سلامت باشد.
محمد رضا زاهدی، سید مهدی حسینی سرخوش،
دوره 22، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: اینترنت اشیاء در واقع به ارتباط اشیاء مختلف از طریق اینترنت و برقراری ارتباط با یکدیگر میپردازد تا تجربهای کاراتر و هوشمندتر فراهم سازد؛ اما به دلیل نوپا بودن این فناوری در کشور، نمونهای از استقرار کامل آن در سازمانهای خدماتی از جمله بیمارستانها مشاهده نشده یا بهندرت انجام گرفتهاست؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء و ارزیابی آمادگی استقرار این فناوری در بیمارستان میلاد تهران است.
مواد و روشها: این مطالعه از نظر روش، توصیفی-پیمایشی بوده و در دو فاز انجام شد. در فاز اول با مروری بر مطالعات قبلی، 30 عامل کلیدی موفقیت استخراج گردید. در فاز دوم و پیمایشی، 93 نفر از مدیران و کارکنان بیمارستان میلاد جامعه آماری را تشکیل داده و جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. مقایسه وضع موجود و مطلوب عوامل موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء و رتبهبندی آنها به ترتیب با آزمون t و آزمون فریدمن در نرمافزار SPSS انجام شد.
نتایج: طبق نتایج این مطالعه، عوامل فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و منابع انسانی و به ترتیب بهعنوان مهمترین عوامل موفقیت در استقرار اینترنت اشیاء در بیمارستان شناسایی شدند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که وضع موجود بیمارستان میلاد در عوامل شناساییشده، فاصله معناداری با وضع مطلوب برای استقرار اینترنت اشیاء دارد.
نتیجهگیری: استقرار موفق اینترنت اشیاء نیازمند ارتقاء سطح آمادگی هم از نظر زیرساختهای فناورانه و هم از نظر زیرساختهای سازمانی و فرهنگی است.
جواد پورغلام سریوی، فاطمه رحمتی، مریم یعقوبی،
دوره 22، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده
مقدمه: اینترنت اشیاء؛ اتصال شبکهای تمام وسایل در زندگی بشر به یکدیگر است. این فنآوری اثرات مثبتی در حوزه بهداشت و درمان از جمله تشخیص و پیشگیری از بیماریها به ویژه در زمان بحران دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر استفاده از اینترنت اشیا جهت مقابله با کووید 19 در بیمارستانها طراحی و انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به روش کیفی و جمعآوری داده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته در سال 1401 انجام شد. نمونه آماری این پژوهش، شامل ده نفر از صاحبنظران در حوزه فناوری اطلاعات سلامت و اینترنت اشیا بوده که به صورت هدفمند تعیین شدند. تحلیل دادهها به روش تحلیل محتوی جهتدار با نرمافزار MAXQDA نسخه 2018 انجام شد.
نتایج: تجزیهوتحلیل دادهها به ایجاد 124 کد منجر شد که در 32 زیر طبقه تقسیمبندی شد و در نهایت این زیر طبقات در شش طبقه بر اساس مدل اتحادیه بینالمللی ارتباطات دستهبندی شدند. طبقات شامل، شبکه (پنج زیر طبقه)، کاربرد (10 زیر طبقه)، تجهیزات (چهار زیر طبقه)، پشتیبانی (سه زیر طبقه)، مدیریت (شش زیر طبقه) و امنیت (چهار زیر طبقه) جای گرفتند. طبقه کاربرد بیشترین فراوانی و طبقه پشتیبانی کمترین فراوانی را داشته است.
نتیجهگیری: مباحث زیرساختی و قانونی جز مؤثرترین عوامل در به کارگیری اینترنت اشیا در حوزه بهداشت و سلامت به ویژه جهت مقابله با کووید 19 می باشد.