دکتر زهرا میدانی، غلامعباس موسوی، دکتر یاسر حمیدیان، دکتر مهرداد فرزندی پور، دکتر اکبر علی اصغرزاده، زهرا ناظمی بیدگلی،
دوره 16، شماره 2 - ( 4-1396 )
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت کنترل هزینههای مراقبت بهداشتی، ضرورت توزیع مناسب منابع و تجهیزات حوزه سلامت و بهرهبرداری مناسب از منابع بیمارستانی از طریق کاهش خدمات غیرضروری در بیمارستانها، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان ضروری بودن سیتی اسکنهای مغز انجام شده در بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بر اساس معیارهای کالج رادیولوژیستهای آمریکا (ACR) انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش به شیوهی مقطعی-گذشته نگر و با هدف تعیین میزان ضروریبودن سیتی اسکن مغز بیماران بخشهای تریاژ جراحی و داخلی بیمارستان آموزشی در شهر کاشان انجام شد. پرونده پزشکی 361 بیمار توسط پزشک عمومی و بوسیله چک لیست مبتنی بر معیارهای ACR بررسی شد و در سه حیطه ضروری، احتمالا ضروری و غیرضروری طبقهبندی شد. دادهها با استفاده از شاخصهای مرکزی و پراکندگی و کای اسکوئر در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
نتایج: یافته های حاصل از پژوهش نشان داد سیتی اسکنهای مغز انجام شده در310 مورد(9/85%) ضروری، 38 مورد(5/10%) احتمالا ضروری و 13مورد(6/3 %) غیرضروری بودهاند. بیشترین سیتی اسکنهای مغز غیرضروری (4/17 %) در بیماران با تشخیص آتاکسی و کمترین میزان (صفر %) در بیماران با تشخیص سردرد بود.
نتیجه گیری: براساس معیارهای ACR سیتی اسکنهای مغز بصورت مناسب و مقتضی مورد استفاده قرار نمی گیرند. برای ترسیم وضعیت بهرهبرداری اقدامات رادیولوژی در سطح کشور ضروری است راهنما های بالینی ملی در این زمینه تدوین شود. سپس برای شناسایی عوامل موثر بر میزان بررسی بهرهبرداری از اقدامات رادیولوژی و اجرای مداخلات هدفمند، انجام مطالعات وسیعتری در انواع بیمارستانها و گروههای تشخیصی و مدالیتههای رادیولوژیکی مختلف ضروری بنظر میرسد.