5 نتیجه برای تصمیمگیری
دکتر علی بزرگی امیری، آرین حسین زاده،
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه یکی از مهمترین مسائل درزمینه مکانیابی بیمارستانها، در نظر گرفتن عدالت است؛ هدف از این پژوهش ارائه مدلی چندهدفه جهت مکانیابی عادلانه بیمارستانها بود که بتواند هزینه را نیز درنظر بگیرد و برای احداث بیمارستانها در آینده، استفاده شود.
مواد و روشها: این پژوهش مطالعهای تحلیلی-توصیفی بود که در شهر رشت بهمنظور تعیین مکانهای عادلانه برای احداث بیمارستان انجام گرفت. به این منظور، پس از بررسی مطالعات انجام گرفته مدلی سههدفه شامل اهداف میانه (حداقل هزینه)، عدالت (حداقل حسادت) و بار کاری عادلانه ارائه گردید و به کمک تکنیک مجموع وزنی که در آن با توجه به اهمیت اهداف به آنها وزن داده میشود و با استفاده از دادههای واقعی شهر رشت که از شهرداری، اداره آمار و نقشههای هوایی گردآوری شدند، بهترین مکانها جهت احداث بیمارستان در این شهر پس از حل مدل با نرمافزار GAMS 24.1.2 مشخص گردید.
نتایج: این پژوهش به تصمیمگیرندگان کمک میکند تا در تصمیم خود مبنی بر انتخاب بهترین مکانها برای احداث بیمارستان، علاوه بر هزینه، عدالت را نیز درنظر بگیرند؛ برقراری عدالت شهروندی و افزایش کارایی بیمارستانها در کنار درنظر گرفتن ملاحظات هزینهای، از مهمترین دستاوردهای این پژوهش برای تصمیمگیرندگان در حوزه سلامت است.
نتیجهگیری: اگر به معیار عدالت در مکانیابی بیمارستانها توجه نشود، نتایج میتواند بسیار ناعادلانه باشد. مطالعه موردی صورت گرفته مؤید کارکرد مطلوب مدل پیشنهادی در مکانیابی بیمارستانهای شهر رشت با توجه به معیار عدالت شهروندی بود. نتایج میتواند بهعنوان مبنای مناسبی برای تصمیمگیری در اختیار مدیران قرار گیرد.
دکتر معصومه عرفانی خانقاهی، سودابه طایری،
دوره 17، شماره 4 - ( 11-1397 )
چکیده
سلامت زنان مفهوم وسیعی داشته و عوامل مختلف زیستی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و محیطی بر آن مؤثرند(1). شواهد تجربی مانند امید به زندگی بالاتر در زنان نظریه زیستشناختی راتایید میکند. از سوی دیگر، مدل زیست روانی- اجتماعی، سلامت زنان را نتیجه تجارب انها در طی دورههای مختلف زندگی و تحت تأثیر عوامل فرهنگی، روانشناختی و اجتماعی میداند(2). نظریههای رفتاری سبک زندگی را بهعنوان متغیر اصلی و تعیینکننده در تفاوت سلامت بین زن و مرد میدانند. برخی نظریههای رفتاری معتقدند زنان توان کمتری برای مقابله با استرس و موقعیتهای تنشزا دارند و به همین دلیل بیشتر در معرض بیماریهای روانی نظیر افسردگی قرار میگیرند. تفاوت در زمینه نوع و میزان مشارکت در فعالیتهای اجتماعی نیز بهعنوان یک عامل رفتاری روی وضعیت سلامتی زنان مؤثر است. فعالیتهای زنان بیشتر در خانه بوده و از پیوندهای اجتماعی کمتری برخوردارند و بیشتر در معرض آسیبهای روانی و نیز مشکلات جسمانی ناشی از این آسیبها قرار میگیرند(3). در تبیین ذهنی یا فرهنگی سلامت، معنای بیماری یا سلامتی، از ارزشها و هنجارهای حاکم بر جامعه، انتظارات و وظایفی که جامعه از او دارد، تأثیر میگیرد و افراد بر آن اساس خود را سالم یا بیمار میدانند(3). نظر به اهمیت سلامت زنان و تاثیر آن بر سلامت افراد جامعه، این مطالعه با هدف اولویتبندی عوامل مؤثر ور اهکارهای ارتقای سلامت زنان، ارائه مدل تصمیمگیری و انتخاب بهترین گزینه برای سیاستگذاران، تصمیم گیران و برنامه ریزان نظام سلامت جهت دستیابی به هدف ارتقاء سلامت زنان صورت گرفت.
دکتر اعظم لاری، دکتر کامران حاجی نبی، دکتر علی کمیلی، دکتر لیلا ریاحی،
دوره 18، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: بهرهگیری از شیوههای بهینه خرید در بخش تجهیزات سرمایهای پزشکی در کنار اجرای قوانین و مقررات میتواند به عنوان راهی برای حرکت به سمت خریدی هوشمندانه و افزایش سطح دسترسی گروههای آسیبپذیر به دریافت خدمات و گسترش عدالت مطرح شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل مؤثر در تصمیمگیری خرید تجهیزات سرمایهای پزشکی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش کاربردی که در سال 97 انجام شده است، جامعه آماری پژوهش را مدیران، رؤسا و سرپرستان بخشهای تشخیصی و درمانی و بخش تجهیزات پزشکی بیمارستانهای دانشگاه و مدیران و کارشناسان تجهیزات پزشکی ستاد دانشگاه که 631 نفر بودند تشکیل دادند. نمونه پژوهش 431 نفر بودند که با روش نمونهگیری طبقهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخت بود که پس از تأیید روایی و پایایی آن، دادهها جمعآوری و در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل شدند.
نتایج: مؤثرترین متغیر واقعی بودن قیمت تجهیزات سرمایهای در زمان خرید با ضریب رگرسیون 368/0 بوده و در مقابل کماثرترین متغیر در این زمینه بازار فروش رقابتی یا انحصاری با ضریب رگرسیون 162/0 میباشد.
نتیجهگیری: مراکز درمانی برای خرید تجهیزات سرمایهای باید از معیارهای استاندارد تصمیمگیری استفاده کنند. با توجه به نقش حساس شناسایی و انتخاب بهترین مارک برای خرید تجهیزات و همچنین هزینههایی که این خریدها به نظام سلامت وارد میکند، استفاده از معیارهای کمی و کیفی و همچنین بهرهگیری از نظر خبرگان بسیار حائز اهمیت میباشد؛ تا از این طریق بتوان تجهیزاتی با صرفه به لحاظ اقتصادی و همچنین با کیفیت جهت ارائه خدمات مناسب تدارک دید.
مهسا محمودی، سید جعفر زنوزی، سید ابوالفضل ابوالفضلی،
دوره 19، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی عوامل مؤثر بر انتخاب پزشکان در تجویز دارو و استفاده از برند ملی یا خارجی بر اساس سبکهای تصمیمگیری مدل اسپرولز و کندال در بین پزشکان شهر ارومیه پرداخته است. با توجه به شیوع بیماری کرونا در کل جهان، تصمیمات پزشکان و ترجیحات آنان در تجویز دارو یک امر حیاتی تلقی میشود.
مواد و روشها: این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و از لحاظ اجرا پیمایشی به شمار میآید. نمونه آماری این پژوهش شامل 400 نفر از پزشکان عمومی، متخصص و فوق متخصص، شهر ارومیه بود. با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف نرمال بودن دادهها مورد سنجش قرار گرفته است. همچنین برای پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای اندازه گیری قدرت یا درجه رابطهی خطی بین دو متغیر مستقل از تجزیهوتحلیل رگرسیون استفاده شد. همچنین نرمافزار مورد استفاده SPSS بود.
نتایج: نتیجه بیانگر آن بود که از شش عامل، پنج عامل (عامل کیفیت، عامل نام تجاری، عامل جدید بودن، عامل قیمت، عامل وفاداری) و همچنین عامل صرفهجویی در وقت و انرژی نیز در بین پزشکان مؤثر شناسایی شد.
نتیجهگیری: با توجه به مطرح شدن 7 عامل مؤثر بر تصمیمگیری پزشکان نتایج بیانگر این بود که پزشکان در ترجیحات خود اهمیت زیادی به تجویز دارو با کیفیت میدهند از طرفی نام تجاری نیز در تصمیمگیریهای پزشکان جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است که شرکتها و سازندگان دارو نیز باید به برندسازی محصولات خود اقدام کنند.
روح اله حسینی، انیس جوانمرد،
دوره 22، شماره 1 - ( 3-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: تحقق اهداف و توسعه خدمات بیمارستان منوط به شایستگی و مدیریت بهینه است. مدیرانی شایسته خواهند بود که بتوانند در ایفای نقشهای مدیریتی موفق عمل کنند. ایفای نقشها، مدیریت را در جهت کارآمدی، اداره و راهبری بهینه بیمارستان پشتیبانی میکند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی و اولویتبندی نقشهای مدیریت در بیمارستان از دیدگاه صاحبنظران است.
مواد و روشها: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از رویکرد توصیفی تحلیلی برخوردار است. نمونه آماری پژوهش، شامل 65 نفر از صاحبنظران بیمارستان امام خمینی (ره) الشتر بودند که بر اساس روش نمونهگیری گلوله برفی و انتخابی شناسایی شدند. در این مطالعه از پرسشنامه ماتریسی خودساخته که روایی آن از منظر خبرگان تائید شده است برای گرداوری دادهها استفاده شد. جهت تحلیل دادهها از تکنیک تاپسیس استفاده شد. در این مطالعه پنج معیار و سه نقش اصلی که شامل 10 نقش فرعی میباشند شناسایی شد.
نتایج: تحلیل دادهها نشان داد که ارتقای تعهد سازمانی با درصد اهمیت (%2/23) با اهمیتترین معیار و سپس معیارهای بهبود سازمانی (%9/20)، هماهنگی و انسجام (%4/19)، ارتقای انگیزه شغلی کارکنان (%7/18) و ارتقای بهرهوری عملکرد (%4/18) به ترتیب به عنوان شاخصهای مؤثر در رتبهبندی قرار دارند. همچنین نقش فرعی ناظر تحلیلگر (926/0) بهعنوان مهمترین نقش در بین نقشهای فرعی مدیریت در بیمارستان معرفی شد.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه نقش تصمیمگیری مهمترین نقش معرفی شد و همچنین تبعات تصمیمات بر حال و آینده بیمارستان، لازم است مدیریت بیمارستان در ایفای نقش تصمیمگیری به منظور اتخاذ تصمیمات بهینه توجه و اهمیت بیشتری معطوف نماید.