راحله پنجه کوبی، فرزاد فیروزی جهانتیغ،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: با بالا رفتن دشواریها، سطح عدم اطمینان و خطر موجود در زنجیرهتأمین افزایش مییابد. دارو یک محصول راهبردی است و به صورت مستقیم با سلامتی جامعه ارتباط دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی عوامل خطرزنجیرهتامین دارویی با روشهای هوش مصنوعی انجام شده است.
مواد و روشها: با مرور متون و مصاحبه با ۶ نفر از کارشناسان خبره که دارای مدرک تحصیلی کارشناسیارشد و دکتری تخصصی بودند و تجربهای بین ۷ تا ۱۵ سال در زمینه خطر و زنجیرهتامین دارو داشتند، عوامل خطر شناسایی شدند. در نهایت با استفاده از شبکههای عصبی پرسپترون چندلایه و ماشینهای بردار پشتیبان با توابع کرنلخطی، چندجملهای و پایهشعاعی در دو کلاس کمخطر و پرخطر در نرمافزار پایتون طبقهبندی گردیدند.
نتایج: ۲۲عامل در ۵ دسته دارایی، شبکه حمل و نقل، دولت و بازار، راهبردی و تهیه و تامینکننده شناسایی و با استفاده از شبکههای عصبی طبقهبندی شدند. تغییرات بهره و تورم، تغییرات نرخارز، عدم انعطافپذیری در تولید و اختلال در خدمات مشتری به ترتیب بیشترین اهمیت را در خطرهای زنجیره تامین دارو دارند. نتایج معیارهای ارزیابی نشان داد، مدل پرسپترون چندلایه عملکرد بهتری نسبت به ماشینهای بردار پشتیبان با توابع کرنلخطی، چندجملهای و پایهشعاعی داشته است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که شبکههای عصبی مصنوعی قادر به طبقهبندی عوامل خطر زنجیرهتامین دارو با دقت قابل قبولی هستند. در نتیجه طبقهبندی عوامل خطر با دقت ۰۷/۹۷% نشاندهنده توانایی بالای شبکه پرسپترون چندلایه در ارزیابی خطر زنجیره تامین دارو است.
مرتضی قادری آذرخوارانی، محمدرضا خواجه امینیان، میلاد احمدی مرزاله، محمدحسین یارمحمدیان، سید مسعود موسوی، حسن نوری ساری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: مرکز هدایت عملیات اضطراری، مکانی برای تمرکز بخشیدن به فعالیتهای مدیریت بلایا است و در تمامی مراحل چرخه مدیریت بلایا مورداستفاده قرار میگیرد. این مراکز نقشی حیاتی در هماهنگی اطلاعات و منابع برای پاسخهای کارآمد و مؤثر دارند. هدف از این مطالعه تأکید بر ایجاد چارچوبی استاندارد برای مراکز هدایت عملیات اضطراری در دانشگاههای علوم پزشکی ایران و بررسی ابعاد آن میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه یک مقاله تفسیری است که بر اساس جمعآوری اطلاعات مقالات منتشر شده پیرامون چارچوب مراکز هدایت عملیات اضطراری و با تمرکز بر دو چارچوب شناخته شده در جهان شامل چارچوب مرکز هدایت عملیات اضطراری بهداشت عمومی سازمان بهداشت جهانی و راهنمای مراکز هدایت عملیات اضطراری آژانس مدیریت اضطراری فدرال آمریکا، بر اهمیت ایجاد چارچوب استانداردی برای مراکز هدایت عملیات اضطراری در دانشگاههای علوم پزشکی ایران تأکید نموده است.
نتایج: ازآنجاکه مراکز هدایت عملیات اضطراری در مأموریتها، اختیارات و منابع متفاوت هستند، بنابراین چارچوبهای مورداستفاده برای این مراکز در کشورهای مختلف دارای طراحی کاملاً مشابهی نیستند و تا حد زیادی به الزامات حاکمیتی کشورها بستگی دارند.
نتیجهگیری: وجود یک چارچوب استاندارد و منطبق با شرایط و نیازهای کشور برای مراکز هدایت عملیات اضطراری دانشگاههای علوم پزشکی ایران ضروری است و میتواند موجب ارتقا قابلیتهای پاسخ این مراکز در زمان وقوع حوادث و بلایا شود.