دکتر سهیلا رشادت، علیرضا زنگنه، شهرام سعیدی، الهام صوفی، نادر رجبی گیلان، رامین قاسمی،
دوره 15، شماره 2 - ( 3-1395 )
زمینه و هدف: توزیع نامتناسب خدمات درمانی باعث نابرابری در دسترسی به این خدمات در کشورهای در حال توسعه شده است. هدف این پژوهش، بررسی نابرابری در دسترسی به امکانات درمانی در کلانشهر کرمانشاه بود.
مواد و روشها: روش تحقیق پژوهش، توصیفی ـ تحلیلی و کاربردی است. با توجه به ماهیت فضایی ـ مکانی این پژوهش، از سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. دادههای مورد نیاز تحلیل دسترسی، مراکز بیمارستانی موجود و اطلاعات جمعیتی بلوکهای آماری سال 1390 کلانشهر کرمانشاه بود که با استفاده از نرم افزار GIS/Arc مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که پراکنش فضایی مراکز بیمارستانی در کلانشهر کرمانشاه از الگوی تصادفی پیروی میکند و مکانیسم خاصی جهت توزیع فضایی بیمارستان ها در این کلانشهر وجود نداشته است. این کلانشهر تا سال 1393 در مجموع دارای 13 بیمارستان با 2342 تخت بیمارستانی است که بیشترین تختها (1755) مربوط بیمارستانهای عمومی میباشد. آمارها نشان داد که در شرایط موجود تعداد بیمارستانهای موجود، تنها 51/48% از افراد شهر کرمانشاه را تحت پوشش قرار میدهند و 49/51% از خانوارها فاقد دسترسی هستند. تعداد بیمارستانهای موجود نمیتواند از منظر خدمات رسانی نیاز شهروندان را برآورده کند. در این تحقیق مکان فعلی اکثر مراکز درمانی (بیمارستانها) نیز با معیارهای استاندارد و ضرورتهای این کاربری مطابق نبوده است.
نتیجهگیری: آنچه از نتایج میتوان استنباط نمود این است که تمام ساکنان شهر به مراکز بیمارستانی دسترسی یکسانی ندارند و توزیع مراکز بیمارستانی متناسب با توزیع جمعیت و خانوارها نیست. بیعدالتی در دسترسی به امکانات درمانی (بیمارستان) در کلانشهر کرمانشاه وجود دارد.