4 نتیجه برای کرونا
محمد حسین صادقیان، مرتضی عبدالوند،
دوره 21، شماره 3 - ( 9-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: از آنجایی که کادر بهداشتی و درمانی در دوران شیوع پاندمی کووید 19 به طور مداوم در معرض وضعیتهای بحرانی و تنشزا هستند، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سلامت معنوی با تابآوری در پرسنل بیمارستانهای پذیرش کننده مبتلایان به ویروس کرونا تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1399 انجام گرفت. جامعه پژوهش در این مطالعه کارکنان درمان شامل پزشک، پرستار، پیراپزشک، بهیار و نیروهای خدماتی بود که در مبارزه با بیماری کووید ۱۹ مشارکت داشتهاند. به منظور سنجش میزان تابآوری از پرسشنامه کانر و دیویدسون و برای سنجش سلامت معنوی، از پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون استفاده شد. تعداد 145 پرسشنامه وارد مطالعه شد. از آزمونهای آماری میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و تی مستقل استفاده شد.
نتایج: میانگین نمره تابآوری در بین افراد مورد پژوهش 3/64 میباشد. نتایج نشاندهنده آن بود که تابآوری در حیطه تأثیرات معنوی با میانگین 07/3 بالاترین و در حیطه تحمل اثرات منفی و قوی بودن در برابر تنش با میانگین 33/2 پایینترین میانگین را کسب کردند. سلامت معنوی 9/55 درصد از واحدهای مورد پژوهش در سطح متوسط بود و هیچکدام سلامت معنوی در سطح پایین نداشتند. تابآوری و همه حیطههای آن با سلامت معنوی و حیطههایش همبستگی معنیدار آماری مثبت داشتند.
نتیجهگیری: توجه مدیران به سلامت معنوی کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی میتواند استرسها و فشارهای ناشی از کار در شرایط بحرانی را کاهش داده و در جهت بهرهوری بیشتر نیروی انسانی گامی مؤثر باشد.
مهناز مایل افشار، مریم گودرزی،
دوره 22، شماره 1 - ( 3-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: شیوع جهانی ویروس کرونا، به شدت بر زندگی انسانها تأثیر گذاشته است. محدودیتهای اتخاذ شده برای کاهش سرعت انتشار ویروس بر فعالیتهای اقتصادی-اجتماعی و محیطزیست تأثیر میگذارد. این امر، پدیدهای چندبعدی است که آثار و پیامدهای آن در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، محیطزیست و سیاسی قابل رصد و رهگیری است. هدف از این مقاله بررسی پیامدهای بحران کرونا بر محیطزیست میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مقاله مروری حیطهای میباشد که بر اساس جمعآوری اطلاعات مقالههای منتشر شده در پایگاههای دادهای ،Science Direct, Web of Science، Google Scholar،PubMed در بازه زمانی سالهای 2019 تا 2022 با هدف بررسی پیامدهای بحران کرونا بر محیطزیست انجام گرفت.
نتایج: یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بحران ویروس کرونا و شرایط قرنطینه، پیامدهای متعددی برای محیط زیست به همراه داشته است. این مطالعه نشان میدهد که از یکسو، در اثر توقف بسیاری از فعالیتهای بشری شاهد کاهش چشمگیر انتشار آلایندهها به شمول گازهای گلخانهای هستیم و از سوی دیگر، زبالهها و بخصوص زبالههای طبی و پلاستیکی، به طور نگرانکنندهای افزایش یافته است.
نتیجهگیری: با وجود آثار مثبت کووید-19 بر عوامل محیطزیست، جنبههای منفی کوتاهمدت و بلندمدت آن شهود است. ضمن اینکه به نظر میرسد فعالیت اقتصادی کشور بعد از کرونا شدت یابد و لذا با تجزیهوتحلیل جامع اثرات کووید-19 بر چندین بخش، میبایست اقدامات جدی در این زمینه صورت گیرد.
جواد پورغلام سریوی، فاطمه رحمتی، مریم یعقوبی،
دوره 22، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده
مقدمه: اینترنت اشیاء؛ اتصال شبکهای تمام وسایل در زندگی بشر به یکدیگر است. این فنآوری اثرات مثبتی در حوزه بهداشت و درمان از جمله تشخیص و پیشگیری از بیماریها به ویژه در زمان بحران دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر استفاده از اینترنت اشیا جهت مقابله با کووید 19 در بیمارستانها طراحی و انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به روش کیفی و جمعآوری داده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته در سال 1401 انجام شد. نمونه آماری این پژوهش، شامل ده نفر از صاحبنظران در حوزه فناوری اطلاعات سلامت و اینترنت اشیا بوده که به صورت هدفمند تعیین شدند. تحلیل دادهها به روش تحلیل محتوی جهتدار با نرمافزار MAXQDA نسخه 2018 انجام شد.
نتایج: تجزیهوتحلیل دادهها به ایجاد 124 کد منجر شد که در 32 زیر طبقه تقسیمبندی شد و در نهایت این زیر طبقات در شش طبقه بر اساس مدل اتحادیه بینالمللی ارتباطات دستهبندی شدند. طبقات شامل، شبکه (پنج زیر طبقه)، کاربرد (10 زیر طبقه)، تجهیزات (چهار زیر طبقه)، پشتیبانی (سه زیر طبقه)، مدیریت (شش زیر طبقه) و امنیت (چهار زیر طبقه) جای گرفتند. طبقه کاربرد بیشترین فراوانی و طبقه پشتیبانی کمترین فراوانی را داشته است.
نتیجهگیری: مباحث زیرساختی و قانونی جز مؤثرترین عوامل در به کارگیری اینترنت اشیا در حوزه بهداشت و سلامت به ویژه جهت مقابله با کووید 19 می باشد.
عسگر آقایی هشجین، علی نعمتی، سید محمد طباطبائی جبلی، پوریا فرخی،
دوره 22، شماره 4 - ( 11-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: کشور ایران یکی از 10 کشور جهان از منظر میزبانی از جمعیت پناهندگان و مهاجران در جهان محسوب میگردد. پناهندگان و مهاجران از مهمترین گروههای آسیبپذیر در همهگیری کرونا بودند. مطالعه حاضر باهدف بررسی میزان بهره-مندی پناهندگان و مهاجران از خدمات سلامت در همهگیری کرونا در مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1400 در شهر تهران انجام گرفت. محیط پژوهش شامل تمام شبکههای بهداشت و درمان، بیمارستانهای عمومی و تخصصی بود. دادهها از طریق بررسی اسناد و اطلاعات ثبتشده در سامانه سینا جمعآوری شدند. کل خدمات ارائهشده در چهار گروه خدمات مراقبتهای اولیه، سرپایی، اورژانس و بستری بیمارستانی دستهبندی شدند. برای تحلیل دادهها از آزمون chow و مدل Interrupted time series با استفاده از بستههای نرمافزاری Wats و Sctest با نرمافزارR نسخه4.3.0 انجام گرفت.
نتایج: با شروع همهگیری کرونا، کاهش در میزان بهرهمندی پناهندگان و مهاجران از خدمات سرپایی، اورژانس و بستری بیمارستانی معنیدار (001/0P-value<) بوده است درحالیکه این کاهش برای خدمات مراقبتهای اولیه معنیدار گزارش نشد. همچنین بعد از شروع همهگیری کرونا فقط میزان بهرهمندی از خدمات بستری (013/0P-value<) یکروند افزایشی معنیدار را نشان داد.
نتیجهگیری: با شیوع همهگیری کرونا میزان بهرهمندی پناهندگان و مهاجران از کلیه خدمات سلامت شامل مراقبتهای اولیه، سرپایی، اورژانس و بستری کاهشیافته است. پوشش بیمهای کامل پناهندگان، درمان رایگان پناهندگان کمبضاعت، افزایش آگاهی پناهندگان برای استفاده بیشتر از خدمات سلامت، کاهش موانع اجتماعی اقتصادی موجود و تسهیل تعامل بین ارائهدهندگان و پناهندگان پیشنهاد میگردد.