حسین جباری بیرامی، علی جنتی، یلدا موسی زاده،
دوره 12، شماره 3 - ( 9-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: بیمارستانها مهمترین سازمان بهداشتی و درمانی و مصرف-کنندهی بخش اعظم بودجهی نظام سلامت هستند. راهکارهایی همچون کوچکسازی از جمله استراتژیهای بکار رفته در ارائهی خدمات مطلوب در بیمارستان به شمار میروند. پژوهش حاضر با هدف جستجوی سیستماتیک روشهای مختلف کوچکسازی بیمارستان و پیامدهای آن به منظور انتخاب روش مناسب برای کشور انجام شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش، جستجوی سیستماتیک در database های Medlib , SID ,Pub Med, Science Direct و ابر جستجوگر Google Scholar با استفاده از کلیدواژههای Downsizing, Hospital Downsizing, Hospital Rightsizing, Hospital Restructuring, Staff Downsizing, Hospital Merger, Hospital Reorganization و معادلهای فارسی صورت پذیرفت. 379 مقالهی بدست آمده بصورت مرحله به مرحله مطالعه و پالایش شده و در نهایت 25 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه انتخاب و ارائه گردید.
نتایج: روشهای کوچکسازی شناسایی شده شامل کاهش تعداد کارکنان و کاهش تعداد تخت، برون سپاری ، ادغام واحدهای بیمارستانی و روش ترکیبی (ترکیبی از روشهای پیشین) بود. مهمترین پیامدهای استفاده از این روشها مربوط به هزینه، درآمد، ویزیتها و جراحیهای سرپایی، مدت اقامت و میزان پذیرش در بیمارستانها، نرخ مرگ و میر، رضایت ذی نفعان، بارکاری ، سلامت روانی و میزان غیبت کارکنان بود.
نتیجهگیری: از نتایج مطالعات چنین بر میآید که روشهای مختلف کوچک-سازی در راستای ارائهی خدمت مطلوب و کاهش هزینهها در بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرد. از میان روشهای مختلف، ادغام و برونسپاری با توجه به شرایط فعلی کشور ما برای استفاده در بخش بیمارستانی پیشنهاد میشود.