فرشته عراقیان مجرد، دکتر اکرم ثناگو، دکتر لیلا جویباری،
دوره 12، شماره 4 - ( 10-1401 )
چکیده
مقدمه: خشونت محل کار علیه پرستاران یک مشکل مداوم و گسترده در سراسر جهان است. شیوع بالای خشونت محل کار علیه پرستاران به دلیل تماس خیلی نزدیک آنان با بیماران و خانواده آنان میباشد. هدف از این مطالعه تبیین تجربیات پرستاران بخش سرطان از خشونت محل کار میباشد.
روش کار: در این مطالعه تحلیل محتوای کیفی، بر اساس نمونهگیری مبتنی بر هدف، با 23 پرستار در بخش انکولوژی دو مرکز آموزشی درمانی، مصاحبههای نیمه ساختاریافته انفرادی به عمل آمد. مصاحبهها ضبط و دستنویس، کدگذاری، طبقهبندی و مطابق رویکرد «تحلیل محتوای گرانهیم و لوندمن» مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. برای استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.
یافته ها: پس از تحلیل دادهها دو مضمون اصلی با عنوان «تلاش برای حل تعارضات» با دو مضمون فرعی «رفتارهای خصمانه، مهار تعارضات» و «عدم تعادل بین عرضه و تقاضا» با دو مضمون فرعی «تقاضای مراقبت ویژه و عرضه مراقبت وظیفه مدار» استخراج شد.
نتیجه گیری: یافتههای این پژوهش نشان داد پرستاران بخش انکولوژی بیشتر در معرض خشونت کلامی میباشند. بر اساس یافتههای پژوهش، پیشنهاد میشود از پرستاران علاقهمند و با ویژگی اخلاقی مناسب با شرایط بیماران، برای پرستاری در این بخشها بهکارگیری شود. آموزش مهارتهای ارتباطاتی و مدیریت خشم نیز برای پرستاران این بخش اهمیت ویژهای دارد.
محمدعلی آدیش، روحالله علیخان گرگانی، کریم کیاکجوری،
دوره 12، شماره 4 - ( 10-1401 )
چکیده
مقدمه: بیمارستان یکی از سازمانهای اجتماعی مهم در هر جامعهای میباشد که ضعف عملکرد آن باعث تأخیر در درمان بهموقع و پیشرفت بیماری یا مرگ میشود. هدف این پژوهش کیفی، بررسی مؤلفههای تعالی سازمانی بر اساس نگرش مدیران بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی ایران میباشد.
روش کار: پژوهش کیفی حاضر در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کشور در سال 1400 انجام شد. دادهها با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند، از طریق مصاحبه عمیق با 15 نفر از مدیران بیمارستانها جمعآوری و با استفاده از نرمافزار MAXQDA تحلیل گردید. مفاهیم و مؤلفههای موردنظر از مصاحبههای عمیق بعد از پیادهسازی به روش گراندد تئوری استخراج گردید.
یافته ها: تعالی سازمانی در بیمارستانها، مؤلفههای مختلفی دارد که میتوان آن را در قالب پارامترهای مدل پارادایمی گراندد تئوری (شرایط علّی، شرایط زمینهای، شرایط مداخلهگر و پیامدها) دستهبندی نمود. شرایط علّی (مؤلفههای رهبری، منابع انسانی، استراتژیها و شرایط زمینهایی) شامل مؤلفه منابع و امکانات میباشد. همچنین شرایط مداخلهگر (مؤلفه فرایندها و پیامدها) شامل مولفههای رضایت بیماران و خانوادههایشان، رضایت منابع انسانی، رضایت جامعه و رضایت از نظام سلامت است. در رتبهبندی مؤلفهها، رهبری و منابع انسانی بالاترین اهمیت را در تعالی سازمانی بیمارستانها داشتهاند.
نتیجه گیری: برای نیل به تعالی سازمانی در بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی کشور باید به دو مؤلفه رهبری و منابع انسانی توجه بیشتری شود. مدیران با انتخاب سبکهای مختلف رهبری میتوانند از منابع انسانی متخصص در بهبود وضعیت و ارائه خدمات مطلوب استفاده نمایند.