زمینه و هدف: سازماندهی و استفاده از منابع غیرکتابی در ارتقای کیفی آموزش و پژوهش امری ضروری است؛ لذا هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین سازماندهی مواد غیرکتابی در کتابخانههای مرکزی دانشگاههای منتخب شهر تهران میباشد.
روش بررسی : مطالعه حاضر پیمایشی و از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال 1391 انجام شد. جامعهی آماری را کتابخانههای مرکزی دانشگاههای شهر تهران تشکیل میدادند. گردآوری دادهها با استفاده از پرسش نامهای در سه بخش، انجام گردید. روایی آن از طریق ملحوظ داشتن نظریات متخصصان و پایایی با روش آلفا کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که برابر 88% بود. تحلیل دادهها با SPSS ویرایش 12 و EXCELL صورت گرفت. نتایج با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ارائه گردید.
یافتهها : بیشترین مواد غیرکتابی که سازماندهی شدهاند، پایاننامه و الواح فشرده بودند. بیشترکتابخانههای این جامعه آماری از نظام ردهبندی کنگره برای فهرستنویسی منابع و همه کتابخانهها از قواعد انگلوآمریکن برای فهرست نویسی استفاده میکردند. درخصوص آشنایی کتابداران با فهرستهای پیوسته(اپک)4 کتابخانه معادل80% با کتابخانهی کنگره آمریکا( LC ) و 3 کتابخانه برابر با 60% با کتابخانهی ملی ایران آشنایی کامل داشتند و همچنین 4 کتابخانه از نرم افزار نوسا استفاده میکردند و همه کتابخانهها(100%) نیز با سیستم عامل ویندوز آشنا بودند.
نتیجهگیری: سازماندهی مواد غیرکتابی در کتابخانه های مورد مطالعه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و تفاوتهایی در سازماندهی انواع منابع مورد مطالعه مشاهده می گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |