زمینه و هدف: با توجه به صدمات بالقوهی ناشی از اطلاعات نادرست و ناکافی در صفحات وب، هدف این مطالعه، ارزیابی و تعیین وضعیت صفحات وب فارسی مرتبط با تغذیه براساس معیار سیلبرگ میباشد.
روش بررسی: صفحات وب مرتبط با تغذیه با استفاده از ۵ موتور جستجوگر و صفحه پیوندها، و با استفاده از ۲۰ کلیدواژه مرتبط با تغذیه پیدا شدند. 50 نتیجه اول جستجوی هر کلیدواژه در هر موتور جستجو در صورت مطابقت با معیارهای ورود، بررسی گردید. از هر پایگاه 3 مطلب مرتبط با تغذیه به صورت تصادفی انتخاب شد و چک لیست سیلبرگ به همراه شاخصهای کیفی با روش مشاهده تکمیل گردید و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS توصیف شد.
یافتهها: ۵۶ پایگاه اینترنتی شامل ۴۷ وبسایت و ۹ وبلاگ به عنوان پایگاههای حاوی مطالب تغذیهای شناخته شدند. زمینهی فعالیت ۳۰ پایگاه دربارهی تغذیه و ۱۴ پایگاه در زمینه ی سلامت، و مابقی پایگاهها خبری، اطلاعات عمومی و آشپزی بودند. میانگین نمره سیلبرگ برای وبسایتها ۱/۹±۲/۳ از ۹ و برای وبلاگها ۱/۳±۱/۷۵ از 9 بود. بالاترین نمره در این مطالعه ۸(۱ پایگاه)، و پایینترین نمره صفر(۱۳ پایگاه) بود. ۸۲/۵% پایگاهها منابع استفاده شده در تدوین مطالب، و ۶۴/۹% پایگاهها نام نویسندهی مطالب را ذکر نکرده بودند و ۹۴ درصد پایگاهها فاقد هرگونه افشاگر مبنی بر رد مسئولیت در قبال درستی اطلاعات بودند.
نتیجهگیری: نامطلوب بودن کیفیت پایگاهها و اهمیت علم تغذیه، راه اندازی و گسترش صفحات وب فارسی قابل اعتماد را جهت ارتقای آگاهی همگان در زمینهی موضوعات تغذیهای ایجاب میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |