زمینه و هدف: پژوهش در حوزه پزشکی نیازمند بودجههای کلان، منابع انسانی متخصص و تجهیزات و وسایل پیشرفته است. یکراه فائق آمدن بر کمبود امکانات و منابع، همکاری علمی است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل همکاریهای علمی دانشگاههای علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از طریق شبکه همتألیفی و از جنبههای مختلف هست.
روش بررسی: در پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روشهای علمسنجی و فنون تحلیل شبکههای اجتماعی، شبکه همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی ایران مورد ارزیابی قرارگرفته است. منبع گردآوری دادهها Web of Science میباشد و از نرمافزارهای، Pajek ،VOSviewer ،Bibexcel و UCINET جهت تحلیل و ترسیم شبکهها استفاده شده است.
یافتهها: بیشترین همکاری ملی میان دانشگاه علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی با ۹۳۳ همتألیفی و همکاریهای بینالمللی بین دانشگاه شهید بهشتی با دانشگاه مالایای مالزی انجامشده است. همچنین به لحاظ سنجههای مرکزیت، دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، اصفهان، تبریز و شیراز به ترتیب مهمترین جایگاه را در شبکه ی همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی داشتهاند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمایل زیادی میان محققان دانشگاههای علوم پزشکی کشور وجود دارد تا با دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری نمایند؛ به همین علت شبکه همکاری علمی به یک شبکه ی تکقطبی با محوریت دانشگاه علوم پزشکی تهران تبدیل شده است. این شکل از همکاری متمرکز از ایجاد فرصتهای همکاری جلوگیری میکند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |