زمینه و هدف: با توجه به اینکه مرگومیر کودکان زیر پنجسال؛ یکی از شاخصهای مهم در حوزهی توسعهیافتگی و سطح بهداشت کشورها محسوب می شود، بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر واکسیناسیون و باز بودن تجاری بر مرگومیر کودکان زیر پنجسال صورت گرفت.
روش بررسی: ابزار اقتصادسنجی مورد استفاده در پژوهش، نرمافزار Eviews۶ و روش اقتصادسنجی بهکار برده شده در پژوهش، روش جوهانسن- جوسیلیوس است. همچنین دامنهی زمانی پژوهش، فاصله ی زمانی فصل اول سال ۱۳۶۳ تا فصل چهارم سال ۱۳۹۲ در کشور ایران است.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، در بلندمدت، یک واحد افزایش در دریافت واکسن سهگانه توسط کودکان و درجهی بازبودن تجاری به ترتیب باعث کاهش ۰/۲۳ و ۴/۳۶ واحد در مرگ و میر کودکان زیر پنجسال میشود. هم چنین نتایج بر اساس ضریب جمله ی تصحیح خطا، حاکی از آن است که در هر دوره حدود ۰/۰۴ از عدم تعادل کوتاه مدت، برای رسیدن به تعادل بلند مدت تعدیل می شود.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه افزایش دریافت واکسن سهگانه توسط کودکان و همچنین افزایش درجهی باز بودن تجاری باعث کاهش مرگومیر کودکان زیر پنجسال میشود، بر این اساس پیشنهاد میشود که همواره مسالهی ایمنسازی کودکان در تمامی نقاط کشور فرهنگسازی و آموزش داده شود تا با تحویل عوامل تولیدی سالم به جامعه، به درجات بالای رشد و توسعه دست یابیم. همچنین با افزایش مراوده و رابطهی تجاری با دنیای خارج، زمینه را برای ورود دانش و تجهیزات پزشکی جدید و افزایش سلامتی و توسعهی انسانی فراهم کرده باشیم.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |