Ethics code: IR.IAU.CHALUS.REC. 1400.092
1- کارشناسارشد میکروبیولوژی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
2- استادیار گروه میکروبیولوژی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران ، leila.fozouni@au.ac.ir
3- استادیار گروه میکروبیولوژی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
چکیده: (939 مشاهده)
زمینه و هدف: فاضلاب ﻳﻜﻲ از خطرناکترین و مهمترین منابع اﻧﺘﺸﺎر ﺑﺎﻛﺘﺮیهای بیماریزاست و تصفیه و تیمار آنها همواره مؤیدحذف باکتریهای بیماریزا نیست. انتروکوکها بهعنوان باکتریهای بیماریزای فرصتطلب، سخترشد و عامل عفونتهای بیمارستانی، پراکندگی محیطی وسیعی دارند که یکی از مسیرهای انتقال آنها به انسان، آب و فاضلاب میباشد. افزایش میزان مقاومت آنتیبیوتیکی در بین باکتریها نشان دهنده نیاز به بررسی عوامل ضدباکتریایی جدید یا اثرات ترکیبی آنهاست. این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ با هدف بررسی اثر ترکیبی لینزولید و ریفامپین در حذف انتروکوکهای ﻣﻘﺎوم به چند آﻧﺘﻲﺑﻴﻮﺗﻴﻚ در دو پایگاه تصفیه ﻓﺎﺿﻼب استان گلستان انجام شد.
روش بررسی: گونههای انتروکوک از ۸۰ نمونهی حاصل از پایگاههای تصفیه فاضلاب در دو شهر استان گلستان (شمال ایران) شامل گرگان و بندرترکمن طی بهمن ۱۳۹۹ تا تیر۱۴۰۰ جدا شدند. جدایه ها بر اساس روشهای تعداد احتمالی باکتریها، فیلتراسیون، تستهای میکروبیولوژیک و نهایتاً با استفاده از ردیابی ژن اختصاصی توسط پرایمر ddlE با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز شناسایی شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی با روش کربی بائر و طبق دستورالعمل ۲۰۲۰-CLSI نسبت به شش کلاس آنتیبیوتیکی انجام شد. تعیین حداقل غلظت لینزولید در حالت منفرد و در ترکیب با ریفامپین با روش میکرودایلوشن براث انجام شد.
یافتهها: پس از بررسی فنوتیپی و تشخیص مولکولی (PCR) نمونههای فاضلاب خام و تیمارشده، در۴۰% نمونههای فاضلاب(۳۲ نمونه) گونههای انتروکوک شناسایی گردیدند. تتراسایکلین کماثرترین آنتیبیوتیک گزارش شد؛ بهطوریکه حدود ۱۰۰ درصد جدایههای انتروکوکوسفکالیس و انتروکوکوسفاسیوم به آن مقاومت نشان دادند. فراوانی انتروکوکوسفکالیس مقاوم به لینزولید ۱۱% تایید شد. در مجموع، ۲۰ جدایه انتروکوکی(۶۲/۵%) دارای مقاومت چندگانه بودند. حداقل غلظت مهاری لینزولید و ریفامپین که رشد ۹۰% جدایهها را مهار کرد(MIC۹۰) ۱ میکروگرم بر میلیلیتر و ۴ برابر کمتر از فرم منفرد لینزولید(۴ میکروگرم بر میلیلیتر= MIC۹۰) بود. ضمن اینکه هیچ یک از جدایههای انتروکوکی به ترکیب لینزولید/ ریفامپین مقاومتی نشان ندادند(۰/۰۰۱=P).
نتیجه گیری: ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ، ﺣﻀﻮر انتروکوکسیهای ﻣﻘﺎوم به ونکومایسین و سایر آنتیبیوتیکها را در تصفیهخانه ﻓﺎﺿﻼب تایید نمود. اثر مطلوب ترکیب لینزولید و ریفامپین در مهار کامل جدایههای انتروکی مقاوم به چند دارو، دلالت بر همافزایی آنها داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
علوم آزمایشگاهی انتشار الکترونیک: 1401/10/4