کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
45 نتیجه برای موضوع مقاله:
محمد مهدی سلطان دلال، سعید واحدی، ابوالفضل نجاریان، عقیل دستباز، تاج الملوک کفاشی، الهام پیرهادی، آناهیتا کامکار، طاهره فرامرزی، وحید مهدوی،
دوره 2، شماره 1 - ( 6-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: افزودنی های مواد غذایی یک واژه کلی برای ترکیباتی است که به منظور دوام یا بهتر نمودن ظاهر غذا, ترکیب, طعم, ارزش غذایی به مواد غذایی اضافه می شود. رنگ ها نیز جزو این دسته از مواد بوده که برای افزایش جذابیت مواد غذایی به آنها افزوده می شوند . هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت نوع رنگ های مصرفی در آب آلبالو و آب زرشک تولیدی شهر تهران بود.
روش بررسی : تعداد 336 نمونه آب آلبالو و آب زرشک سنتی از مناطق مختلف شهر تهران بصورت تصادفی نمونه برداری شد. نمونه ها پس از استخراج رنگ با اسیدکلریدریک و تخلیص با روش کروماتوگرافی با لایه نازک Thin Layer Chromatography)T.L.C) مورد آنالیز قرار گرفتند. نمونه ها با توجه به فاکتور نگهداری ( (Rf مورد شناسایی قرارگرفتند.
یافته ها: 89 درصد از کل نمونه ها حاوی رنگ بودند از میان کل نمونه های رنگی ، 62 نمونه(5/18در صد) حاوی رنگ مصنوعی غیر مجاز خوراکی، 237 نمونه (5/70در صد) حاوی رنگ مصنوعی مجاز خوراکی برای تولید کننده های صنعتی و 37 نمونه(11در صد) حاوی رنگ طبیعی بود. رنگ کارمیوزین (CARMOISINE) بیشترین مورد مصرف در میان رنگ های مورداستفاده در آب آلبالو و آب زرشک بررسی شده بود.
نتیجه گیری:. دارا بودن هزینه پایین، پایداری، pH،خلوص و شرایط محیطی سبب شده است که مصرف رنگ های خوراکی بدون توجه به عوارض آنها ویا بدون توجه به کیفیت خوراکی آنها رو به فزونی یابد. بنا براین پیشنهاد می گردد که افزایش آگاهی تولید کنندگان ومصرف کنندگان می تواندراه حلی جهت کاهش مصرف اینگونه رنگ ها درآب آلبالو و آب زرشک باشد.
ناهید خداکرمی، مژگان میرزاعلیزاده، علی حقیقی، حمید علوی مجد،
دوره 3، شماره 3 - ( 12-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: روشهای غیر تهاجمی برای تشخیص گنوره و کلامیدیا با استفاده از تستهای اداراری و بدون استفاده از معاینات واژینال، با استفاده از اسپکولوم در دسترس میباشد. هدف از این مطالعه ارزیابی نتایج دو روش نمونه گیری از ترشحات واژن با و بدون استفاده از اسپکولوم در تشخیص عفونت تریکومونایی است.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه کار آزمایی بالینی از نوع مقایسه آزمونها است. نمونه مورد پژوهش 100 خانم 49-18 ساله، با شکایت از ترشحات واژینال و سایر علائم واژینیت، مراجعه به درمانگاه زنان مرکز آموزشی- درمانی طالقانی بودند که به روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند که جهت تشخیص نوع عفونت از ترشحات واژینال بیماران یکبار قبل از معاینه با اسپکولوم و بار دیگر در طی معاینه با اسپکولوم نمونه تهیه شد و جهت تشخیص عفونت تریکومونیازیس مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار کامپیوتری 14 SPSS و آزمونهای ناپارامتری مک نمار و ضریب کاپا استفاده شد. فاصله اطمینان %95 و سطح معنی داری در این پژوهش 05/0در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که حساسیت روش نمونه گیری از ترشحات واژن با اسپکولوم در تشخیص تریکومونیاز %69 بود. حساسیت روش نمونه گیری از ترشحات واژن بدون اسپکولوم در تشخیص تریکومونیاز %5/62 بود. آزمون آماری مک نمار اختلاف آماری معنی داری بین حساسیت دو روش نمونهگیری از ترشحات واژن با و بدون استفاده از اسپکولوم در تشخیص این عفونت نشان نداد (P= NS). میزان توافق به دست آمده بین دو روش نمونهگیری از ترشحات واژن با و بدون اسپکولوم در تشخیص این عفونت 85/0 بود.
بحث و نتیجه گیری: تشخیص عفونت تریکومونایی میتواند بدون انجام معاینه با اسپکولوم صورت پذیرد. این روش میتواند در زنانی که به علت ترس از معاینه با اسپکولوم با تاخیر مراجعه میکنند، سودمند باشد.
منیر عباس زاده قنواتی، فریبرز مهرانی، اصغر بلوریان، الهه جزایری قره باغ،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1390 )
چکیده
زمینه وهدف: خونریزی شدید به عنوان علت مهم عوارض و مرگ ومیر در اعمال جراحی قلب با استفاده از پمپ قلبی نقش کلیدی را ایفا میکند. هدف از مطالعه مقایسه بین میزان خونریزی و دریافت خون بیماران تحت عمل جراحی گرافت کرونری با یا بدون استفاده از پمپ قلبی می باشد.
روش بررسی : در یک کارآزمایی بالینی آینده نگر، دو سوکور تصادفی شده 300 بیمار برای اعمال جراحی قلب در دو گروه 150 نفره با و بدون استفاده از پمپ قلبی مقایسه شدند. بیماران تا 72 ساعت برای ارزیابی عوارض مورد مطالعه قرارگرفتند. آنالیز آماری با استفاده تستهای2χ و فیشر و تست Rank Sum انجام شد.
یافتهها: بیماران تحت عمل جراحی با استفاده ازپمپ، ضمن عمل خون، آلبومین و پلاسمای تازه بیشتر( 0001/0>P) و بعد از عمل پلاکت بیشتری دریافت کردند(3/29درصد بر خلاف 7/70 درصد، 007/0> P). خونریزی ضمن عمل و4 ساعت بعد از عمل بیماران بدون پمپ بیشتر بود1)00/0>P). اگر چه 12 تا 72 ساعت بعد از عمل در بیماران با استفاده از پمپ خونریزی بیشتری دیده شد. 4 مورد مرگ بعد از عمل دراین گروه وجود داشت(P<0.05).
نتیجه گیری: علیرغم اینکه در انتهای عمل جراحی بدون استفاده از پمپ هپارین ریورس نشده بود، بیماران در ضمن و بعد از عمل بدون استفاده از پمپ قلبی خون، پلاکت، پلاسمای تازه منجمد و آلبومین کمتری دریافت کرده بودند و خونریزی و مرگ و میر کمتری داشتند.
محمد رضا رضایی مفرد، فاطمه رنگرز جدی، مریم رنگرز جدی،
دوره 5، شماره 3 - ( 8-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: آگاهی از علل رخداد سوانح برای پیشگیری از آنها حیاتی بوده و دادههای ضعیف، سودمندی آنها را کاهش میدهد. در این رابطه کفایت منبع دادهها اهمیت بسیار دارد. هدف این پژوهش بررسی میزان کفایت دادههای علل خارجی صدمات برای کدگذاری بر اساس کتاب ICD-10
بود.
روش بررسی: پژوهش توصیفی- مقطعی بر روی 1000 پرونده بیماران بستری و اورژانس سال 1386 بیمارستان شهید بهشتی کاشان صورت پذیرفت. دادههای مورد نیاز کدگذاری، بر اساس دستورالعملهای کتاب ICD-10 و به تفکیک گروههای؛ تصادف حمل و نقل، مسمومیت، سوختگی، برق گرفتگی، نزاع، تهدیدات تنفسی، خودکشی، گزیدگی، جراحات ناشی از اجسام جاندار و بی جان از پروندههایی که تصادفی سیستماتیک برحسب ماههای سال انتخاب شدند، استخراج و در چک لیست وارد شدند. دادهها با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: دادههای مورد نیاز برای اختصاص سه کاراکتر اول علل خارجی صدمات در740 پرونده(74 درصد) وجود داشت. دادههای کاراکتر چهارم علل خارجی تصادفات حمل و نقل در430 پرونده(7/88 درصد) مربوطه کافی بود. دادههای مربوط به محل رخداد حادثه، در 109پرونده(16/21 درصد) و دادههای نوع فعالیت فرد در زمان وقوع حادثه، در 50 پرونده(5 درصد) کفایت لازم را داشت.
نتیجهگیری: دادههای علل خارجی صدمات به خصوص کاراکتر پنجم، کفایت لازم را ندارند. ارزیابیهای بیشتر و هدفمندتر برای افزایش کفایت این دادهها ضروری است.
مجید مصاحبی محمدی، سعید کاویانی، مسعود سلیمانی، عباس حاجی فتحعلی، زهرا ذنوبی، سعید آبرون، غلامرضا خمیسی پور، مینا صوفی زمرد،
دوره 5، شماره 5 - ( 12-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: سلولهای بنیادی جنینی از طریق دو ویژگی منحصر به فرد شناخته میشوند. اولاً، این سلولها میتوانند به صورت جمعیت خالص از سلولهای تمایز نیافته تکثیر و نگهداری شوند، که این ویژگی به عنوان خاصیت خود نوسازی شناخته میشود. ثانیاً، این سلولها قادر هستند که تمام انواع سلولهای بدن را ایجاد کنند. در مطالعه حاضر، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده به کمک IL-7 و FLT-3 Ligand انجام گرفت.
روش بررسی: سلولهای جنینی موشی تکثیر شده بر روی از لایه پشتیبان جدا گردید و بعد از تشکیل اجسام شبه جنینی با استفاده از فاکتورهای رشد لیگاند FLT-3، اینترلوکین-7 تمایز انجام گرفت. در روز 7 و 14 به منظور نشان دادن تمایز به رده لنفوئیدی بیان مارکرهای CD25، CD19 و CD3 با استفاده از تکنیک RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بررسیهای انجام گرفته با استفاده از تکنیکRT-PCR نشان داد که بعد از 14 روز تمایز به رده لنفوئیدی با استفاده از فاکتورهای رشد یاد شده بیان مارکرهای CD25 وCD19 مشاهده گردید.
نتیجهگیری: در تمامی مطالعات گذشته، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی با استفاده از سلولهای تغذیه کنندهOP9 انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده انجام گرفت. امید است مطالعه حاضر بتواند دیدگاههای جدیدی را در درمان سلولی اختلالات مربوط به رده لنفوئیدی بگشاید.
رحیم روزبهانی، مهرناز مظفریان، مهدی کاظم پوردیزجی،
دوره 6، شماره 2 - ( 4-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: سیستم جامع اطلاعات بیمارستان نرمافزاری جامع برای یکپارچه سازی و تبادل موثر اطلاعات بیمارستانی است که جهت بهبود کیفیت دادهها، کاهش زمان تبادل، افزایش سطح رضایتمندی و کیفیت خدمات و نهایتاً کاهش هزینهها در بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر نرم افزار اطلاعات بیمارستانی در بیمارستان مسیح دانشوری بر عوامل موثر بر کیفیت خدمات بالینی نظیر صحت و کیفیت دادهها، روانسازی فرآیندهای بالینی، مالی، پشتیبانی و دسترسی مناسب به اطلاعات است.
روش بررسی: این پژوهش به روش توصیفی، دیدگاه 120 نفر از کاربران شاغل را که قبل و بعد از استقرار HIS در بیمارستان حضور داشتهاند با استفاده از پرسشنامه ساختاری بررسی کرده و با روشهای آماری استنباطی و توصیفی رابطه مولفههای موثر بر کیفیت خدمات و نرم افزار موجود را مورد سنجش قرار داد.
یافتهها: کاربرد نرم افزار موجود در ایجاد برقراری ارتباط بین واحدها و بخشهای بیمارستانی(81%) مناسب، دسترسی به اطلاعات پزشکی بیماران(44%) و تسهیل فرآیندهای درمانی(61%) نسبتاً مناسب و در زمینه آنالیز دادههای مالی و بودجه ای(11%)، برقراری امکان تحقیقات بالینی(19%) و نمایش راهنماهای بالینی برای کاربران(18%) و دسترسی به اطلاعات آماری و مالی بیمارستان(17% و 22%) و بطور خاص در حیطه مدیریت سازمان ضعیف ارزیابی میشود.
نتیجهگیری : این پژوهش نقش جدیHIS را در افزایش دقت و سهولت و سرعت فرآیندهای درمانی روشن نموده و بر ضرورت توجه و برنامه ریزی برای افزایش کیفیت خدمات بیمارستانی تاکید می نماید.
مریم مؤمنی، ارسلان سالاری، عاطفه قنبری، مریم شکیبا،
دوره 7، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : تأخیر پیش بیمارستانی، علت مهم افزایش مرگ در انفارکتوس حاد میوکارد است؛ با این وجود یافتههای متناقضی در مورد رابطه جنس و تأخیر پیش بیمارستانی بیماران مبتلا به این عارضه وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه جنس و زمان تأخیر پیش بیمارستانی بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی روی 162 بیمار انفارکتوس حاد میوکارد بستری در بخش CCU بیمارستان دکتر حشمت رشت از شهریور 1389 تا اردیبهشت 1390، بروش نمونه گیری آسان انجام شد. مصاحبه با بیماران طی 7 روز بعد از پذیرش با استفاده از فرم جمع آوری اطلاعات صورت گرفت.
یافتهها : میانگین تأخیر پیش بیمارستانی در زنان نسبت به مردان بیشتر بود. اکثر مردان به درد قفسه سینه مبتلا شدند. زنان اغلب نشانههای متفاوت و غیر اختصاصی را نسبت به مردان تجربه میکردند. تجزیه و تحلیل رگرسیونی بیانگر عدم ارتباط معنی دار بین ویژگیهای بیمار و تأخیر در زنان بود؛ درحالیکه بین درک بیمار از جدیت نشانهها و درک بیمار از منشأ قلبی درد و تأخیر در مردان ارتباط معنی دار وجود داشت.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر بیانگر طولانیتر بودن زمان تأخیر پیش بیمارستانی در زنان نسبت به مردان مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد بود بطوریکه زنان مجموعهای از نشانههای غیراختصاصیتر را نسبت به مردان تجربه میکنند؛ لذا توصیه میشود متخصصان به مردم بویژه زنان در مورد انفارکتوس حاد میوکارد آموزش دهند تا قادر به شناخت صحیح نشانههای بیماری باشند و مزایای درمان زودهنگام تحقق یابد.
فاطمه منجذبی، رحیم روزبهانی، آرزو معماریان، پریسا فرنیا،
دوره 7، شماره 3 - ( 6-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : آزمایشگاههای محیطی و حد واسط نقش مهمی را در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری سل دارند. امروزه بدون وجود این آزمایشگاهها، حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع بیماری سل امکان پذیر نمیباشد. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت نیروی انسانی، امکانات، تجهیزات و رعایت استانداردها بر اساس چک لیست اطمینان کیفیت در آزمایشگاههای محیطی و حد واسط در هفت استان منتخب در سال 1390 بوده است .
روش بررسی: این مطالعه از نوع پیمایشی و مقطعی است. در این مطالعه هشتاد و دو آزمایشگاه محیطی و حد واسط در هفت استان منتخب در سال 1390 با چک لیست استاندارد ارزیابی آزمایشگاههای محیطی و حد واسط مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها : نتایج این مطالعه نشان داد استان اصفهان با 20 آزمایشگاه و با 8870000 نفر جمعیت تحت پوشش بالاترین تعداد آزمایشگاه و جمعیت تحت پوشش را در بین سایر استانها دارد. استان خراسان رضوی با میانگین 263 نمونه در ماه بالاترین تعداد پذیرش، استان گلستان با میانگین 139 مورد مثبت در ماه بالاترین تعداد نمونه مثبت در ماه را بین استانهای دیگر داشت. در 82 آزمایشگاه مورد بررسی 117 تکنسین مشغول به کار و ارائه خدمات به بیماران بودند .
نتیجهگیری: شرایط اکثر آزمایشگاههای محیطی و حد واسط مطلوب و نزدیک به استاندارد میباشد. کنترل و ارزشیابی آزمایشگاههای محیطی و حد واسط، کارکنان مجرب و متخصص، امکانات و تجهیزات مناسب به اجرای بهتر برنامه کنترل سل در کشور کمک شایانی خواهد نمود.
حمید آسایش، مصطفی قربانی، افسانه برقعی، عزیز رضا پور، یونس محمدی، مرتضی منصوریان، فریدون جهانگیر، مهدی نوروزی،
دوره 7، شماره 5 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: در بسیاری از برنامههای ترجمه دانش اظهارات خود پژوهشگران مبنای سنجش فعالیتشان میباشد. این مطالعه با هدف بررسی اعتبار خودارزیابی محققین دانشگاه علوم پزشکی گلستان از عملکردشان در زمینه ترجمه دانش و عوامل موثر بر "امتیاز خودارزیابی محققین" انجام شد.
روش بررسی: در این تحقیق پرسشنامه معتبر و پایا در زمینه ترجمان دانش توسط 40 محقق دانشگاه علوم پزشکی گلستان تکمیل گردید. در این پرسشنامه، از محققان خواسته میشد تا به فعالیت ترجمه دانش خود در مورد یک طرح مشخص اتمام یافته امتیازی از صفر تا 10 بدهند. تحلیل آماری با استفاده از آزمون تی زوجی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی صورت پذیرفت.
یافتهها: میانگین امتیاز فعالیت ترجمه محققین و میانگین امتیاز خودارزیابی آنان بترتیب 3/52 و 5/47 بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود( 0/001>P). همبستگی پیرسون بین فعالیت ذکر شده و امتیاز خودارزیابی 0/73 بود. متغیرهای موثر و معنی دار بر امتیاز خودارزیابی در مدل رگرسیونی جنسیت مرد، داشتن مسئولیت اجرایی و درصد زمان اختصاص داده به پژوهش بود و متغیرهای موثر برامتیاز میزان فعالیت جنسیت مرد، نوع پژوهش(پژوهشهای علوم بالینی در مقایسه با علوم پایه) و زمان اختصاص داده به پژوهش بود.
نتیجهگیری: مطالعه فعلی نشان داد، پژوهشگران میزان فعالیتهای ترجمه دانش خود را بیشتر برآورد مینمایند، لذا به نظر میرسد در نظر گرفتن راهکارهایی نظیر آموزش در مورد مفاهیم و فعالیتهای ترجمه دانش میتواند خلاء بین پژوهش و تولید دانش را پر نماید.
علی درویش پور کاخکی، ژیلا عابدسعیدی، علی دلاور،
دوره 7، شماره 6 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه و
هدف: سالمندی
معادل با بیماری نیست، اما سالمندان مبتلا به بیماریهای متفاوتی میباشند. از
اینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان بیماریها و مراجعات درمانی سالمندان شهر
تهران صورت پذیرفته است.
وش
بررسی: پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی نمونهای در دسترس از سالمندان
مراجعه کننده به کانونهای جهان دیدگان وابسته به فرهنگسرای سالمندان شهر تهران در
سال 1391 انجام شد. به منظور جمع آوری دادهها از پرسشنامههای خود گزارشی
اطلاعات شخصی و پرسشنامه وضعیت
بیماریها پس از تأیید روایی و پایایی استفاده گردید. جهت تجزیه
وتحلیل دادهها از نرم افزار آماری SPSS و
با کمک آزمونهای آماری تی و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.
یافتهها:
از 400 سالمند شرکت کننده
در این مطالعه 300(75 درصد) سالمند مونث، و 100(25 درصد) سالمند مذکر با میانگین
سنی(38/6±)65/67 سال بودند. 160(40 درصد) سالمند بیماریهای قلبی- عروقی،
137(3/34 درصد) سالمند اختلالات اسکلتی- عضلانی و 83(8/20 درصد) سالمند اختلالات
غدد درون ریز داشتند. 381(2/95 درصد) سالمند حداقل یکبار در طی سال گذشته به مراکز
درمانی و پزشک مراجعه کرده بودند. 177(2/44 درصد) سالمند سابقه حداقل یک بار بستری
در بیمارستان را در سال گذشته بیان نمودهاند.
نتیجهگیری: شیوع بیماریها در سالمندان بیش از حد انتظار بالا میباشد. عمده
سالمندان به مراکز درمانی و پزشکان مراجعات درمانی دارند که بیانگر بار بالای
بیماری و نیاز به ارائه مراقبت متنوع درمانی به سالمندان است.
سودابه وطنخواه، سمیه یگانه، طه نصیری، لیدا شمس، گلرخ عتیقهچیان، حبیبه وزیری نسب،
دوره 7، شماره 6 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه
و هدف: از آنجا که رضایت کارکنان تاثیر بسزایی در تحقق اهداف سازمانی دارد و از طرفی
عدالت سازمانی یکی از فاکتورهای موثر در رضایت کارکنان است، هدف از این مطالعه
تعیین رابطهی بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در بیمارستانهای
دانشگاه علوم پزشکی تهران میباشد.
روش
بررسی: این تحقیق مقطعی و توصیفی بر روی 312 نفر از کارکنان بیمارستانهای منتخب
دانشگاه علوم پزشکی تهـران با استفـاده از نمـونهگیری تصادفی طبقهای انجام شد.
دادهها با استفاده از دو پرسش نامهی عـدالت سازمانی Niehoff & Moorman و پرسش نامهی رفتار شهروندی سازمانی
یعقوبی جمعآوری شد. پایایی پرسش نامهها به کمک آلفای کرونباخ به دست آمد که به
ترتیب برای عدالت سازمانی 94% و رفتار شهروندی سازمانی 93% بود، روایی پرسش نامهها
مورد تایید صاحبنظران مدیریت قرار گرفته است. تحلیل دادهها در سطح توصیفی و
تحلیلی توسط نرمافزار 18 SPSS صورت گرفت.
یافتهها: فضیلت
شهروندی از میان ابعاد رفتارشهروندی سازمانی بیشترین امتیاز(41/3) و احترام و
تکریم کمترین امتیاز(91/2) را کسب نموده است. از میان ابعاد عدالت سازمانی، عدالت
تعاملی بیشترین امتیاز(47/3) و عدالت توزیعی کمترین امتیاز(23/2) را کسب نموده
است. به طور کلی بین عدالت سازمانی و ابعاد پنجگانه رفتار شهروندی سازمانی(وظیفهشناسی،
احترام و تکریم، نوع دوستی، جوانمردی و فضیلت شهروندی) ارتباط معناداری(0001/0=P) وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به مشخص شدن رابطه
عدالت سازمانی و رفتار شهروندی و نیز با توجه به وجود روابط مثبت بین درگیر کردن
کارکنان در فعالیت سازمانی با تسهیل دستیابی به اهداف سازمانی ارتقای عملکرد
بیمارستان، باید استراتژیهایی در راستای عدالت سازمانی جهت افزایش رفتار شهروندی
اتخاذ شود.
مرجان قاضی سعیدی، رضا صفدری، عبدالجلیل کلانتر هرمزی ، لیلا شاهمرادی، فاطمه صادقی،
دوره 8، شماره 1 - ( 2-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: کاربردی بودن هر فناوری جهت ورود به یک حوزهی خاص
با بررسی میزان مزایا و معایب سیستم در آن حوزه، بیان میشود. هدف از پژوهش حاضر
بیان مزایا و محدودیتهای به کارگیری سیستم تبدیل گفتار به متن در حوزه مراقبت
سلامت و ارایهی راهکارهای عملی جهت افزایش قابلیت پذیرش سیستم در این حوزه است.
روش بررسی: پژوهش حاضر به
روش مروری و با بهرهگیری از منابع کتابخانهای و پایگاههای اطلاعاتی Proquest, Pub med, Science Direct, Ovid و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
با استفـاده از کلید واژههای نرمافزار تبدیل گفتار به متن، مراقبت سلامت، مزایا، محدودیت و راهکار انجام گردید.
یافتهها: سامانه تبدیل
گفتار به متن دارای مزایایی از قبیل افزایش دقت مستندات پزشکی، کاهش زمان ایجاد
مستندات، ابزاری برای ورود داده داخل پرونده الکترونیک سلامت میباشد. البته چندین
محدودیت در به کارگیری سیستم در کشور، مانند عدم تعریف دادگان سیستم در
حوزهی پزشکی و هزینهی بالای سختافزار و نرمافزار آن وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای حاصل از پژوهش در ارتباط با مزایا و
محدودیتهای سیستم در حوزهی سلامت، راهکارهایی مانند تولید دادگان یکپارچه کشوری
برای تبادل اطلاعات سلامت، بهبود دادگان برای افزایش دقت تشخیص کلمات و آموزش به
کاربران سیستم میتوان تا حدودی محدودیتهای سیستم را کاهش داد. همچنین در حرکت
کشور به سوی پیادهسازی پرونده الکترونیک سلامت و نیاز کاربران به ورود دادهی کامپیوتری،
این نرمافزار جایگزین مناسبی با صفحه کلید و موس برای ورود داده در این بخش خواهد
بود.
مهرداد فرزندی پور، زهرا میدانی، حمیدرضا گیلاسی،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به نقش وب سایتها در
ارائهی خدمات الکترونیک این مطالعه قصد دارد تا خدمات بهداشتی
درمانی وب سایت دانشگاههای علوم پزشکی کشور را در راستای مراحل چهارگانه مدل بلوغ
دولت الکترونیک چندلر و امانوئل ارزیابی و با یکدیگر مقایسه
نماید.
روش بررسی: این
پژوهش به شیوهی توصیفی– مقطعی و از طریق تحلیل محتوی و بهینه کاوی وب سایتهای
دانشگاههای علوم پزشکی کشور جهت ارزیابی و مقایسهی نحوه ارائهی خدمات بهداشتی
درمانی آنها با یکدیگر در مراحل دولت الکترونیک شامل اطلاع رسانی، تعاملی، تراکنشی
و یکپارچه سازی در سال 1390 انجام شد.
یافتهها: وب سایت دانشگاههای
علوم پزشکی تیپ 1 از لحاظ اطلاع رسانی خدمات درمانی در سطح متوسط(79/0±8/1 امتیاز)
و دانشگاههای
تیپ 2 و 3 در سطح ضعیف هستند. وب سایت دانشگاههای علوم پزشکی
تیپ 1، 2 و 3 از لحاظ تعاملی بودن خدمات درمانی با کسب امتیاز(73/0±4/1)، (75/0±3/1) و
(61/0±2/1)
در سطح
ضعیف و کلیهی دانشگاهها در مراحل تراکنشی و یکپارچه سازی خدمات،
عملکرد ضعیف(امتیاز0±1) داشتهاند.
نتیجهگیری: ارائهی خدمات الکترونیک در وب سایت دانشگاههای علوم پزشکی
کشور با تاخیر مواجه است. به دلیل وجود چالشهای مربوط به اطلاعات و خدمات سلامت،
تحقق دولت الکترونیک در این حوزه، ملاحظات ویژهای را میطلبد. لذا توصیه میشود با اجرای خدمات دولت
الکترونیک در سایر سازمانها، شناسایی موانع و تدوین قوانین و سیاستهای مرتبط
زمینهی مناسب جهت تحقق دولت الکترونیک در حوزهی سلامت فراهم گردد.
حسین سنجری، زینب مقدمی فرد، بهنوش حیدرزاده، حسین مبارکی،
دوره 8، شماره 6 - ( 12-1393 )
چکیده
ایروان مسعودی اصل، طه نصیری، نورالدین دوپیکر، لیدا شمس،
دوره 9، شماره 2 - ( 4-1394 )
چکیده
مینه و هدف: گردشگری سلامت یک راهبرد ملی در راستای افزایش درآمد یک کشور و نیز یکی از ارکان امنیت ملی
محسوب میشود. هدف این پژوهش تعیین ارتباط رعایت استانداردهای کمیسیون مشترک بینالمللی در حوزه بیمار
محوری بر جذب گردشگران سلامت میباشد.
روش بررسی: این پژوهش، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی بود که به صورت مقطعی در سال 1391
در بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. تعداد 5 بیمارستان به صورت هدفمند به عنوان محل انجام این مطالعه
انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست استانداردهای اعتبار بخشی کمیسیون مشترک بین المللی بود که دارای 7
حیطه ی بیمارمحور میباشد. روش جمع آوری دادهها مشاهده، مصاحبه و بررسی اسناد بود. جهت تحلیل داد ههای جمع
نسخه 16 استفاده شد و به منظور ارائه آمار توصیفی از میانگین و برای نمایش آمار استنباطی SPSS آوری شده از نرم افزار
از آزمون پیرسون استفاده لازم به عمل آمد.
یافته ها: در بیمارستان های مورد مطالعه، استانداردهای مربوط به حیطههای بیمارمحور به میزان متفاوت رعایت شده و
3 بود. محورهای مراقب تهای بیهوشی و جراحی، و هم چنین رعایت / میانگین کلی نمره رعایت استانداردها برابر 16
2) میانگین نمره کسب شده را در / 3) و پایین ترین( 93 / استانداردهای مربوط به حقوق بیمار و خانواده به ترتیب بالاترین( 60
بیمارستانهای مورد مطالعه بدست آوردند. هم چنین بین رعایت استانداردهای کمیسیون مشترک بین المللی با جذب
وجود داشت. (p<0/ و 05 r=0/ گردشگر سلامت همبستگی مثبت( 341
نتیجه گیری: ایجاد مکانیسمی برای اعتباربخشی مراکز درمانی کشور ، همچون استانداردهای اعتبار بخشی کمیسیون
مشترک بین المللی موجب افزایش کیفیت خدمات و جذب هر چه بیشتر گردشگران سلامت خواهد شد.>
فخرالدین صبا، محبوبه بهلولی، دکتر سعید کاویانی، دکتر زهرا ذنوبی، فاطمه صیادی پور، دکتر عباس حاجی فتحعلی،
دوره 9، شماره 4 - ( 8-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: زایمان طبیعی و نوع سزارین دو فرایند جدا ازهم برای تولد نوزاد است. فرایند و شرایط متفاوت زایمان طبیعی و سزارین میتواند بر روی تعداد و نوع گلبولهای سفید خون محیطی مادران اثرگذار باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی و تعیین تعداد و نوع لکوسیتها در مادران برحسب نوع زایمان انجامشده است.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه از نوع مقطعی است که به صورت توصیفی- تحلیلی با انجام نمونهگیری تصادفی از خانمهای باردار که در طول یک سال به بیمارستان شهرستان ملایر مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. نمونه آماری این پژوهش شامل 30 خانم با زایمان طبیعی و 30 خانم با سزارین انتخابی بودند. نمونههای خون قبل و بعد از زایمان با دستگاه شمارشگر خودکار سیسمکس مدل 21 KX- بررسی شدند. تحلیل آماری دادهها با استفاده از آزمونهای توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری در نرمافزار SPSS انجام گرفت. 0/05>P به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: در تعداد لکوسیتهای هر دو گروه از نمونه آماری بعد از زایمان، افزایش معنیداری مشاهده شد. میانگین تعداد نوتروفیلهای خون در زایمان طبیعی در مقایسه با سزارین انتخابی به طور معنیدار افزایش داشت.
نتیجهگیری: فشار بدنی و استرس در زایمان طبیعی در قیاس با سزارین میتواند بر افزایش نوع لکوسیتها اثرگذار باشد. با این حال، هنوز مشخص نشده است که نوع سلول غالب خون محیطی در زایمان طبیعی، بر روی نوزاد و مادر تاثیر داشته باشد.
دکتر عبدالرضا محمدنیا، دکتر شیرین کریمی، دکتر رضا یادگار آذری، دکتر سید علیرضا ناجی، دکتر عدنان خسروی، دکتر نغمه بهرامی، دکتر مسعود سعیدی جم،
دوره 9، شماره 5 - ( 11-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان ریه شایعترین سرطان بین مردان در سراسر جهان به شمار میرود. هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان بیان ژن CK19 و بیومارکر پروتئینی به نام آنتیژن سرطانی جنینی(CEA) در خون محیطی مبتلایان میباشد.
روش بررسی: 30 بیمار مبتلا به سرطان ریه نوع NSCLC با 30 فرد سالم مقایسه شدند. پس از گرفتن خون محیطی و استخراج Total RNA، cDNA ساخته شد و سپس با روش Real-time RT-PCR بررسی و نتایج حاصل بررسی گردید. سپس CEA با روش ELISA اندازهگیری شد.
یافتهها: ژن CK19در گروه بیماران در 7 نفر از 30 نفر مثبت گردید که نشاندهندهی حساسیت برابر 23/3% است. مقایسهی آماری میزان مثبتشدن این مارکر در بیماران و افراد سالم که با استفاده از آزمون Two-Sample Binomial انجام شد، بیانگر تفاوت آماری معنیداری بین این دو گروه بود(0/001>Pvalue). سطح سرمی مارکرCEA در گروه بیماران در 11 نفر از 30 نفر مثبت گردید. میانگین سطح سرمی مارکر CEA در گروه بیماران از گروه شاهد بیشتر بود و این تفاوت از نظر آماری معنیدار شد(0/001>Pvalue). حساسیت این آزمون برابر 36/6% است.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که ck19 mRNA مارکری اختصاصی درخون محیطی جهت تشخیص مقدماتی سرطان ریه است. همچنین مشخص گردید کهCEA میتواند به عنوان مارکر اختصاصی در تشخیص زود هنگام سرطان ریه در خون محیطی بیماران باشد.
زهره کشاورز، معصومه سیمبر، علی رمضانخانی، ابوالقاسم پوررضا، حمید علوی مجد،
دوره 10، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: درک اولویتهای سیاستگذاری سلامت زنان کارگر یکی از مهمترین چالشهای مدیریت سلامت در کشور است. هدف این مطالعه اولویتبندی سیاستها در بهبود رفتارهای ارتقادهنده سلامت زنان کارگر بود.
روش بررسی: این مطالعه به شیوه تلفیقی متوالی کیفی-کمی در سال 1392 صورت گرفت. بخش کیفی در قالب بحث گروهی متمرکز با نمونهگیری هدفمند با حداکثر تنوع انجام شد. در بخش کمی ابزار مطالعه طراحی و روانسنجی گردید. سپس در مطالعه تجربی با نمونهگیری تصادفی، ابزار بصورت پیش آزمون در گروه 70 نفری(35 نفر مداخله، 35 نفر شاهد) زنان کارگر استفاده شد. پس از مداخله آموزشی در گروه مداخله، نتایج در پس آزمون با گروه شاهد مقایسه گردید.
یافتهها: بر پایه تحلیل محتوای مصاحبهها، عبارات ابزار پژوهش طراحی گردید. متوسط شاخص روایی محتوای ابزار 0/93 بود. نتایج روایی سازه تاییدی ابزار به صورت 0/97=CFI، 0/95=GFI، 0/96=IFI، 0/98=NNFI، 0/97=NFI و 0/05=RMSEA بود. روایی ملاکی ابزار با ابزار ملاک(HPLP-2) با 0/601=r برابر 0/001P< بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه برای عوامل ابزار 0/93-0/75، و تفاوت آماره آزمون ویلکاکسون برای عوامل ابزار در فاصله زمانی دو هفته معنیدار نبود(0/05P>) و ابزار مذکور دارای ثبات بود. بنابراین ابزار با 100 عبارت، معتبر و پایا گردید. پس از مداخله آموزشی، میانگین امتیازات نگرش، هنجار فردی، درک کنترل رفتار، خودکارآمدی، قصد و رفتار نسبت به رفتارهای ارتقادهنده سلامت در گروه مداخله افزایش یافت. بیشترین تفاوت میانگین در حیطه خودکارآمدی بود.
نتیجه گیری: باتوجه به شرایط کار و موانع بسیار فردی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در زنان کارگر توجه ویژه و سیاستگذاری برنامههای سلامت خاص این گروه ضروری میباشد.
اعظم شاهبداغی، شادی اسدزندی، مریم شکفته، فرید زائری، مصطفی رضایی طاویرانی،
دوره 10، شماره 4 - ( مهر و آبان 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: درج ناهمگون شکل نوشتاری یک سازمان، موجب از دست رفتن امتیاز رتبهبندی این مراکز در سطح ملی و بینالمللی میگردد. هدف این پژوهش تعیین میزان تأثیر نحوه ی درج وابستگی سازمانی مندرج در تولیدات علمی در وب آو ساینس بر نتایج ارزشیابی فعالیتهای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال ۱۳۹۱ است.
روش بررسی: روش پژوهش، پیمایشی- توصیفی با رویکرد کتابسنجی و از نوع کاربردی است. جامعه ی پژوهش، 1139 مورد مقالات علمی مراکز تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در وب آو ساینس در سال 1391 است.
یافته ها: از میان 1139 مقاله ی نمایه شده در وب آو ساینس، % 94/38 در نظام ارزشیابی فعالیتهای پژوهشی وزارت بهداشت موفق به کسب امتیاز شدهاند و % 5/61 موفق نبودهاند؛ بررسی ها نشان داد که % 1/01، وابستگی سازمانی را بهصورت نادرست درج کرده بودند. آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که میانگین امتیازات % 1/01 مدارکی که وابستگی سازمانی خود را بهدرستی درج نکردهاند بر میانگین کلی امتیاز تولیدات نمایه شده ی دانشگاه در وب آو ساینس و میانگین کلی امتیاز فعالیت پژوهشی تاثیر آماری معناداری نداشته است.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر و پژوهشهای ذکرشده میتوان بیان کرد که رعایت شکل نوشتاری همگون در وابستگی سازمانی تولیدات علمی دانشگاه بر روی امتیازات پژوهشی دانشگاه و کسب رتبه ی قابل توجه در نظامهای رتبهبندی ملی و بینالمللی تأثیرگذار است.
کیومرث پوررستمی، ماریتا محمدشاهی، لیدا شمس، محمدعلی کریمی اقدم، طه نصیری، پروانه حیدری ارجلو،
دوره 11، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 )
چکیده
زمینه و هدف: موضوع تناسب میان افراد و سازمان به عنوان عاملی تاثیرگذار برای جذب افراد خاص به درون سازمان و حفظ وفاداری و ایجاد تعهد در آنها به شمار می رود. لذا در این مطالعه، هدف، ارزیابی و تعیین میزان تناسب فرد – سازمان و تعهد سازمانی در مدیران و ارتباط آن ها با یکدیگر در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی البرز می باشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر، مطالعه ی مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه ی پژوهش مدیران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی البرز بودند. داده های مطالعه به صورت سرشماری از ۱۸۰ نفر جمع آوری شد. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه، تناسب فرد– سازمان و تعهد سازمانی استفاده شد. برای تأیید پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ و برای تأیید روایی از نظر خبرگان استفاده شد. از آزمون های ناپارامتریک Mann-Whitney و Kruskal-Wallis برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته ها: میانگین نمره ی تناسب فرد– سازمان ۵/۱۶ با انحراف معیار ۰/۲۸ و میانگین نمره ی تعهد سازمانی ۴/۹۱ با انحراف معیار ۰/۴۴ بود. به علاوه بین تناسب فرد– سازمان و تعهد سازمانی رابطه آماری معنی داری مشاهده شد(۰/۶۳=r و۰/۰۰=p).
نتیجه گیری: مدیران دانشگاه علوم پزشکی البرز تناسبی در سطح متوسط با سازمان خود داشتند؛ اگرچه از تعهد سازمانی بالایی برخوردار بودند. لذا پیشنهاد می گردد مدیران در مورد ارزش ها و اهداف سازمان آگاه شوند، و از سوی دیگر ارزش ها و ویژگی های فردی آنها نیز شناسایی گردد. علاوه بر این، باید در خط مشی های مربوط به جذب و استخدام مدیران به مقوله ی تناسب آن ها با سازمان توجه بیشتری شود.