زمینه و هدف: بیمارستانها مهمترین جزء نظام سلامت محسوب میشوند و ارزیابی دقیق عملکرد آنها اهمیت ویژهای دارد. تاکنون تحقیقات زیادی در زمینهی ارزیابی بیمارستانها با استفاده از مدلهای تحلیل پوششی انجام شده اما در این مطالعات سازمانها مانند یک مجموعهی بسته در نظر گرفته شده و فرایندها و روابط میان بخشهای آنها نادیده گرفته شده است. در این مطالعه به سنجش کارایی بیمارستانها با استفاده از تحلیل پوششی شبکهای و مقایسهی نتایج آن با تحلیل پوششی ساده پرداخته شده است.
روش بررسی: روش تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. جامعه پژوهش این تحقیق کلیه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ظرفیتی بیشتر از صد تختخواب است که در مجموع دوازده بیمارستان دولتی و چهل و هشت بخش را شامل میشود. برای جمعآوری اطلاعات از روشهای مشاهده و مطالعهی اسناد، مدارک و آمار فعالیتهای بیمارستانها استفاده شده است. جهت اعتبارسنجی، با محاسبهی ضریب همبستگی اسپیرمن مشخص شد که مدل پیشنهادی همبستگی قابل توجهی با مدل تحلیل پوششی ساده داشته و اعتبار مدل مورد تایید است. نرمافزارهای SOLVER DEA و EXCEL برای پیادهسازی مدل بهکار گرفته شده است.
یافتهها: تجزیه و تحلیل دادهها نشان میدهد که با درنظرگیری بخشهای داخلی بیمارستان و روابط بین بخشها، تحلیل دقیقتری از کارایی بیمارستانها صورت میپذیرد و تفکیک بهتری در رتبهبندی خواهیم داشت و همچنین واریانس کارایی بیمارستانها در حالت شبکهای (۰/۰۳۴۲) نسبت به حالت ساده (۰/۰۲۴۳) افزایش یافت که پراکندگی بیشتر و درنتیجه قابلیت تفکیکپذیری بالاتر مدل شبکهای را نشان میدهد. همچنین با بهکارگیری مدل تحلیل پوششی دادههای شبکهای علاوه بر کارایی کلی، کارایی هر بخش و رتبهی هر بخش در مقایسه با بخشهای مشابه در سایر بیمارستانها مشخص شد.
نتیجهگیری: چارچوب ارایه شده در این تحقیق میتواند معیار مناسبتری برای سنجش کارایی بیمارستانها و بخشهای داخلی آنها محسوب شود به صورتی که جایگاه کلی هر بیمارستان نسبت به سایر بیمارستانها مشخص میشود و با تعیین کارایی بخشهای داخلی بیمارستانها اولویتبندی مناسبی جهت تخصیص منابع و سرمایهگذاری بر بخشهای مختلف در مسیر بهبود سازمانی ارایه میشود.