31 نتیجه برای احمدی
منیر عباس زاده قنواتی، عباس ربانی، سید حسین احمدی، الهه جزایری،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1387 )
چکیده
زمینه وهدف: سکته مغزی (stroke) علت مهم عارضه مرگ و میر بیماران تحت عمل جراحی گرافت شریان کرونری
هست. بجز بیماری های شریان کرونری، مکانیسم های مختلفی می تواند باعث سکته های پیرامون عمل CABG شود. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی تاثیر انسداد شریان کاروتید داخلی در میزان سکته و مرگ و میر در بیماران تحت عمل جراحی گرافت شریان کرونری هست.
روش بررسی: در یک مطالعه همگروهی تاریخی، کلیه بیماران تحت عمل جراحی CABG بین فروردین 1380 تا پایان اسفند 1384 در مرکز قلب تهران بررسی شدند. بیمارانی که تعویض دریچه داشتند یا عمل جراحی آن ها غیر از گرافت شریان کرونر بود ازمطالعه حذف شدند. قبل از عمل جراحی برای همه بیماران سونوگرافی کاروتید دابلکس انجام شد. در سونو گرافی سرعت جریان خون اندازه گیری شد تا درجه انسداد شریان کاروتید مشخص شود. تنگی قطر شریان کاروتید داخلی بر اساس تنگی غیر مشخص کمتر از60%، گروه (A)و تنگی مشخص بین 60 تا 99%، گروه (B) و بیمارانی که هیچ جریان خونی در کاروتید نداشتند به عنوان انسداد شریان کاروتید داخلی، گروه (C) طبقه بندی شدند. در پایان برای ارزیابی میزان سکته و مرگ و میر در بیماران مبتلا به تنگی یا انسداد شریان کاروتید داخلی تحت عمل جراحی گرافت شریان کرونری کلیه اطلاعات در یک پرسشنامه استاندارد جمع آوری گردید. آنالیز آماری با استفاده از تستهای آماری X2، فیشر و T انجام شد.
یافته ها: با توجه به آزمون های انجام شده، میزان سکته پیرامون عمل در گروه A ، 8/0در صد بیماران ( 15نفر)، 7/46 درصد (14نفر) در گروه B و90 درصد (9نفر) در گروه C قرار داشتند (P=./0001). همچنین میزان مرگ و میر گروههای C ,B ,A به ترتیب 1/0 درصد (2 نفر)، 7/16 درصد (5 نفر) و 70 درصد (7 نفر) بود (P=./0001).
نتیجه گیری: وجـود انسداد شریان کاروتید داخـلی، میزان مـرگ و میر و عوارض جـانبی بیماران تـحت عمل جراحـی CABG را افزایش می دهد.
فرحناز صدوقی، مریم احمدی، محمود رضا گوهری، فاطمه رنگرز جدی،
دوره 3، شماره 3 - ( 12-1388 )
چکیده
زمینه وهدف: فناور یهای اطلاعاتی منبع مهمی برای انتشار اطلاعات بوده و استفاده از آنها منجر به افزایش دانش سلامت مردم میگردد. باتوجه به رویکرد سلامت متمرکز بر بیمار، این تحقیق به منظور بررسی نگرش بیماران بستری نسبت به فناور یهای اطلاعاتی صورت پذیرفت.
روش بررسی: مطالعه ای توصیفی - مقطعی در بیمارستا نهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی کاشان بر روی 461 بیمار بستری در سال 78 که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، صورت پذیرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه حاوی دو قسمت اطلاعات زمین های و ،( r=0/ محقق ساخته، روا(صوری و محتوائی) و پایا ( روش اسپیرمن - براون با 83 و آمار توصیفی تجزیه و SPSS اطلاعات مرتبط با اهداف مطالعه بود. داد هها توسط مصاحبه جمع آوری و با نرم افزار تحلیل گردید.
41 درصد به اینترنت دسترسی / 26 درصد با اینترنت آشنائی داشته و 9 / 42 درصد بیماران با کامپیوتر، 7 / یافت هها: 1
85 درصد / 88 درصد دریافت و ارسال سوابق، 7 / 86 درصد تمایل به دسترسی به اطلاعات پرونده پزشکی، 3 / داشتند. 3
76 درصد اخذ نوبت، 80 درصد مشاوره با پزشک معالج و 80 / دریافت جواب آزمایشات، 79 درصد تجدید نسخه داروئی، 4
درصد تمایل به دریافت اطلاعات مرتبط با رژیم غذائی را با استفاده از فناوری های اطلاعاتی داشتند.
بحث و نتیجه گیری: نگرش بیماران بستری نسبت به فناوری های اطلاعاتی نسبتاً خوب م یباشد. پیشنهاد میشود اطلاعات مورد نیاز بیماران بخصوص اطلاعات مربوط به نحوه صحیح مصرف داروها و رژیم غذائی از طریق دیسکهای فشرده و یا سایت بیمارستان در اختیار بیماران قرار گیرد و یا سای تهای مناسب به آنها معرفی گردد.
بتول احمدی، مریم زیودار، سیما رفیعی،
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: در ارزشیابی بیمارستانها بایستی به نیازهای بیماران توجه شود تا بیمارستانها بتوانند در راستای تحقق اهداف خود پاسخگوی هزینههای هنگفت صرفشده در این بخش باشند. مطالعه حاضر به ارزیابی رضایت بیماران در حیطههایی پرداخته که در برنامه ارزشیابی بیمارستانها به عنوان عاملی کلیدی مدنظر قرار میگیرد.
روش بررسی: این بررسی مقطعی با تکمیل پرسشنامه توسط 120 تن از بیماران بستری در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران با نمونهگیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول محاسبه حجم نمونه انجام شد. در پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، شغلی و وضعیت بیمهای بیماران و نیز ابعاد رضایتمندی آنها از خدمات بالینی، تغذیه، محیط و امکانات بیمارستان مطرح گردید.
یافتهها: محدوده سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 11 تا 80 سال است که 61.9% آنها را زنان و 38.1% را مردان تشکیل دادهاند. 78.1% بیماران در این مطالعه بطور کلی از وضعیت موجود در بیمارستان رضایت داشتند و در موارد مربوط به محیط و امکانات بیمارستان، خدمات ارائه شده از سوی پرسنل بالینی و وضعیت تغذیه، میان رضایتمندی بیماران بستری در سه بیمارستان تحت مطالعه تفاوت معنادار مشاهده شد.
بحث و نتیجهگیری: همبستگی مثبت و قوی میان شاخص محیط بیمارستان و رضایت بیماران مشاهده شد که با برنامهریزی در جهت بهبود وضعیت بیمارستان میتوان به افزایش رضایت بیماران اقدام نمود. همچنین همبستگی مثبت و قوی میان رضایت بیماران و احساس سلامت وجود دارد که نقش بسزای کادر درمانی را در جلب رضایت و اعتماد بیماران نشان میدهد. بنابراین مسئولین بیمارستانها بایستی نسبت به رفع نارضایتیهای موجود و بهبود کیفیت خدمات ارائه شده در بیمارستانها اقدام نمایند.
منیر عباس زاده قنواتی، فریبرز مهرانی، سید حسین احمدی، الهه جزایری قره باغ،
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1389 )
چکیده
زمینه وهدف: نیاز به دریافت خون در اعمال جراحی زنان با میزان کم هماتوکریت قبل از عمل قابل توجیه است، اما سایر فاکتورهای موثر بر دریافت خون نیز مطرح هستند. هدف از این مطالعه تعیین فاکتورهای موثر در نیاز به تزریق خون در اعمال جراحی پیوند شریان کرونردر رابطه با جنس میباشد.
روش بررسی: در یک مطالعه، آینده نگر و مقطعی500 بیمار ( 306 مرد و 194 زن ) با وضعیت فیزیکی Iو II برای عمل جراحی انتخابی پیوند شریان کرونر تحت بیهوشی عمومی در مدت یک سال در بیمارستان قلب تهران مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات هر بیمار براساس دریافت خون کامل، پلاسمای تازه یخ زده ( FFP) و پلاکت در ضمن عمل و بعد ازآن و فاکتور هایی چون جنس، سن، وزن، قد، سطح بدن ( (BSA، طول مدت عمل جراحی، هماتوکریت قبل و بعد از عمل، حجم خون قبل از عمل، در بیمارستان ثبت شد. نتایج با استفاده از تستهای آماری t و X2 و رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقدارP کمتر از05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
یافتهها: 2/57 درصدزنان ( 111 نفر) و 9/39 درصد مردان (121 نفر) خون دریافت کردند. میانگین مجموع خون دریافت شده در زنان 6/1 واحد در ضمن عمل جراحی و 6/2 واحد در طول مدت بستری در بیمارستان و در مردان 1/1 واحد در ضمن عمل و 8/1 واحد در طول مدت بستری بود. با توجه به متغیرهایی مانند، سن، سطح بدن، طول مدت عمل جراحی، میزان هماتوکریت قبل و بعد از عمل، حجم خون قبل از عمل، زمان پمپ و تعداد عروق پیوند شده که مورد بررسی قرار گرفتند، در مجموع در ضمن عمل جراحی و مدت بستری در بیمارستان زنان خون بیشتری دریافت کردند(P<0.05).
بحث و نتیجه گیری: میزان دریافت خون در بیماران زن تحت عمل جراحی پیوند شریان کرونر تحت تاثیر عواملی چون، سن، سطح بدن، هماتوکریت بعد از عمل و در بیماران مرد تحت تاثیر متغیرهایی چون افزایش طول مدت جراحی کاهش حجم خون و هماتوکریت قبل از عمل می باشد.
امیرصابر قراملکی، آندیا احمدی، فرزاد فرجی خیاوی، شاهین آرپناهی ایستادگی، کوروش جعفریان،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: خطاهای پزشکی از جمله مشکلات قابل توجه برای تمام سیستمهای بهداشتی در دنیا است. در واقع،
عوارض جانبی داروها چهارمین علت مرگ و میر ناشی از خطاهای پزشکی در آمریکا است. هدف اصلی این مطالعه بررسی دیدگاه متخصصین بالینی پیرامون سیستم الکترونیکی تداخل دارو و غذا در بیمارستان های شریعتی و امام خمینی(ره) بود.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه مورد پژوهش 90 نفر از متخصصین بالینی را شامل میشد. برای بررسی دیدگاه متخصصین از پرسشنامهای حاوی 16 سوال استفاده گردید. برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری پس از گردآوری دادهها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای محاسبه شده برابر با 85/0 شد که در سطح قابل قبول بود. برای تعیین روایی ابزار اندازه گیری نیز از نظرات اساتید صاحب نظر استفاده گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان میدهند که 4/95% از متخصصین بالینی دیدگاه مثبتی روی میزان ضرورت اجرای این طرح داشتند و 3/94% از متخصصین مایل به اجرای این سیستم بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت موضوع و ابراز نیاز به آن از سوی متخصصین، لازم است روی پیشگیری از تداخل غذا و دارو سرمایه گذاری بیشتری صورت پذیرد. تجهیز بیمارستانها به نظام مدیریت اطلاعات تطبیق یافته با این موضوع یکی از اصلی ترین راهکارهای موجود به نظر میرسد. قطعاً کاهش و جلوگیری از قرار گرفتن بیماران در معرض تداخلات دارو و غذا در کاهش خطاهای پزشکی و بهبود کیفیت مراقبت های درمانی خواهد بود.
محمد امین نوروزی، مهدی جهانگیری، پروین احمدی نژاد، فروغ زارع دریسی،
دوره 6، شماره 1 - ( 2-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: بیمارستان از مهمترین نهادهای ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی است که به دلیل وجود مخاطرات خاص، رعایت اصول ایمنی در آن، دارای اهمیت زیادی است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت ایمنی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی که به روش مقطعی در کلیه بیمارستانهای آموزشی شهر شیراز انجام گرفت، وضعیت ایمنی بیمارستانها به روش ممیزی ایمنی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور چک لیستهای ممیزی تهیه و اطلاعات مورد نیاز از طریق مشاهده، مصاحبه با مدیران و مسئولین بخشهای مختلف و نیز بررسی مستندات گردآوری گردید. در نهایت وضعیت ایمنی بیمارستانها بر حسب میزان تحقق الزامات ایمنی در سه سطح ضعیف(کمتر از 50 درصد)، متوسط(75-50 درصد) و مطلوب(100-75 درصد)، طبقه بندی شد.
یافتهها: میانگین درصد تحقق الزامات ایمنی در کل بیمارستانهای مورد بررسی 58 درصد بود. بیشترین و کمترین میزان تحقق الزامات ایمنی به ترتیب مربوط به ایمنی پرتوها و مدیریت ایمنی بود. وضعیت ایمنی 25 درصد از بیمارستانهای مورد مطالعه ضعیف و 75 درصد مابقی متوسط ارزیابی شد.
نتیجهگیری: وضعیت ایمنی بیمارستانهای مورد بررسی به ویژه در موضوعات مدیریت ایمنی، برنامه واکنش در شرایط اضطراری و ایمنی حریق در سطح نسبتاً ضعیفی بود. مهمترین دلیل این موضوع مشخص نبودن مسئولیتها و نبود ساختار سازمانی در زمینه مسائل ایمنی و بهداشت حرفهای بود که جهت ارتقاء آن لازم است بیمارستانها نسبت به استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای(OHSAS 18001) اقدام نمایند.
اسماعیل مهرآیین، مریم احمدی، مائده شجرات، معصومه خوشگام،
دوره 6، شماره 6 - ( 12-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهدافی که سیستمهای اطلاعاتی دارند و برای پرهیز از دوباره کاری و کمک به ارتقاء کیفیت مراقبتها و کاهش هزینه بایستی ارزیابی مداومی جهت تعیین میزان دستیابی به این اهداف انجام شود. این پژوهش، سال 1390 با استفاده از شاخصهای ارزیابی نظام جامع اطلاعات بیمارستانی بیمارستانهای منتخب شهر تهران انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستانهای شهدای تجریش، رسول اکرم، خاتم الانبیاء، امام خمینی و میلاد. ابزار گردآوری دادهها چک لیست شاخصهای ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بود که با روش مشاهده مستقیم و مصاحبه با کاربران تکمیل گردید. دادهها توسط نرم افزار آمار SPSS، تحلیل و در قالب جداول و نمودارهای آماری ارائه گردید.
یافتهها : در بیمارستانهای مورد مطالعه با وجود اینکه اکثر زیرگروههای اجزای سازمانی و اجزاء سرویس دهنده سیستم اطلاعات بیمارستانی راه اندازی و مورد استفاده قرار گرفته است اما سیستمهای اطلاعات داروخانه، تصمیم یاری، سرویس ارتباطی و سرویس دوراپزشکی هنوز به طور کامل در بیمارستانهای مورد مطالعه راه اندازی نشده بود.
نتیجهگیری: اکثر زیرگروههای اجزاء سازمانی و اجزاء سرویس دهنده سیستم اطلاعات بیمارستانی در حال حاضر در نرم افزار طراحی شده در 5 بیمارستان به طور کامل و با در نظرگرفتن تمامی فیلدها وجود داشتند.
مریم احمدی، معصومه خوشگام، اکرم فرهادی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : توجه به نیازهای اطلاعاتی کاربران جهت طراحی سیستمهای اطلاعاتی سبب می شود کیفیت مراقبت افزایش یابد. این مطالعه با هدف بررسی میزان انطباق سیستمهای اطلاعات جراحی با نیازهای اطلاعاتی جراحان انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- مقطعی انجام شد. جامعه آماری دو گروه را در برگرفت. گروه اول سیستمهای اطلاعات بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی و گروه دوم جراحان به تعداد 982 نفر بود. نمونه پژوهش بیمارستانهایی بودند که بیشترین تعداد جراحی را داشتند و نمونه گیری جراحان با استفاده از فرمول آماری انجام گرفت. جهت گردآوری دادهها ابتدا با استفاده از پرسشنامه از جراحان نظرسنجی شده و سپس با استفاده از چک لیست و مصاحبه با مسئولین فنی میزان انطباق سنجیده شد. تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی صورت گرفت.
یافتهها: در بیمارستان رسول (ص) و بیمارستان امام خمینی(ره) سیستمهای اطلاعات جراحی درحوزه قابلیت برنامه ریزی(50 درصد) بیشترین انطباق را با نیازهای جراحان داشته است. در همه بیمارستانها غیر از شریعتی، سیستم اطلاعات جراحی در حوزه انعطاف پذیری 50 درصد با نیازهای اطلاعاتی کاربران انطباق داشت.
نتیجه گیری : از دیدگاه جراحان قابلیت انعطاف پذیری، برنامه ریزی و دسترسی به دادهها اولویت بالایی داشت در صورتی که سیستمها از لحاظ قابلیت نمایش اطلاعات در سیستم با نیازهای اطلاعاتی جراحان انطباق نداشت. در طراحی سیستمها بهتر است این قابلیتها در نظر گرفته شود.
محمدهیوا عبدخدا، مریم احمدی، آغافاطمه حسینی، اسماعیل پریخانی، اکرم فرهادی،
دوره 7، شماره 4 - ( 8-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: بهرغم تمام مزیتهای ذاتی فناوری اطلاعات در بخش سلامت، هنوز بکارگیری آن با مقاومت کارکنان در برابر پذیرش فناوری اطلاعات همراه است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط کارکنان بخش مدارک پزشکی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس مدل پذیرش فناوری در سال 1390 بود.
روش بررسی: پیمایشی از نوع توصیفی – تحلیلی بود. جامعه پژوهش 363 نفر کارکنان بخش مدارک پزشکی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که 123 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. دادهها پس از گردآوری و ورود به کامپیوتر توسط نرم افزار آماری SPSS و روشهای توصیفی و استنباطی و آزمون رو- اسپیرمن تحلیل شدند.
یافتهها: ارتباط مستقیم و مثبتی بین برداشت ذهنی از سهولت استفاده ( PEOU ) با نگرش کارکنان نسبت به فناوری اطلاعات و میزان استفاده واقعی از آن وجود دارد(14/0 = R و05/0 = P ؛ 36/0 = R و05/0 = P ). همچنین برداشت ذهنی از مفیدبودن فناوری اطلاعات ( PU ) بر متغیرهای نگرش کارکنان نسبت به فناوری اطلاعات و میزان استفاده واقعی آنها از فناوری اطلاعات تاثیر مستقیم و معنیداری دارد(22/0 = R و05/0 = P ؛ 37/0 = R و05/0 = P ) .
نتیجهگیری: برداشت ذهنی از سودمندی استفاده و برداشت ذهنی از سهولت استفاده از فناوری اطلاعات، فاکتورهای تعیین کننده در پذیرش فناوری اطلاعات از سوی کارکنان بخش مدارک پزشکی هستند . لذا پیشنهاد می شود در پیادهسازی سیستمهای فناوری اطلاعات در این بخش دو اصل بالا مدنظر تیم های برنامهریزی و پیادهسازی قرار گیرند.
مهدی یوسفی، مریم احمدی، سمیه فضایلی،
دوره 8، شماره 1 - ( 2-1393 )
چکیده
زمینه
و هدف: مدیران سازمانها همواره به دنبال روشهای مناسبی هستند که بتوانند از طریق
آنها بهره وری مهمترین سرمایه سازمان، یعنی نیروی انسانی شاغل در سازمانها را
ارتقا دهند. این مطالعه با هدف ارائهی یک مدل زمان سنجی و کارسنجی برای مدیریت
مبتنی بر عملکرد کارکنان بیمارستان تهیه و تدوین شده است.
روش
بررسی: این مطالعه از گروه مطالعات توصیفی است. محیط انجام پژوهش یک بیمارستان عمومی بود که در آن یک
کارشناس اسناد پزشکی به عنوان نمونهی مورد پژوهش انتخاب شد. این مطالعه در ده مرحله انجام شد. در طی این مراحل فعالیتهای عمده کارمند مورد نظر از طریق مشاهدهی مستقیم فعالیت و مصاحبه با وی جمع آوری گردید. سپس مواردی مانند زمان مورد انتظار فعالیتها، بیکاریهای مجاز، ضریب نهایی و زمان
تعدیل شده محاسبه شد. در نهایت کل حجم کار کارمند بر اساس واحدهای کاری تعیین
گردید.
یافتهها: پیاده سازی روش معرفی شده در این پژوهش برای کارشناس اسناد پزشکی نشان داد که
کل واحدهای کاری فرد مورد نظر، حدود 1160 واحد است که از این مقدار، تعداد 918
واحد کاری را به صورت موظفی و مابقی را به صورت اضافه کاری انجام میدهد.
نتیجهگیری: استفاده از مدلهای مناسب مدیریت
عملکرد کارکنان برای تعیین حجم کاری آنها، میتواند به بهبود بهره وری سازمان و
رضایت کارکنان کمک فراوانی بنماید.
فرزاد فرجی خیاوی ، منصور ظهیری، کامبیز احمدی انگالی، بهاره میرزایی، محمد ویسی، مرجان عرب رحمتی پور،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: سواد
اطلاعاتی مجموعهای از مهارتها برای شناسایی منابع درست اطلاعاتی و نیز دسترسی به
آنها است. این مهارتها توان استفادهی هدفمند از منابع اطلاعاتی را تقویت میکند.
هدف پژوهش حاضر تعیین میزان توانمندی دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و
درمانی از نظر سواد اطلاعاتی بر اساس الگوی «هفت ستونی اسکانل» بود.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی
تحلیلی و مقطعی
با استفاده از پرسش نامهای مبتنی بر الگوی هفت ستونی اسکانل انجام شد. روایی پرسش
نامهی فوق با استفاده از تحلیل محتوا از سوی استادان تخصصی تأیید و آلفای کرونباخ آن 93/0
محاسبه شد. جامعهی پژوهش شامل 95 دانشجوی کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
بود که در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تحصیل مینمودند.
تعداد نمونه 40 نفر محاسبه شد که به صورت تصادفی انتخاب
شدند. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمونهای آماری ناپارامتری Man Whitney و Cochran در محیط SPSS استفاده شد.
یافتهها: میانگین
امتیاز مهارتهای سواد اطلاعاتی جامعهی مورد
مطالعه، نسبتاً خوب برآورد شد(میانگین 43/0±5/0). سواد اطلاعاتی دانشجویان سال
اول اختلاف معنیداری با سایر دانشجویان داشت(03/0P<).
دانشجویانی که واحدهای درسی مبانی کامپیوتر و روش تحقیق را گذرانده بودند از نظر
مدیریت اطلاعات با سایر دانشجویان اختلاف معناداری داشتند(01/0P<).
نتیجهگیری: با
توجه به توسعهی روزافزون فنآوری
اطلاعات، نیاز به گسترش مهارتهای سواد اطلاعاتی بویژه در افرادی که با بخش سلامت
در ارتباط خواهند بود بسیار محسوس است. اگر چه میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان
نسبتاً خوب برآورد شد، لازم است تدابیری برای بهبود مؤلفههای سواد اطلاعاتی ایشان
اتخاذ گردد.
مریم احمدی، آزاده بشیری،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1393 )
چکیده
زمینه
و هدف: به منظور طراحی بهتر سامانهی پروندهی الکترونیک سلامت در سطح کشور،
تعیین عناصر دادهای استاندارد برای ایجاد یک نظام اطلاعاتی یکپارچه دارای اهمیت
است. هدف این پژوهش، تعیین مجموعه حداقل دادهی سیستم گزارش دهی رادیولوژی در کشور
ایران است.
روش
بررسی: در این مطالعهی توصیفی
مقطعی، 13 رادیولوژیست، سه متخصص بیهوشی، سه پزشکی عمومی و سه نفر از کارشناسان
بیمه شاغل در مرکز تصویربرداری بیمارستان امام خمینی(ره) شهر تهران انتخاب شدند.
ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود. به منظور روایی پرسش نامه، از روش
اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی از روش test-retest استفاده شد. تحلیل
داده ها با استفاده از نرمافزار Spss
انجام شد.
یافتهها: در اولویتها، بیشترین
میانگین مربوط به پیشنهادها و توضیحات متنی رادیولوژیست(6/9)، تفسیر تصویر(5/9)،
نام ماده حاجب(4/9)، نام اقدام تصویربرداری(3/9)، نوع و تاریخ اقدامات قبلی(1/9) و
تشخیص نهایی(9) بود و سطح تحصیلات و کدپستی(5)، آدرس و تلفن پزشک ارجاع دهنده(8/4)
و نسبت بیمار با بیمه شده اصلی(3/4)، دارای کمترین میانگین بودند.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت گزارشهای رادیولوژی در تشخیص و مدیریت آتی مشکلات
بالینی بیمار، توجه به حداقل دادههای مربوط به این گزارشها همچون دادههای مدیریتی،
بیمهای، هویتی، بالینی، بیهوشی و نتایج معاینات رادیولوژی برای تبادل با سامانه
پرونده الکترونیک سلامت ضروری به نظر میرسد.
رحیم احمدی، سحر عشق جو،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1393 )
چکیده
زمینه
و هدف: مصرف
دخانیات بر فعالیت آنزیمهای کبدی و قلبی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه بررسی
اثرات مصرف دود سیگار و قلیان بر سطح سرمی آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و
آسپارتات آمینوترانسفراز در موشهای صحرایی نر میباشد.
روش
بررسی: در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی، 15 سر موش
صحرایی نژاد ویستار به گروههای 5 سری شاهد، دریافت کنندهی دود قلیان و دریافت
کنندهی دود سیگار تقسیم بندی شدند. نمونهها 6 هفته تحت تجربیات آزمایشگاهی قرار
گرفتند و پس از 6 هفته نمونههای خونی از طریق خون گیری از قلب تهیه شدند و سطح
سرمی آنزیمهای آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز با استفاده از
روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری گردید. دادهها بر اساس آزمون آماری آنالیز
واریانس یک طرفه بین گروهها مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافتهها: سطح سرمی آنزیمهای آلانین
آمینو ترانسفراز در گروه دریافت کنندهی دود سیگار و گروه دریافت کنندهی دود
قلیان، نسبت به گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شده(05/0>P)، سطح سرمی
آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز تنها در گروه دریافت کنندهی دود قلیان نسبت به
گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شد(05/0>P). سطح سرمی آنزیمها در گروه دریافت
کنندهی دود سیگار در مقایسه با گروه دریافت کنندهی دود قلیان، تفاوت معناداری
نداشت.
نتیجهگیری: دود قلیان همانند دود سیگار دارای اثرات
پاتوفیزیولوژیک بر کبد و قلب است که با افزایش سطح سرمی آنزیمهایهای آلانین
آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز آشکار میشود.
جواد احمدی، جمشید بهمئی، محمد رنجبر، حامد رحیمی، حمزه شهبازی،
دوره 9، شماره 2 - ( 4-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: سازمان ها بمنظور دستیابی به اهداف خود نیازمند عوامل متعددی می باشند که یکی از مهمترین عوامل،
وجود جو مطلوب سازمانی و مشارکت است. هدف اصلی این پژوهش، تعیین ارتباط جو سازمانی با مشارکت اعضای
هیات علمی در تصمی مگیری های دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
1390 انجام شد. جامعه پژوهش - روش بررسی: پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که بصورت مقطعی که در سال 91
کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بتعداد 292 نفر بودند. 72 نفر به روش نمونه گیری
طبقه ای تصادفی بعنوان نمونه انتخاب شدند. بمنظور جمع آوری داده ها، از دو پرسش نامه ی توصیف جو سازمانی و
مشارکت استفاده شد. پایایی هر دو پرسش نامه براساس ضریب آلفای کرونباخ بترتیب برابر % 86 و % 85 محاسبه گردید.
مورد تحلیل قرار گرفتند. آزمون SPSS روایی نیز توسط گروه نخبگان و متخصصان سنجیده شد. دادهها با نرم افزار 18
همبستگی پیرسون جهت ارائه آمارهای تحلیلی مورد استفاده قرار گرفت.
3 بدست آمد. وضعیت جو کلی سازمان با میانگین امتیاز / یافته ها: میانگین میزان مشارکت کلی اعضای هیات علمی 43
0، استنتاج شد. / 82/06 حاصل گردید. بین جوسازمانی و مشارکت همبستگی مستقیمی با ضریب پیرسون 418
نتیجه گیری: علیرغم ضعیف بودن نظام مشاوره ای و فرهنگ کار گروهی و وجود تفاوت های سلیقه ای بین اعضای هیئت
عملی دانشگاه، این افراد خواهان همکاری نزدیک در حل مشکلات دانشگاه هستند. لذا تقویت فرهنگ مشاوره ای،
تشویق های مالی، معنوی و استقلال عمل بیشتر برای اعضا پیشنهاد م یشود
مصطفی ربیعیان، علیرضا دررودی، نادر بهمن، عارفه احمدی، نگین بشری،
دوره 9، شماره 2 - ( 4-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: کار آفرینی در عصر حاضر از نظر برخی اقتصاددانان و صاحب نظرا ن، موتور حرکت و پیشرفت اقتصادی
است . توسعه کارآفرینی ، نیازمند داشتن روحی هی بالای کارآفرینی است و در دانشگاهها، دانشجویان به عنوان پای ههای اصلی
کارآفرینی محسوب می گردند . لذا در این پژوهش به ارزیابی و تعیین روحیه ی کارآفرینی دانشجویان دانشکده پیراپزشکی
دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 92 پرداخته شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی– تحلیلی بود که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه
دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ورودی های مهرماه 1390 و 1391 در مقطع کارشناسی بودند
که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه، تعداد 216 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار
پژوهش پرسش نامه ای استاندارد شده شامل دو بخش دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مولفه های کارآفرینی بود. تجزیه و
تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون تی تک نمونه ای و تی مستقل، انجام گرفت.
20 سال بود. درصد امتیاز کسب شده روحیه کارآفرینی کلیه /44±1/ یافته ها: میانگین و انحراف معیار سنی دانشجویان 09
59 بود که بالاتر از حد میانگین درصد امتیاز کسب شده( 50 ) بود. / دانشجویان 90
نتیجه گیری: دانشجویان مورد مطالعه، از روحی هی کارآفرینی بالاتر از میانگین برخوردارند و این مساله م یتواند زمینه ای
مساعد برای اجرا و پیشبرد برنام ههای مربوط به توسعه و آموزش های کارآفرینی در دانشکده پیراپزشکی ایجاد کند
بهرام احمدی، دکتر ساسان رضایی، فرشاد هاشمی، مهدی زارعی، هدی دلی، دکتر سیدجمال هاشمی،
دوره 9، شماره 4 - ( 8-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: اونیکومایکوزیس یا عفونت قارچی ناخن، شیوع افزاینده و تاثیرات فراوانی بر زندگی اجتماعی و بهداشت روانی بیماران دارد. درماتوفیتها، مخمرها و کپکهای غیردرماتوفیتی از شناخته شدهترین عوامل قارچی عفونتهای ناخن هستند. هدف از این مطالعه تعیین شیوع کپکهای غیردرماتوفیتی با استفاده از آزمایش مستقیم و کشت و روش مولکولی(PCR) در بیماران میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه از 170 بیمار، نمونهبرداری شد، و جهت آزمایش میکروسکوپی از پتاس 15%، و برای کشت نمونهها از محیطهای سابورو دکستروز آگار(S) به همراه کلرامفنیکل(SC) و کلرامفنیکل و سیکلوهگزامید(SCC) استفاده گردید. همچنین اسلاید کالچر جهت شناسایی به روش قارچ شناسی، و جهت نمونههای مشکوک یا ناشناخته عمل تعیین توالی از ناحیه S-rDNA 28 انجام گردید.
یافتهها: از 170 بیمار مراجعهکننده، 74(43/5%) مورد دارای اونیکومایکوزیس بودند که از این تعداد 53(71/62%) نفر زن و 21(28/38%) نفر مرد بودند. از مجموع 74 مورد اونیکومایکوزیس تشخیص داده شده 40(54/05%) مورد آن کاندیدیازیس، 21(28/37%) مورد مربوط به کپکهای غیر درماتوفیتی، و 12(16/21%) مورد درماتوفیت گزارش گردیدند.
نتیجهگیری: میزان اونیکومایکوزیس در این مطالعه 43/5% بود و کاربرد تکنیک PCR در موارد مثبت کاذب و منفی کاذب و در موارد کشت طولانی مدت با ارزش گزارش شد. همچنین با توجه به اینکه تمامی نمونههایی که آزمایش مستقیم مثبت و کشت منفی داشتند، با آزمایش مولکولی مثبت گردیدند، این مطالعه قدرت تکنیکهای مولکولی را در مقایسه با کشت بیان میکند.
مریم احمدی، طیبه نوری، کامبیز بهاء الدین بیگی، اسماعیل مهرآیین،
دوره 10، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: : بیش از چهل سال است که خدمات سلامت روان از راه دور به عنوان ابزاری موفق در زمینههای مختلف از قبیل: درمان و مداخلات پیشگیرانه مورد استفاده قرار میگیرد. این پژوهش با هدف تعیین دیدگاه صاحبنظران حوزهی مدیریت اطلاعات سلامت و متخصصان بهداشت روان در خصوص خدمات سلامت اعصاب و روان از راه دور برای جانبازان انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعهی توصیفی- مقطعی در سال 1392 انجام گرفت. جامعه ی پژوهش، شامل: متخصصان بهداشت روان شاغل در بیمارستانهای روان پزشکی جانبازان شهر تهران و صاحب نظران رشته مدیریت اطلاعات سلامت بود. گردآوری دادهها از طریق پرسش نامه خود ساخته انجام گرفت که روایی آن توسط گروه خبرگان و پایایی پرسش نامه مزبور از طریق روش آزمون-بازآزمون به تایید رسید. تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که در بخش تاثیر خدمات سلامت روان از راه دور، متخصصان سلامت روان برای تاثیر کاهش هزینههای سفرهای درمانی میانگین 4/37، و برای امکان جایگزینی خدمات سلامت روان از راه دور با درمانهای حضوری، کمترین رتبه میانگین 2/68 را در نظر گرفتند.
نتیجه گیری: در شرایطی که دسترسی به مراقبتهای حضوری دشوار باشد، خدمات سلامت روان از راه دور میتواند به عنوان جایگزین مناسب جهت ارائهی خدمات مراقبتهای مورد نیاز جانبازان به کار گرفته شود. لذا پیشنهاد میشود نهادهای ذیربط و مدیران نظام سلامت اقدامات جدیتری جهت پیاده سازی این خدمات برای جانبازان انجام دهند.
سیده محبوبه حسینی زارع، بتول احمدی، علی اکبری ساری، محمد عرب، مهشید سادات حسینی زارع،
دوره 10، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی و ارتقای کیفیت زندگی کاری کارکنان یکی از وظایف مهم مدیران در هر سازمان است. هدف این مطالعه طراحی و تدوین پرسشنامه ای به منظور ارزیابی کیفیت زندگی کاری دستیاران رشته های تخصصی پزشکی و تعیین روایی و پایایی آن می باشد.
روش بررسی: با استفاده از جستجوی کتابخانه ای و اینترنتی پرسشنامه هایی که برای اندازه گیری کیفیت زندگی کاری کارکنان استفاده شده بود، جمع آوری گردید و با روش دلفی پرسشنامه ای جامع جهت اندازه گیری کیفیت زندگی کاری دستیاران تدوین شد. این پرسشنامه بین 14 دستیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در دو مقطع متفاوت با فاصله ی یک هفته توزیع و تکمیل گردید. سپس پایایی آن به وسیله آزمون α کرونباخ سنجیده شد. برای تعیین روایی(Validity) پرسشنامه کیفیت زندگی کاری از نظر 5 متخصص در زمینه ی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، آموزش پزشکی و اقتصاد بهداشت استفاده شد.
یافته ها: دسته بندی α کرونباخ برای سنجش پایایی به این ترتیب بود: خیلی خوب 1-0/9، خوب 0/89-0/8، متوسط 0/79-0/7، ضعیف 0/69-0/6، خیلی ضعیف زیر 0/59.
نتیجه گیری: نتایج آزمون آلفا کرونباخ برای پایایی کل سوالات و برای هر طبقه از سوالات نشانگر پایایی نسبتاً بالا بود، لذا پرسشنامه مورد استفاده قابل استفاده در مطالعات بعدی میباشد.
محمدهیوا عبدخدا، مریم احمدی، محمودرضا گوهری، علیرضا نوروزی،
دوره 10، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: پذیرش پرونده الکترونیک مراقبت سلامت از سوی پزشکان، جدیترین مانع پیشروی پیادهسازی فراگیر آن بشمار میآید. بنابراین، شناسایی عواملی که بر پذیرش این سیستم موثرند، از اهمیت خاصی برخوردارست. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر ویژگیهای سازمانی بر پذیرش پرونده الکترونیک مراقبت سلامت ازسوی پزشکان برمبنای مدل پذیرش فناوری، در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1392(زمان ادغام دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران) بود.
روش بررسی: این پژوهش بصورت پیمایشی و از نوع توصیفی تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل پزشکان شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. براساس فرمول نمونهگیری در مدلسازی معادلات ساختاری، 270 نفر از آنان بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارگردآوری دادهها پرسشنامه محققساخته بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. دادهها بعد از گردآوری و ورود به نرم افزار SPSS، توسط روش تحلیل مسیر در نرم افزار AMOS تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که مدل ارائه شده توانایی تببین 56 درصد از تغییرات تاثیر ویژگیهای سازمانی بر پذیرش پرونده الکترونیک سلامت ازسوی پزشکان را دارد. ویژگیهای سازمانی شامل: حمایت مدیریتی، مشارکتدادن پزشکان، خودمختاری پزشکان و ارتباط پزشک بیمار با استفاده پزشکان از پرونده الکترونیک مراقبت سلامت، همبستگی مستقیم و معنیداری داشت. همچنین آموزش پزشکان با هیچکدام از متغیرهای مدل پذیرش فناوری و استفاده از پرونده الکترونیک مراقبت سلامت، همبستگی معنیداری را نشان نداد.
نتیجهگیری: ویژگیهای سازمانی نقش قابل توجهی در پذیرش پرونده الکترونیک مراقبت سلامت ازسوی پزشکان دارند. لذا ضروریست تا سیاستگذاریهای انجام شده به سمت پیادهسازی موفقیتآمیز پرونده الکترونیک مراقبت سلامت معطوف شود.
نرجس میرابوطالبی، مریم احمدی، محمد دهقانی، شهرام خانی، محسن آزاد،
دوره 10، شماره 5 - ( آذر و دی 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: نظام مدارک پزشکی الکترونیک موجب جمع آوری و ذخیره داده های آزمایشگاهی، تصاویر دیجیتالی و نسخه های الکترونیک می شود. در این پژوهش دیدگاه پزشکان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نسبت به نظام مدارک پزشکی الکترونیک بررسی گردیده است.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مدیران بیمارستانهای کل استان هرمزگان به تعداد 61 نفر و پزشکان عضو هیأت علمی و دستیاران تخصصی به تعداد 121 نفر بودند. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی ابزار براساس روش اعتبار محتوایی و دریافت نظرات صاحب نظران تعیین و تایید شد. برای پایایی ابزار براساس ضریب آلفای کرونباخ برابر با 83 درصد برآورد گردید. داده ها با نرم افزار SPSS و به وسیله ی روش های آمار توصیفی و آمار تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: آیتم مدیریت داده با 146 نفر(77/5 درصد)، اهداف و فرآیند شغلی با 160 نفر(87/9 درصد)، ارتباطات با 163 نفر(89/6 درصد)، محرمانگی و امنیت داده با 152 نفر(83/1 درصد) مهم ترین نقش را در نظام سلامت داشتند.
نتیجه گیری: به طور کلی نگرش مدیران و پزشکان در مورد نقش نظام مدارک پزشکی الکترونیک در نظام سلامت در حد مطلوبی ارزیابی شد که با توجه به مزایای استفاده از نظام و حذف موانع اساسی در پیاده سازی آن، گامی نوین در جهت ارتقای سطح سلامت برداشته خواهد شد.