جستجو در مقالات منتشر شده


2 نتیجه برای بیژه

رقیه شاد، ناهید بیژه، مهرداد فتحی،
دوره 12، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1397 )
چکیده

زمینه و هدف: به رغم پیشرفت چشمگیری که در زمینه­‌ی بهداشت صورت گرفته است، هنوز بیماری­های قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در میان افراد می‌­باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر سطوح لیپوپروتئین a، فاکتورهای انعقادی و فیبرینولیز خون زنان دارای اضافه ­وزن انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه­‌ی نیمه­ تجربی با طرح پیش ­آزمون ـ پس ­آزمون، 21 آزمودنی زن دارای اضافه­ وزن با دامنه سنی 30-20 سال به صورت آزمودنی­‌های در دسترس ‌انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی(10 نفر) و کنترل(11 نفر) قرار گرفتند. برنامه­‌ی تمرین هوازی شامل هشت هفته با تواتر پنج جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 30 دقیقه با شدت 55 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره‌­ای بود. نمونه­‌های خونی آزمودنی­‌ها برای اندازه ­گیری مقادیر لیپوپروتئین a، فیبرینوژن، PT، PTT، تعداد پلاکت­ها و هموگلوبین در دو مرحله گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده­‌ها از آزمون آنالیز واریانس اندازه‌­های تکراری در سطح معنی­ داری 0/05 به وسیله نرم ­افزارSPSS  استفاده گردید.
یافته­ ها: میانگین مقادیر لیپوپروتئین a، فیبرینوژن، PT و تعداد پلاکت­ها در گروه کنترل بعد از هشت هفته تمرین تغییر معنی ­داری نشان نداد(
0/05<P) در حالی‌­که تغییرات PTT در مرحله‌­ی بعد از تمرین نسبت به قبل از تمرین در هر دو گروه معنی ­دار بود(0/006=P). در مقایسه‌­ی میانگین­‌های بین­ گروهی، در هیچ­کدام از متغیرها بین دو گروه تجربی و کنترل تفاوت معنی­ داری مشاهده نشد(0/05<P).
نتیجه­ گیری: هشت هفته تمرین هوازی بر لیپوپروتئین a و فاکتورهای انعقادی و فیبرینولیز خون اثری نداشت، با این­‌حال احتمالاً بتوان با استفاده از این برنامه­‌ی تمرینی، گام­های موثری در بهبود ارتقای سلامتی زنان دارای اضافه­ وزن برداشت.

عاطفه حلمی سیاسی، ناهید بیژه، الهام حکاک دخت، غلام رسول محمدرحیمی،
دوره 15، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1400 )
چکیده

زمینه و هدف: مطالعات اخیر نشان می‌دهد که افزایش ذخایر آهن بدن با افزایش شیوع عدم تحمل گلوکز و دیابت نوع ۲ همراه است. فریتین مهمترین پروتئین ذخیره‌کننده‌ی آهن در بدن است که برای ارزیابی اختلالات متابولیسم آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر سطح فریتین سرمی، شاخص‌های گلیسمی و لیپیدی در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بود.
روش بررسی: تعداد ۲۰ نفر از زنان دیابتی با دامنه سنی ۵۵-۴۵ سال به‌طور داوطلبانه انتخاب و به دو گروه تجربی(۱۰ نفر) و کنترل(۱۰ نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی در برنامه‌ی هشت هفته‌ای تمرین هوازی، با تواتر سه جلسه در هفته، هر جلسه به مدت ۶۰ دقیقه و با شدت ۶۵-۵۵ درصد ضربان قلب ذخیره شرکت کردند. گروه کنترل در مدت مداخله در هیچ فعالیت ورزشی شرکت نکردند. فریتین سرمی، شاخص‌های گلیسمی و لیپیدی قبل و بعد از هشت هفته، بررسی و سپس داده‌ها با نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها: در گروه تجربی فریتین(۰/۰۱۲=P)، انسولین(۰/۰۰۴=P)، گلوکز ناشتا(۰/۰۴۱=P)، شاخص مقاومت به انسولین(۰/۰۱۲=P)، کلسترول کل(۰/۰۴۱=P) و تری‌گلیسرید(۰/۰۰۵=P) به‌طور معناداری کاهش یافتند؛ از طرفی لیپوپروتئین پُرچگال به‌طور معناداری افزایش یافت(۰/۰۱۲=P). همچنین نتایج نشان داد که تغییرات فریتین(۰/۰۰۲=P)، انسولین ناشتا(۰/۰۱۴=P)، شاخص مقاومت به انسولین(۰/۰۰۱=P) و تری‌گلیسرید(۰/۰۱۰=P) بین دو گروه تجربی و کنترل از نظر آماری معنادار بود.
نتیجه‌گیری: زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ می‌توانند از برنامه‌ی تمرینات هوازی با شدت متوسط برای بهبود پروفایل لیپیدی و وضعیت گلایسمی و همچنین اختلالات متابولیسم آهن سود ببرند.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb