زمینه و هدف: یکی از مشکلات شایع کودکان در سطح جهان، کوتاهی قد میباشد. باتوجه به هزینههای بالای درمان، مطالعهی حاضر با هدف هزینه اثربخشی درمان افراد کوتاه قد با هورمون رشد(سوماتروپین) در استان کرمان انجام شده است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع ارزشیابی اقتصادی است. جامعهی پژوهش شامل تمامی افرادی است که دارای پرونده پزشکی در اداره بیمه سلامت شهرستان کرمان بودند که ۴۹ نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. محاسبهی هزینه ها از دو دیدگاه بیمار و بیمه گر بود که این اطلاعات از طریق فرم پژوهشگر ساخته با مصاحبه با بیماران و با بررسی پرونده های موجود در اداره بیمه سلامت جمع آوری شد. برای محاسبهی پیامدها از دو پیامد کالی و میزان افزایش قد استفاده شد. برای تحلیل هزینه اثربخشی از فرمول ICER و نرم افزار TreeAge استفاده شد و با آستانه ۳ برابر سرانه تولید ناخالص داخلی مقایسه شد.
یافته ها: یافته ها نشان داد که سهم هزینه های درمان بیمار ۵,۰۹۲,۹۶۴,۵۲۰ ریال و سهم هزینه های سازمان بیمه سلامت استان کرمان ۷۱,۱۷۵,۴۴۳,۴۴۸ ریال بوده است. نسبت هزینه اثربخشی افزایشی بر اساس معیار کالی و از دیدگاه بیمار و سازمان بیمه سلامت به ترتیب برابر با ۷۴۳,۱۳۳ ریال و ۹,۸۴۶,۵۶۷ ریال بوده است. تحلیل حساسیت پارامترهای غیرقطعی مدل نشان داد که تاثیری روی هزینه اثربخشی درمان با هورمون رشد ندارند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، درمان کودکان کوتاه قد با هورمون رشد هزینه اثربخش است و این نتیجه می تواند مورد توجه سیاستگذاران نظام سلامت قرار گیرد.